Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - Pietari
Pallontallaajat.net
Valikko
Pietari Venäjä

Pietarin kävelykierros ja tärkeimmät nähtävyydet

5.8.2015

Emme tehneet Pietarin päiville juurikaan suunnitelmia vaan halusimme katsella kaupunkia fiilispohjalta. Molemmista Vasilininsaarella sijaitsevista Solo Sokos hotelleistamme on helppoa tehdä perus turistikierroksia kävellen. Tässä koottuna yhden sortin kävelykierros ja siihen helposti lisättävissä oleva bonusrundi, jonka voi tietysti toteuttaa myös ihan omanaan. Kierroksessa lähdetään liikkeelle Vasinsaarelta, mutta voi sen tietysti aloittaa mistä pisteestä hyvänsä. Suorituksen jälkeen alkaa kaupungin keskusta takuuvarmasti hahmottua paremmin ja kaupunkikuva syntyä.

Vasilinsaaren itäkärki Strelka ja kaksi Rostraa Pienen ja Suuren Nevan risteyksessä

Vasilinsaaren kärjessä Nevan rannalla komeilee kaksi Rostraa, eli majakkapylvästä. Pylväät on aikoinaan rakennettu laivaliikenteen avuksi, mutta jalankulkijankin kannattaa käydä täällä ihailemassa maisemaa. Kärjestä pylväiden välisestä puistosta avautuu näkymä Nevalle, joka jättää vasemmalle puolelle Pietari-Paavalin linnoituksen ja oikealle Eremitaasin. Täältä olisi epäilemättä komeat maisemat kesällä myös yö-aikaan, kun kaupunki juhlii valkeita öitä ja asukkaat kerääntyvät Nevan rantaan juhlimaan siltojen noustessa päästäen suuremmat laivat kulkemaan Nevaa pitkin.

IMG_2818

 

Talvipalatsi

Kun Strelkalta lähtee ylittämään Nevaa päätyy suoraan Talvipalatsin edustalle. Aukiolla oli meidän vierailumme aikaan aikamoiset häppeningit. Ensin paikallisen poliisikoulun oppillailla oli jonkinlainen valmistujaisseremonia ja samalla “back dropilla” rakennettiin koripallokenttiä, skeittiramppeja ja voimistelutelineitä. Poliisien juhlan jälkeen aukion valloitti jonkin asteen Street Carneval, jonka aikana alueelle pääsi ainoastaan metallinpaljastimien läpi. Aukion laidalla kohoaa komea vihreän valkoinen rakennus, Talvipalatsi, jonka yhteydessä sijaitsee Eremitaasi. Yksi maailman tunnetuimmista museoista. Kokoelmista löytyy noin kolme miljoonaa taideteosta, joten niitä töllistellessä kuluisi helposti sadepäivä jos toinenkin. Emme tällä kertaa menneet sisälle, vaan halusimme nauttia ulkona olemisesta hyvän sään aikaan. Sisäänpääsy kustantaa 600 ruplaa (n. 8,50€) , mutta joka kuukauden ensimmäinen torstai on museossa budjettimatkaajan päivä, eli pääsy vapaa!

_MG_5196

Lentoyhtiön ... eiku poliisikoulun paraati!

Lentoyhtiön … eiku poliisikoulun paraati!

IMG_2863

_MG_5101

Kirkko veren päällä

Eremitaasilta kun jatkaa Moyka joen vartta pitkin kohti itää saavutaan noin kilometriä myöhemmin lähes satumaisen näköisen kirkon luokse. Kyseessä on Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, eli Verikirkko. Sijainnin verisellä menneisyydellä lienee vaikutusta nimeen, sillä kirkko on rakennettu niille sijoille missä hallitsija Aleksanteri II sai pommista jonka aiheuttamiin vammoihin myöhemmin menehtyi. Esikuvana kirkolle on ollut Venäjän yksi tunnetuimmista symboleista, eli Moskovan Punaisen torin laidalla komeileva Pyhän Vasilin katedraali. Kirkossa riittää ihmettelyä ja yksityiskohtia jo ihan ulkopuolellakin, jollei ole energiaa tunkea sisätiloihin tuhansien muiden alueella parveilevien turistien kanssa. On myös hauskaa seurata sivummalta alueella vallitsevia turistipyydyksiä, kuten puketumisleikkiä, missä voi pukea itsensä kuvattavaksi muinaisissa vermeissä kirkon juurella.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali mutta ystäville sekä tuttaville verikirkko vain

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali mutta ystäville sekä tuttaville verikirkko vain

Kazanin katedraali, eli Pietarin kirkko Pietarissa

Jatka kulkua Verikirkolta Moct joen vartta pitkin etelään Nevski Prospektin suuntaa. Ylitä Pietarin häkellyttävän leveä pääkatu ja olet Kazanin katedraalilla. Esikuvana on toiminut Rooman Pietarin kirkko ja hullut pulut ovat löytäneet tiensä tämänkin kirkon edustalle. Tässä kohtaa jos nälkä yllättää, niin kannattaa kuulemma mennä munkkikahveille Lotankin vinkkaamaan Pyshechnaya-nimiseen kahvilaan. Me emme jaksaneet tällä kertaa jonottaa, sillä jono todella oli pitkälle ulos asti!

