Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pahin painajainen - mitä jos reissukuvat katoaisivat!? Virustorjunta on kuin matkavakuutus - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Kohteeton

Pahin painajainen – mitä jos reissukuvat katoaisivat!? Virustorjunta on kuin matkavakuutus

19.6.2016

*Yhteistyössä F-Secure ja PING Helsinki

Yksi suurista huolistamme matkalla on pelko reissukuvien katoamisesta syystä tai toisesta. Blogitekstin voi vielä kirjoittaa uudestaan ja laitteet korvaa vakuutus, mutta aikamatkustaminen viikon takaiseen täydelliseen tähtihetkeen kameroineen ei ole vaihtoehto katu-uskottavimmallekaan reppureissarille.

Kuvien, kuten oikeastaan minkä tahansa muunkin datan, katoaminen voisi tapahtua varmaan kymmenillä eri tavoilla. Laite voi tippua mereen, tulla varastetuksi, syttyä tuleen tai muuten vain mennä mäsäksi. Itse härvelin korvaa tietysti matkavakuutus, mutta entäs ne rakkaimmat reissumuistot sitten? Ajatuskin siitä, että puolen vuoden reppureissullamme kuvat olisivat kadonneet bittiavaruuteen on karmaiseva. Uuteen-Seelantiin ei ihan heti päästä uudestaan, eikä suurin osa ainutlaatuisista hetkistä toistu enää koskaan. Monet sellaiset on onnistuttu ikuistamaan kameran muistikortille, ja monet ovat myös keinot joilla niiden kotiinpääsy varmistettiin. Kameroissa muistikortin formatointi on klassinen keino päästä matkamuistoistaan eroon, joskin muistikortit kannattaa alustaa (=formatoida) aika ajoin minkä pitäisi vähentää sen vikaantumisriskiä.

Fsec 3

Yksinkertaisin keino varmistaa kaikkien satojen auringonlaskukuvien tai sen ainutlaatuisen Once in the Lifetime -otoksen päätyminen turvallisesti kotiin asti, on ottaa varmuuskopio aina kun kameran purkaa koneelleen ja tehdä tämä riittävän usein. Riippumatta siitä otetaanko varmuuskopio ulkoiselle kovalevylle tai pilveen on sen tärkein ominaisuus yksinkertaisesti kuvan sijainti kahdessa eri lokaatiossa yhtä aikaa. Ja mieluiten siten, ettei kuvan olinpaikoista ole viivasuoraa linkkiä toisiinsa tai ettei niitä säilytetä samassa kassissa. Tulipalo, varkaus tai muu ulkopuolisen tahon aiheuttama vahinko rajoittuu vain toiseen kopion sisältämään laitteeseen kerrallaan kuin myös omat aivan itse aiheutetut vahingot. Mikä lieneekin se yleisin tapa kadottaa kaikki. Ulkoinen kovalevy ja muistikorttitallennin kannattaa siis säilyttää eri paikassa kuin kannettava ja kamera.

Reissussa ei tänä päivänä oikein voi välttyä netissä surffailulta. Seuraavan majapaikan varaaminen, check-in lennolle, juna-aikataulun tsekkaaminen ja sijainnin tai osoitteen tarkistaminen kartalta ovat lähes pakollisia perusjuttuja. Lisäksi verkkopankista tilien ja luottojen saldot, sähköpostien lukaisut ja elämää tärkeämmät somettelut. Kaikkia näistä tuli esim. tehtyä lyhyellä Italian lomalla viime viikonvaihteessa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ensimmäinen asia mitä uuteen majapaikkaan tullessa tekee, on kirjautuminen ilmaiseen wifiin. Comolla lautta-aikatauluja olisi ollut kätevä tarkistaa kahvilassa istuessa, joten puhelimella yritti tietysti löytää ensimmäisen vapaan verkon mihin klikata itsensä sisään…

Näissä tilanteissa piilee vaaransa. Avoimelta ja turvalliselta vaikuttava verkkoyhteys houkuttaa huoletonta matkaajaa, mutta saattaa myös olla rikollisiin tarkoituksiin avattu. PING Helsinki tapahtumassa F-Securen Anssi Korpilaakso näytti kuinka helppo näppärän kaverin on tällaista verkkoa hyödyntää ja napata siinä huolettoman lomailijan esimerkiksi sähköpostin salasanat talteen. Yhtä kätevästi tämä kaveri ottaa talteen luottokorttitietosi samalla kun näppäilet vaikkapa seuraavan majapaikan varausta. Siinä menee nopeasti iso osa lomasta pilalle, kun alkaa selvittelemään luottoyhtiön kanssa tapahtunutta. Ottaen huomioon kuinka paljon menetettävää mobiilipankkeineen, valokuvineen, sähköposteineen jne siellä puhelimella / tabletilla on, niin todella huolettomasti tulee kirjauduttua ensimmäiseen mahdolliseen avoimeen verkkoon minkä löytää. Helpotukseksi tähän F-Securelta löytyy Freedome niminen tuote mikä luo periaatteessa oman yksityisen verkon, estää näin tämän tyyppiset seurantayritykset ja surffailla voi huomattavasti huolettomammin.

