Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - New York
Pallontallaajat.net
Valikko
New York Yhdysvallat

Puuhaa aamuvirkuille New Yorkissa

17.4.2015

Ensimmäisiä New Yorkin aamuja rasittamassa on yleensä aikaero, joka saa silmät rävähtämään auki aamuyön pimeydessä. Sisäinen kello sanoo, että nyt on jo päivä pitkällä, vaikka kaupungin öiset kadut ovat vasta hiljentymässä. Pari tuntia jaksaa tietysti nauttia hitaasta heräämisestä ja päivän tapahtumien suunnittelusta, mutta viimeistään seitsemältä on yleensä jo tunne, että päivä valuu ihan hukkaan jos ei lähde liikkeelle. New Yorkissa kaupat avaavat ovensa vasta kymmeneltä, joten shoppailu ei vielä siihen aikaan aamusta onnistu (yhtä alla mainittua poikkeusta lukuun ottamatta) ja muutenkin voi olla vaikeaa keksiä minne haahuilla auringon nousun aikaan. Listasimme tähän muutamia paikkoja, joissa aikainen aamu ei välttämättä ole yhtään pahitteeksi vaan saattaa olla jopa eduksi. Lisäksi viisi kuudesta ei vaadi edes lompakon nyörien avaamista, joten ne sopivat myös yleisiksi vinkeiksi budjettimatkaajalle.

Grand Central Terminal (ovet auki klo 5:30)
Osta aamukahvi mukaan ja tule seuraamaan kuinka kiireiset kymmenet tuhannet newyorkerit viilettävät töihinsä tämän majesteetillisen upean 1913 rakennetun rakennuksen läpi. Tämä on taas niitä paikkoja, joiden läpi toivoisi itsekin matkaavansa töihin. Kyseessä on taatusti yksi maailman kauneimmista asemarakennuksista. Kaikki meistä on varmasti nähnyt joskus asemahallin jossakin elokuvissa ja asemahallin keskellä pönöttävää kelloa katsoessa tuleekin fiilis, että on tullut tupsahdettua elokuvan kulisseihin. Kuva asemahallin toisesta päästä niin, että valo osuu kivasti majesteetillisiin ikkunoihin on tietysti pakko saada listalla.
Osoite: 42nd St & Park Ave

_MG_9830-Edit

High Line (auki klo 7:00)
Tämä on yksi niistä paikoista, joka kuuluu lähes jokaisen New Yorkin turistin To Do –listalle. Miksipä et siis kokisi sitä aamutuimaan kun vielä muut turistit ahtavat bageleita masuunsa ja radalla on hiljaista. High Linelta saa mukavasti erilaisen näkökulman kaupunkiin ja sen varrelta löytyy monia paikkoja missä pysähtyä rentoutumaan. Vuoden ajasta riippuen täällä voi ihmetellä hämärän aikaan ympärillä olevien asuntojen aamutouhuja tai kesällä ihastella aurinkotuolissa kuinka auringon säteet alkavat lämmittämään pilvenpiirtäjien välistä kaupungin katuja. Jos aamiainen on vielä nauttimatta, niin kävellessäsi pohjoisesta etelään päädyt passelisti Vest Villagen kulmille, josta löytyy vaikka minkä sortin aamiaispaikkoja.
Osoite: Pohjoisessa 34th St & 12th Ave ja etelässä Gansevoort at Washignton Street. Kaikki sisäänkäynnit (myös liikuntaesteisten) nähtävissä täältä

_MG_3678

Staten Island Ferry (ympäri vuorokauden)
Kuten suurin osa näistä vinkeistämme, niin myös tämä aamuhupi on täysin ilmainen. Oranssi lautta kulkee kellon ympäri Manhattanin eteläkärjen ja Staten Islandin välillä. Mikäs sen parempaa, kuin ihastella auringon ensimmäisten säteiden osumista peilikirkkaisiin pilvenpiirtäjiin lautalta käsin. Lautalta on myös mainio näkymä Vapauden Patsaalle, joten tällä matkalla saa ikuistettua monta hienoa kuvaa täysin ilmaiseksi. Matka suuntaansa vie 25 minuuttia.
Osoite: 1 Whitehall St (metrolinjat 1 ja R vievät ihan viereen). Katso lautta-aikataulu täältä 