Hulluja puluja tauolla

Hulluja puluja tauolla

Munkkiraflaan oli kestojono

Munkkiraflaan oli kestojono

Iisakin kirkko

Jos et unohtunut shoppailemaan Nevskille, niin nyt on aika palata takaisin Moykan varteen ja laittaa nenä osoittamaan länteen. Kilometrin verran kuljettuasi kohtaat Iisakin kirkon, jonka neljäkymmentä vuotta kestänyt rakennusprojekti on syynä erääseen suomalaiseen sanontaankin. Kirkon sisällä vierailu kannattaa ja kupolin juureltakin avautuvat komeat maisemat kunhan ensin kiipeää 300 askelta. Lipun saimme ostettua jonottamatta ulkopuolella sijaitsevasta automaatista. Mikä mukavinta onnistui maksu suoraan kortilla. Sisäänpääsy kirkkoon aikuiselta kustantaa 250 ruplaa (n.3,60€) ja kupolin juurelle pääsee 150 ruplalla (n. 2,20€). Kesäaikaan kupolin juurelle pääsee myös yöllä.

_MG_5067

_MG_5531

Iisakin kirkon sisäkatto keskeltä. Kupolissa liihottaa pulu.

Iisakin kirkon sisäkatto keskeltä. Kupolissa liihottaa pulu.

_MG_5568

Amiraliteetti

Iisakin kirkon yksityiskohtia ihailtuasi on nähtävyyskiintiö päivälle aika hyvin paketoitu. Vieressä sijaitsevan Amiraliteetin saa kuitenkin mahdutettua vielä samaiseen päivään kun tyytyy ainoastaan julkisivun arkkitehtuuriin ympäröivästä puistosta käsin. Pietari Suurella oli näppinsä tämänkin rakennelman suunnittelussa mistä piti alun perin tulla telakka. Puistossa taas on suihkulähteitä ja penkkejä vieri vieressä missä on mukava sulatella näkemäänsä ja tarkkailla ohi kulkevia paikallisia.

_MG_5076

Bonuskierros

Heti alkuun voi lähteä kiertämään myös vähän pidemmän kaavan mukaan ja ottaa majakkapylväiltä suunnan kohti Pietari-Paavalin linnoitusta, joka aurinkoisella säällä kimaltelee Nevajoen rannalla. Linnoituksesta kiinnostuneiden kannattaa klikata Panun blogiin (blogissa myös muutenkin juttua Pietarista). Linnoituksen kohdalla tien toisella puolella on jonkin sortin sotamuseo, jonka piha on täynnä panssarivaunuja ja erinäköisiä massamurhavälineitä. Lippuluukku oli suljettu, joten ainakin maananataina pihalle pääsi ilmaiseksi. Museon sivuilta käy selville, että rakennuksessa itsessään olisi ollut enemmänkin nähtävää ja lipuistakin olisi siinä vaiheessa ainakin maksaa. Saapuessasi jälleen Nevan rantaan ylitä se ja kieppaa sisään kesäpuutarhaan. Puistoa oli suunnittelemassa itse Pietari Suuri ja se on valmistunut jo 1704. Puistossa juokseminen on kielletty ja alkuperäiset veistoksetkin on vandalismin pelon vuoksi korvattu kopioilla, mutta suihkulähteitä piisaa jokaiseen makuun. Tässä kohtaa pakko mainita, että J:n mielestä puisto oli tylsin ikinä. Siitäkin huolimatta, että Venäläiset naiset poseerasivat pepsodenttihymyn tai töröhuulien kera jokaisen pulppuavan suihkulähteen kohdalla. Millan mielestä se oli kuitenkin oikein kiva levähdyspaikka kaupungin vilinästä ja vieläpä ilmainen. Puistosta on helppo jatkaa retkeä suoraan Verikirkolle ja päättää kierros Amiraliteetin sijaan Eremitaasille.

_MG_5324

_MG_5327

_MG_5336

_MG_5344

Nevan ylittävät sillat ovat osa varsin komeita rakennelmia

_MG_5374

_MG_5370

Sellainen kierros tällä kertaa ja kuten huomaatte, emme kuluttaneet juurikaan ruplia. Kaupunkilomilla parasta antia usein onkin ihan vain kiertely ja kaartelu katuja pitkin.

Kävelykierros kartalla. Oranssilla merkatut kuuluvat bonuskierrokseen. Koko kartta on nähtävillä https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zIXMfUsyZQv4.kEYeSS7EmbyA&usp=sharing

Kävelykierros kartalla. Oranssilla merkatut kuuluvat bonuskierrokseen. Koko kartta on nähtävillä: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zIXMfUsyZQv4.kEYeSS7EmbyA&usp=sharing

 

Saatat myös pitää näistä

3 Kommenttia

 • Vastaa sarrrri 8.8.2015 at 10:05

  Onpa kyllä jotenkin harmonisen näköistä, ei ehkä tulisi ensimmäisenä mieleen jos miettisi mielikuvia Pietarista! Kyllä tämä taas osaltaan vahvisti sitä fiilistä, että tuonne on pakko päästä… 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 9.8.2015 at 18:38

   Kiitos Sari. Kiva jos ollaan saatu joku vakuuttuneeksi siitä, että Pietari kannattaa lähteä tsekkaamaan 🙂

 • Vastaa Inka 10.8.2015 at 00:09

  Aika eriltä näyttää, mitä meidän edellisellä Pietarin-vierailulla, joka sijoittu lokakuulle. Vähän mahtavammat on nuo värit näin kesäaikaan. Ja voi juma miten mahtava tuo on tuo kuva Iisakin kirkon kattofreskoista!!!!

 • Vastaa