Adelaideen saavuttuamme täytettiin pidempi netitön etappi vatsaa nopeammin

Adelaideen saavuttuamme täytettiin pidempi netitön etappi vatsaa nopeammin

Jos se tilin kaappaava hakkeri ei pelota, niin tietää meistä varmasti jokainen kuinka netissä surffaillessa voi koneeseen (myös siihen puhelimeen) tarttua helposti haittaohjelma tai muu mato, vaikka muuten olo niin leppoisa paratiisirannalla olisikin. Tämä kasa ongelmia saattaa siirtyä varmuuskopioihinkin heti kun niitä saastuneelta koneelta siirretään, ja siinä ne kuvat sekä back-upit sitten olivatkin. Aktiivinen virustorjunta pitää koneen niin puhtaana kuin se nyt on mahdollista ja saattaa olla äkkiä aivan yhtä suuri pelastaja kuin matkavakuutus.

Laitteita reissussa meillä on mukana aina useampia. On kannettavaa, puhelinta ja tablettia. Ei ehkä aina näitä kolmea, mutta huolimatta siitä mikä kombinaatio laukun pohjalla mukana seilaa, niin aivan yhtä tärkeää on jokaisen kolmen suojaaminen. Juhana meillä on PC:n käyttäjänä huolehtinut tietoturvasta aina, mutta Rouva Omena on tuudittautunut vanhaan uskomukseen siitä kuinka nämä i-laitteet kärsivät haittaohjelmista harvemmin. Tämän päivän maailmassa kukaan tai mikään laite ei ole turvassa, joten kun meille tarjoutui mahdollisuus ilmaiseen kokeiluun F-Securen SAFE tietoturvaan, niin Millakin asensi riemusta kiljuen sen jokaiseen laitteeseensa. Tulevalla Italian lomalla on siis vihdoin meidänkin talouden tietoturva ajan tasalla, mikä tosiaan nyt jälkiviisaana on todettava olevan ihan yhtä tärkeää kuin matkavakuutus muutenkin.

Nyt teillä arvon lukijoilla on mahdollisuus hankkia matkavakuutus tietoturvan muodossa tämän kesän reissuille! Asennus kolmelle laitteelle käy näppärämmin kuin sinne avoimeen verkkoon klikkaaminen ja kun kerran on luonut itselleen tunnuksen ja asentanut, niin päivittyy se automaattisesti. Tämän linkin kautta löytyvä neljän kuukauden kokeilujakso ei velvoita mihinkään, eikä se kysy luottokortin numeroa kuten esim ilmaiset Netflix kokeilut. Voit siis halutessasi lopettaa vakuutuksesi kokeilun päätyttyä.

Fsec 4

Virustorjunta on helppo ja nopea asentaa kerralla kolmelle laitteelle ja varmistaa jokaisen laitteen tietoturva

F-secure Safe

Hyvä on kuitenkin myös muistaa, että paraskaan virustorjunta tai muu vastaava ei välttämättä mahda mitään käyttäjän itse koneelleen tuomalle haittaohjelmalle, joten mitään supertyhmää ei parane klikkailla tai antaa asentua koneelleen lomahuumassaankaan. Jos vahinko käy niin onneksi varmuuskopiot ovat olemassa ja saastuneen koneensa voi asennuttaa uudelleen menettämättä rakkaita tiedostoja ja muita ohjelmia. Safe Travels vaan kaikille!

#pinghelsinki  #FSecureSAFE

Saatat myös pitää näistä

5 Kommenttia

 • Vastaa Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi 19.6.2016 at 10:32

  Kröhöm, yksi toinenkin Rouva Omena täällä moi, joka on autuaasti niin ikään tuudittautunut siihen, ettei macille mitään tartu… kai se on ladattava ja asennettava tämä nyt sit itselleenkin testiin! Kiitos tästä, erittäin hyvä postaus!

