Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - Rooma
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Italia Rooma

Vanhoja tuttuja ikuisen kaupungin yössä – Rooma, Italia

28.10.2015

Vierailimme Roomassa ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten häämatkallamme. Siitä asti olemme palanneet ulkoilmamuseota muistuttavaan ikuiseen kaupunkiin lähes kymmenen kertaa. Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi ja Pietarin kirkko on siis kaikki nähty jo monen monta kertaa. Tuttuun kaupunkiin onki ihana palata uudestaan ja uudestaan, kun enää ei tarvitse suorittaa vaan voi keskittyä siihen haahuiluun ja käydä moikkaamassa vaikka sitten Colosseumia kuin vanhaa tuttua konsanaan.

Vierailumme aikaan Roomassa rikottiin lämpöennätyksiä ja Trasteveressa, jonka puolella yleensä majailemme, vietettiin Festa de Noantrin karnevaalia. Toisena iltana emme enää jaksaneet puikkelehtia kuuman kosteassa karnevaalihuumassa olevien ihmisten keskellä ja suuntasimme muille apajille. Auringon painuessa jonnekin sen seitsemän kukkulan taakse hiki valui edelleen norona selkärankaa pitkin. Tuulen virekää ei käynyt saapuessamme Circus Maximukselle ja haimme viilennystä Gelateriasta. Jäätelön syönnin lomassa seurasimme kuinka muutama hullu italiano juoksi iltalenkkiä samalla paikalla missä käytiin aikoinaan gladiaattoritaisteluita ja ajettiin kilpaa hevosilla. Meillä hiki virtasi riittävästi ihan jo kävellessäkin, joten jätimme lenkkeilijät ja jatkoimme matkaa Colosseumille.

Rooma yö-8

Colosseumia entisöidään alkuperäiskuntoon ja puolet siitä oli paketissa. Toinen puoli kuvassa.

Kiersimme mahtipontista antiikin ajan amfiteatteria ympäri ja ihailimme sen tyylikkyyttä iltavalaistuksessa. Turisteja alueella riitti vielä illan pimeydessäkin ja iskimme takapuolemme muiden kanssa riviin muurille. Vieressämme istunut aasialainen nuori nainen skypetteli kännykällä kotikonnuille poikaystävänsä kanssa ja esitteli kyyneleet silmissä maisemia rakkaallensa. Tunsimme olomme hieman vaivaantuneiksi ja tirkistelijöiksi siinä vieressä istuessamme, mutta toisaalta kuka ihme tulee käymään intiimiä videokeskustelua Colosseumille, Rooman yhdelle suurimmalle turistinähtävyydelle!?

Rooma yö-7

Laitoimme automaattitarkennuksen turistiasetukselle, jolloin kuvan tarkalle alueelle valikoituu nähtävyydet naamojen sijaan

Olomme muututtua riittävän epämukavaksi puikkelehdimme edelleen sivukatuja pitkin kohti Piazza Venezia kermakakku-unelmaa. Vaikka turistit keskustan erityisesti kesäkuukausina valloittavatkin, niin pääsee massoja helposti karkuun kun askeltaa hieman valtaväylältä sivummalle. Matkalla ohitimme vielä Trajanuksen kauppahallin, jonka raunioita pidetään yhtenä Rooman upeimmista. Kauppa on muinoin 100-luvulla käynyt näillä nurkilla kuumana, sillä halli sisälsi peräti 150 myyntipistettä, joissa myytiin kaikkea maan ja taivaan välillä.

Rooma yö-6

Piazza Venezian laidalla kohoaa kermakakkua muistuttava ja ympäristöstään poikkeava rakennelma Monumento a Vittorio Emanuele II. Vuonna 1935 valmistunut monumentti on kerännyt hieman kritiikkiä osakseen, mutta onko ihme. Siinä se pönöttää jättäen varjoonsa Michaelangelon suunnitteleman Capitoliumin Piazzan, jota sanotaan yhdeksi maailman kauneimmiksi. Myöskään Mussolinin parveke ei näytä mitenkään kummoiselta aukion laidalla valkoisen monumentin dominoidessa maisemaa. Amerikkalaiset turistit kuulemma tykkäävät ja pytinki muistuttaakin etäisesti Washingtonin Lincoln Memorialia.