_MG_9540

Brooklyn Bridge
Vaikka tämä ikoninen silta oli uskomattoman upea ilta-auringon paisteessa, niin liikkeellä oli tosiaan yksi ja tuhat muutakin turistia, sekä sillan yli matkaansa taittavaa paikallista. Millan haaveissa on ennen kaikkea aamulenkki sillalla (kuten Lauralla taannoin), mutta kyllä kelpaisi tepastella rauhassakin ja istahtaa penkille siemailemaan aamukahviaan muiden juostessa ja pyöräillessä ohi. Tai jos majoitut Manhattanilla, niin kävele siltaa pitkin Brooklyniin ja nauti aamiainen jossakin trendikkään Dumbon kahviloista!

_MG_9896-Edit

Century21 (avoinna aamuvarhaisella ma-pe klo 7:45)
Manhattanilla suurin osa tavarataloista ja kaupoista avaa ovensa tosiaan vasta klo 10 jälkeen. Maanantaista perjantaihin ostoksille kuitenkin pääsee Centry21 outletissa jo ennen aamu kahdeksaa! Ja aamusta täällä ei todella ole edes ruuhkaa ja tavarat ovat vielä siististi paikoillaan. Millan lisäksi naisten kenkäosastolla esimerkiksi oli ehkä kaksi henkilö ja Juhana mellasti miesten osastolla lähes yksikseen. Eli jos olet aikeissa käydä täällä ostoksilla matkallasi, niin suosittelemme suunnittelemaan vierailun aamuun vaikket aamuvirkku olisikaan.
Osoite: 22 Cortland Street. Uusi Fulton Station (kuvassa) on aivan vierssä ja myös näkemisen arvoinen. Fultonin läpi kulkee useita metrolinjoja. Century21 naisten kenkäosastolle pääsee suoraan myös Broadwayn puolelta.

_MG_9640-Edit

Central Park
Puisto on tietysti avoinna ympäri vuorokauden, joten tänne voi tulla tutustumaan milloin vain. Astu sivuun suosituimmilta lenkkeilijöiden reiteiltä ja olet rauhallisuuden tyyssijassa keskellä suurkaupungin sykettä. Tai miksi ei lähteä lenkille muiden juoksijoiden sekaan.

_MG_9467-Edit

Mainittujen lisäksi esimerkikis Empire State Buildingin näköaloista pääsee nauttimaan jo kahdeksalta aamulla, mutta ilmaista hupia tämä ei todellakaan sitten enää ole (hinnat alkaen 32 dollaria/hlö). Mukavaa aamupuuhaa voi olla ihan pelkkä päämäärätön haahuilu kaupungin kaduilla take away kahvin kanssa ja istahtaminen mukavan näköiseen dineriin. Tärkeintähän on, että ei anna aamun varhaisten tuntien hämätä ja jää siksi hotellihuoneeseen, sillä New York kirjaimellisesti ei nuku koskaan. Kamera kassiin ja kaupungista nauttimaan!

 

Saatat myös pitää näistä

12 Kommenttia

 • Vastaa Annika - home & away 17.4.2015 at 17:13

  Loistava listaus! Toi High Lane on mulle ihan uusi juttu, olen vasta nyt hiljattain sen suomalaisista matkablogeista bongannut, vaikka NYCiin olen päässyt vierailemaan jo useammankin kerran. Grand Central Stationilla on muuten pakko käydä joka reissulla, se on niin upea ja siellä on jotenkin niin mahtavan hieno tunnelma.

  Yksi mun parhaista aamuvirkku-hetkistä NYCissä oli metromatka bussiasemalta hostellille klo 6 aikaan aamulla. Taidettiin kaverin kanssa olla ainoat turret kymmenien raksalaisten seassa. Oli ihana fiilistellä muiden työaamua, kun itsellä ei ollut kiirellä minnekään 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 17.4.2015 at 23:46

   Kiitos Annika 🙂 Grand Central on meistäkin upea. Helppo kuvitella fiilis mikä teillä on ystäväsi kanssa raksasetien keskellä metromatkalla. Aikaiset aamut ei tunnu lomalla läheskään niin pahala kuin arkena 🙂