  • Vastaa Pingviinimatkat 20.6.2016 at 06:54

   Kiitos Laura, hyvä jos oli hyödyllinen! Toivottavasti otit ja latasit samantien, sillä se tapahtuu todella nopeasti. Ja onhan toki living on the edge hauskaa, mutta tässä asiassa en halua kyllä ottaa enää riskiä. Sen verran edullista tuo on kokeilunkin jälkeen. Windows-käyttäjänä en olisi ikimaailmassa ottanut moista riskiä, niin jännä juttu miten sitten näin omenaan siirryttyä on heittäytynyt ihan villiksi 😀

 • Vastaa Ili 22.6.2016 at 16:52

  Tietoturvan hankkimisen lisäksi laitteiden käytön opettelu on tietenkin myös kullan arvoista. Olen siirtynyt Omppuihin kone- ja tablettiosastolla jo vuosia sitten, mutta kapula vaihtui saman perheen jäseneksi vasta hiljan.

  Pari vuotta sitten itseäni ei puraissut hakkeri tai tietoturvaongelma, vaan laiterikko ja suoranainen tyhmyys/laiskuus. Järkkäriä kun ei vaan viitsi joka ilta mukanaan raahata, eihän? Niinpä hankin silloin maailmanympärimatkalle uudeksi puhelimekseni Nokian lippulaivan kameratekniikan suhteen. Just sen jättikameralla varustetun Purewiew- mallin, jossa oli se iso pyöreä kamera pullottamassa takakannessa.

  Otin puhelimen käyttöön just ennen matkaa. Käyttöohjeeseen ”perehdyin” summittaisesti, kuten varmaan valtaosa käyttäjistä tekee. Puhelimmella sai erinomaisia kuvia sen 42 Mpix kameralla ja manuaalisäädöillä. Olin haltioitunut. Jes, tässäpä oivallinen peli, jolla otan kaikki kuvat iltaisin kun lähdemme liikkeelle. Näin tein Lontoossa, Miamissa, Key Westissä, Chigacossa ja Losissa. Ja sinne sen kameran lento sitten katkesi. Tai sen puhelimen.

  Luuri oli kiinni autolaturissa kaikki ohjelmat avoimina + Nokian Here – karttapalvelun navi päällä, ja tietenkin WLAN seuranta aktiivisena. Motarilla edettiin Losin ruuhkassa ryömintävauhtia. Sillä seurauksella, että wlan- seuranta tarttui jatkuvasti uusiin verkkoihin. Prosessori taisi käydä melko kuumana, ja sitten varoittamatta puhelin ”räjähti”. Akku pullistui kuoren sisällä kuin pullataikina. Näyttö muuttui punaiseksi ja lämpeni tulikuumaksi kuin hellan levy. Käynnistyikö enää? No ei. Oliko kuvia? No olin ottanut pari kolmesataa iltakuvaa. Harmittiko? Arvaa.

  Menin paikalliseen liikkeeseen, jossa iloinen asiakaspalvelija tokaisi: ” No worries. You have a Microsoft account, dont ya? Remember the password? Siinä sitten yhdessä kirjauduttiin pilvipalveluun katsomaan olisivatko kuvat singahtaneet turvaan yhdessä puhelinnumeroiden kanssa. Oh Shit, eivät olleet, sillä en ollut laittanut puhelinasetuksia sellaisiksi, että kuvat kopioituisivat automaattisesti pilvipalvelimelle aina wlan- yhteydellä.

  Vielä oli toivoa. Lopulta kotimaassa vein puhelimen huoltoon toiveena saada kuvat sieltä talteen. ”Joo tottakai pyrimme säilyttämään tiedot,” totesi puhelimen vastaanottanut kaveri. Puhelinta noutaessani uutta puhelinta takuuna antava kaveri totesi: ” Ei niitä tietoja koskaan säästetä”. Sinne menivät. Kismitti ihan pikkasen. Puhelimella ollut kovalevyhän oli ollut ehjä ja luettavissa, vaikka akku oli sulanut ja prossu oli jymähtänyt. Kiltttinä kuluttajana poistuin kuitenkin mukisematta uusi puhelin kourassa ulos liikkeestä. Ilman kuvia, ilman viiittäsataa puhelin numeroa. Nice .