Rooma yö-5

Piazza Venezialta suuntasimme kapeita kujia pitkin Fontana di Treville, jonka näkemistä yövalaistuksessaan odotimme kovasti. Pienoinen pettymys oli todeta paikanpäällä, että vesi ja kolikot olivat kaikki poissa. Suihkulähde oli pistetty remonttiin ja ympärille pystytetty korkeat aidat. Tässä kohtaa alkoi jaloissa jo väsymys hieman painaa ja suuntasimme askeleemme enää Pantheonin kautta takaisin Trasteveren puolelle. Törmäsimme matkalla turistiryhmään, joka liikkui Segwayllä. Mielenkiintoinen tapa liikkua kompaktissa Roomassa, sillä päivässä tuolla menopelillä ehtii näkemään helpostikin tärkeimmät nähtävyydet. Ja miten mukavaa olisikaan saada edes se pieni tuulen vire Segwayllä rullatessa hikisen taaperruksen sijaan! Ehkä sitten ensi kerralla kokeilemme sitäkin. Kotimatkalla harkitsimme vielä pysähtymistä Tiberin rannan ruokakojuihin, jotka kovasti tuoksuillaan houkuttelivat. Väsymys ja aamulla koittava kotimatka kuitenkin voitti ja jätimme ruokakojutkin odottamaan seuraavaa kertaan. Onneksi Rooma on ikuinen ja jaksaa meitä odottaa.

Rooma yö-4

Katukaupustelijoiden hitti oli taivaalle ammuttavat siniset valot. Kuvaaja kiittää.

Rooma yö-3

Rooma yö-2

Rooma yö

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Maarit 28.10.2015 at 18:17

  Hienot kuvat! Minäkin tykkään kierrellä ja kuvailla kaupunkeja iltaisin. On vielä harjoittemista, että omat yökuvat oisi näin loisteliaita. Mulle tulee myös helposti iltaisin vähän malttamatonta kiukkuilua, koska usein lähdetään aamuisin niin ajoissa liikkeelle, että väsymys alkaa painaa. Noh, siinä on kans harjoittelemista, ettei menis maltti. 😀 En oo muuten koskaan käynyt Roomassa, se saa vielä odottaa!

  • Vastaa Pingviinimatkat 29.10.2015 at 07:48

   Voi kiitos Maarit! Sulla on niin upeat kuvat yleensäkin mitä ollaan nähty, että vaikea uskoa etteikö yö kuvatkin olis huikeita. Toki tietysti kärsivällisyys on valttia ja jos hermo alkaa mennä niin se on sitten toinen juttunsa. Me otettiin tänä kyseisenä päivänä Roomassa ihan tarkoituksella vähän lepoa, jotta ei hermo mene heti alkuunsa. Syötiin myös iltapäivästä, ettei sitten ole nälkä heti kahdeksalta. No kuumuudessa ei sitten ollut nälkä edes lähempänä puolta yötä 😀 Varsinkin super turistikohteissa on maltin säilyttäminen kaiken a ja o tai muuten hommasta tulee kyllä aika kidutusta. Sitäkin olemme toki moneen kertaan kokeilleet, eli harjoittelu on vielä kesken täälläkin 😉

 • Vastaa Laura R. / Laura let's go -matkablogi 28.10.2015 at 20:59

  Siis en mä ole tiennytkään, mitä Rooma-asiantuntijoita te ootte! Tehän voisitte hei helposti lähteä vetämään sinne vaikka jotain lukijamatkaa tuolla kokemusmäärällä! Itsellänihän Rooma odottaa edelleen kunnollista näkemistä, niin hassua kuin se onkin. Viime toukokuussa kävin sentään kaupungin rajojen sisäpuolella, kun Allure of the Seas rantautui Civitavecchiaan ja paluumatkalla viinitilalta pysähdyimme Roomassa shoppailemaan tuliaiset Eatalysta. Mutta siinä mun Rooman kokemukset! 😀 Joskus tarttis kyllä lähteä, jotta näkisi edes kerran elämässään mm. Colosseumin…