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 17.4.2015 at 21:42

  Kiva näkökulma kaupungin nähtävyyksiin! Grand Centralia suosittelen vaikkei aikaisin aamulla olisikaan liikkeellä.
  Century21:stäkin, jos on “pakko” johonkin outletiin mennä, sillä tuota varten ei tarvitse matkustaa kaupungin ulkopuolelle.
  Staten Ferrykin tuli joskus testattua – vaikka minkään näiden osalta en miettinyt tuota aikaista aamua, emme tainneet kuitenkaan kovin aikaisin olla liikenteessä, kun useimmiten yritämme tehdä aikaerosopeutusta jo vähän etukäteen kotona.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 17.4.2015 at 23:53

   Kiitos Pirkko! Kaikkia näitä suosittelemme tosiaan muihinkin kellon aikoihin, mutta hauskaa oli huomata kuinka monta suosikkia oikeastaan onkaan mahdollista nähdä aamuvarhain ja vieläpä ilmaiseksi. Meillä menee aikaerosopeutuminen aina ihan penkin alle yritettiin sitä ennen matkaa tai heti alkumatkasta räväkällä sopeuttamisella. Ollaan siis luovuttu liiasta kontrollista ja mennään sen mukaan mikä hyvältä tuntuu. Nykissä on onneksi tekemistä aina kellon ajasta huolimatta 🙂 Aamuvarhain Cenury21 on muuten ihan käymisen arvoinen siinä missä muutkin kaupungin tavaratalot. Helppo löytää jotakin kun ei ole vielä ryyisistä ja jos ei tartu mitään, niin ainakaan ei tule tuhlanneeksi turhan montaa tuntia ihmismassan takia. Outletiin emme laittaisi tässä kaupungissa kokonaista päivää, kun on niin paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää.

 • Vastaa Inka 18.4.2015 at 10:26

  Ha haa, mikä mahtava postausidea! Nuo kaikki paikat on muuten mullekin tuttuja Staten Island Ferryä lukuun ottamatta nimen omaan aamutuimaan, sillä niissä on tullut pyyhittyä unihiekkaa silmistä ja ihmeteltyä kuinka hiljainen New York voi olla.

  Nyt iski taas NYC-kaipuu!!!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 21.4.2015 at 10:30

   Kiitos Inka 🙂 Sen voi hyvin uskoa, että olet jo keksinyt nämä kaikki entuudestaan, sillä niin upeasti osaat ottaa aina jokaisesta reissuminuutista ilon irti 🙂 Ja miksipä niitä tuhlailemaan tässä maailman mahtavimmassa kaupungissa!

 • Vastaa Rimma 22.4.2015 at 07:46

  Ihan loistavia tipsejä! Mä en kestä näitä teidän Nyki-postauksia, ku tekee niin mieli reissuun!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 22.4.2015 at 09:36

   Kiitos Rimma 🙂 Kohtahan se on teillä taas niin eeppinen reissu luvassa, että ei varmasti tule kaipuuta suurkaupungin sykkeeseen ja kuumekin helpottaa.

 • Vastaa Heidi / Auringon alla 22.4.2015 at 07:53

  Ihana postaus! Tuli niin hirveä Nyki-ikävä, että kyllä harmittaa, ettei tulevalla Jenkki-reissullamme poiketa lempikaupungissamme. Toivottavasti vaikka syksyllä pääsis, haluaisin muutenkin nähdä syksyisen Nykin (kaikki muut vuodenajat olenkin nähnyt).

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 22.4.2015 at 09:38

   Syksyinen Nyki on kaikista vuodenajoista suosikkimme! Marraskuussa tarkeni vielä syysvaatteissa, aurinko lämmitti ja sai ihanasti valoenergiaa keskelle kotimaan pimeintä vuodenaikaa. Suosittelemme lämpimästi! Lentojakin tuntuu irtoavan marraskuulle edullisemmin, me maksoimme toukokuussa niistä vaivaset 385€!

 • Vastaa Nasu 2.6.2015 at 14:06

  Innostuin tästä postauksesta niin paljon, että suunnittelen tulevalla Nycin reissulla herääväni superaikaisin vielä sittenkin kun jetlag alkaa helpottaa 😀

  • Vastaa Pingviinimatkat 2.6.2015 at 20:55

   Hah, ihan mahtavaa! Mukava kuulla, että pidit jutusta. Helpottaa kummasti kotiin paluun aamuja, jos ei vedä aamuja ihan unikekona pitkälle päivään 🙂

  Vastaa