  Olisi siis pitänyt a) tarkkailla puhelinta, ettei se ylikuumene b) osata käyttää pilvipalvelua oikein. Laiskuuttani en ollut vain selkoa näistä asioista ennen kuin se oli myöhäistä.
  Tietoturvaan kuuluu muuten oleellisena osana omien tietojen salaaminen. Eiks totta? Toiset ovat siitä yksityisyydestään hyvinkin tarkkoja. Blogataan nimimerkillä tai etunimiä käyttäen. Teistäkin olen tiennyt aiemmin etunimenne Millan Ja Juhanan. Huomaatkos yhdestä kuvastasi, mitä sinne on päässyt lipsahtamaan? Parilla klikkauksella selviää nyt molempien koko nimet ja ammatit googlen ensimmäiseltä sivulta eli kyllä kuvien lisäämisenkin kanssa saa olla tarkkana, ettei niihin livahda vahingossa esim. nimi tai paikkatietoja tms. joka saataisi kiinnostaa tietoturva-aukkojen etsijää. Se on sitten eri asia, jos asianomainen esiintyy koko nimmellään aina ja vapaaehtoisesti. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että mitä suositummaksi /kuuluisammaksi esim. bloggaaja tulee, sitä enemmän kaikenlainen pienikin nippelitieto kiinnostaa ulkopuolisia fanittajia. Julkisuuden henkilön kiroja. Yksityisyyden ja omaisuuden suojaaminen nousee sitten agendalle. Otetaan esimerkki: Jos julkisesti ilmoitan matkustavani ja seuraajia on tuhansia, mahdollisuus kasvaa, että joku käyttää tietoa väärin. Silloin puhutaankin jo kodin ja omaisuuden turvaamisesta hälytyslaittein yms. Joka sekin on erittäin viisasta nykyään.

 • Vastaa Pingviinimatkat 22.6.2016 at 17:58

  Kiitos kommentista ja karmean stoorin jakamisesta! Pilveen varmuuskopioinnista emme kirjoittaneet, sillä se ei ole ollut meillekään vaihtoehtona hitaiden tai puuttuvien yhteyksien johdosta. Edes kotiolojen tutussa sekä toimivassa yhteydessä ei yhden päivän raw-saaliin back-uppaamista netin yli juurikaan himoita kokeilla, kun vaihtoehtona noin tsiljoona kertaa lyhyempi siirtoaika USB3 tai Thunderboltin päässä sijaitsevaan varmuuskopiointilaitteeseen. Saatavuus toki cloudissa aivan toista luokkaa ellei sitten halua laittaa omaa back-up-pönttöään nettiin ja altistaa muutamalle uudelle riskille. Suo siellä vetelä täällä.

  Kännykän / tabletin kanssa oma kokemukseni juuri sama kuin sinullakin. Joka laite- ja softavalmistaja tuntuu tarjoavan omia pilvipalvelutuotteitaan eikä niitä vaan jaksa availla joka värkille / alustalle automatisoinnista puhumattakaan. Mikkisoftan kaikki lisäpalvelut jätin aikoinaan Lumialle avaamatta, koska tiesin etten todennäköisesti tule sitoutumaan koko alustaan kuin vuodeksi tai kahdeksi. Ja niinhän siinä kävi ja nyt samaa laulua androidin kanssa.

  Omien tietojen salaamisesta samaa mieltä. Hyvin bongattu ja epähuomiossa voisi näyttää hitosti enemmänkin! Omia nimiämme emme tosin ole yrittäneet liikaa jemmata. Kuvien EXIF-datasta löytyy (c) haltijaa (auttaa träkkäämään ja todistelemaan jos kuvausvärkki tai fotoja pöllitään) ja varmaan FB:n ja instan kautta löytäisi äkkiä myös, mutta esim. GPS-data on mainitsemastasi syystä aina poistettu. Turha provoaminen ja altistaminen lisää takuulla riskiä kuten sanoit, eikä ainakaan kannata antaa kellekään huonoja ideoita.

  Juhana / Pingut

 • Vastaa Susanna 11.9.2016 at 23:37

  Hyvä ja tärkeä aihe.
  Tiedän tästä aiheesta jo paljon, sillä en voi/viitsi pitää edes Facebook profiilia koska se on näyttänyt olevan superhelppoa hakkeroida. Minulta kysyttiin kaksi kertaa passin lähetystä että olisin saanut pitää tilin, niin lopetin koko roskan jo muutamia vuosia sitten. Joskus kun laitoin sähköpostini julkisesti blogiini näkyviin sekin hakkeroitiin ja samoja viestejä lähetettiin useita kertoja josta tiesin että oli hakkeroitu. Tiedän että jopa pari tuttua (tai entistä tuttua) harrastaa tuota, joten olen entistä tarkempi yksityisyyden kanssa. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen, oli someassa tai ei. Silloin kun bloggasin vielä omilla kuvillani sain niin epämääräisestä lähteestä “lukijoita” että otin kaikki omat kuvat pois. Sen jälkeen bloggaaminen tuntui rennommalta. Kuvat kannattaa tallettaa myös esim. muistitikulle, netin kuvagalleriasivuille tai dropboxiin. Mitä useammassa eri kohteessa ne matkakuvat on, sen vaikeampi kenenkään on tuhota niitä 🙂 minä tallennan nykyisin matkakuvani ainakin 3-4 eri sivulle ja muistitikulle

 • Vastaa