  Laitoin tosiaan teillekin haasteen blogiin ja olitkin Milla sen jo huomannut, kiva! 🙂 Mutta tosiaan ei mitään pakkoa eikä kiirettä sen kanssa, tiiän että teillä on juttuja jonossa. Haasteidea tuli muutenkin vähän ex tempore, lähinnä siksi että olisi vaan mielenkiintoista kuulla muidenkin ajatuksia aiheeseen liittyen! ^_^

  • Vastaa Pingviinimatkat 29.10.2015 at 08:01

   Edellisestä Rooman vierailusta olikin vierähtänyt rikollisen pitkät neljä vuotta, eli juuri sen verran mitä blogi on ollut pystyssä. Tiedä sitten lukijamatkasta, löytyisikö siihen lähellekään vielä tarpeeksi kokemusta mitä Roomaan tulee. Ainakin olisi varmasti vaihtoehtoinen 😀 Roomassa ramppaamisen vuoksi on meillä taas jäänyt moni Euroopan tärkeä suurkaupunki näkemättä, joten To Do -listansa kullakin 😉 Rooma on onneksi ihanan kompakti ja sen pystyy ottamaan haltuun kävellen. Tiedän muutamia perheitä, jotka ovat tehneet kaupunkiin sen ensimmäisen kolmihenkisen matkansa ja hienosti on mennyt, vink-vink.

   Kiitos haasteesta. Se vaatii aiheena hieman sulattelua, joten palaamme siihen tuonnempana. Hauska haaste, johon on ilo tarttua 🙂

 • Vastaa Sofia 29.10.2015 at 11:21

  Ihania kuvia, mutta aaaargh, noi kaupustelijoiden valolelut on niin rasittavia! Pariisissa yritin kuvata Louvren pihaa iltavalaistuksessa, ja eikö niitä leluvaloja ollut joka sävyssä niissä kuvissa. Onneksi on kuvankäsittelyohjelmat, mutta todella rasittavaa kun haluaisi mahdollisimman autenttisia kuvia…

  • Vastaa Pingviinimatkat 29.10.2015 at 21:32

   Kiitos Sofia 🙂 Kummasti löytyi sinistä valojuovaa joka kuvasta. Kurjaa tietysti aina, että kiina krääsä ei täytä enää pelkästään katujen varsia, vaan myös valokuvien horisontteja…

 • Vastaa Mari 29.10.2015 at 15:57

  No niin, sopivaan saumaan sattui tämä postaus kun jostain syystä mulla on vähän orastavaa Rooma-kuumetta havaittavissa täällä. Fontana di Trevin remontista tuli mieleen Rialton silta, joka on myös ollu remontissa touko-kesäkuusta lähtien – kuinkahan moni sitä ihailemaan tullut reissaaja on joutunut pettymään karvaasti? Ja nyt on pakko sanoa, että oon itse asiassa kokeillut noita taivaalle ammuttavia sinisiä valojuttuja! En ostanut, vaan kaverilla oli niitä jemmassa jostain poliisin ylijäämätakavarikosta… 😛 Ne on itse asiassa yllättävän koukuttavia, kun opit taktiikan miten sen saa tähdättyä mahdollisimman korkealle. Heh 😀

  • Vastaa Pingviinimatkat 29.10.2015 at 21:43

   No niin, siitä sitten reissua Roomaan vaan! Ja hyvä vaan, jos onnistuttiin vuorostamme nostamaan sinulle kuumetta. Ei ole helppo italiaan rakastuneen seurailla toisen elämää saapasmaassa <3 Mietin samaa nähtävyyspettymyksistä kun ajelen Eduskunatalon ohi muutaman kerran viikossa. Ja taitaa olla Tuomiokirkkokin osittain paketissa tällä hetkellä… Ei varmaan ole mielissään turistit jotka juuri näistä maisemista kuvan haluaisivat muistikortillensa. Ja vai että "ylijäämätakavarikosta"… 😀 jep 😀

  Vastaa