Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - Marrakech
Pallontallaajat.net
Valikko
Afrikka Marokko Marrakech

Auringon lasku Tarinankertojan torilla – Jemaa el-Fna, Marrakech

1.11.2014

Jos Marrakechissa vietetystä ajasta pitäisi mainita vain yksi mieleenpainuvin hetki, olisi se kiistatta auringon lasku Tarinankertojan torilla, eli Jemaa el-Fnaalla. Saavuimme torille jo kuuden aikaan, jotta varmasti saisimme paikat kattoterassin reunalta. Meno torilla oli yltynyt selvästi iltaa kohti. Pikku hiljaa alas painuva aurinko piirsi pitkät varjot ja kuuluisan Le Grand Balcon Cafe Glacier terassi pursuili jo turisteista. Kävelimme hiljakseen ohi käärmeenlumoajien, hennatatuointeja taiteilevien mummojen sekä rumpurytmin tahdissa värikkäissä asuissa tanssivan ryhmän. Paikalla oli niin paljon ihmisiä, että saimme kulkea aivan rauhassa ja tarkkailla tapahtumia. Torimyyjien äänet peittivät ympärillä soiva pillimusiikki, rummutus ja kaiken maailman kilinä ja kolina. Tuntui kuin meno vain kiihtyisi hetki hetkeltä auringon laskun kanssa kilpaa. Tunnelma oli todella käsin kosketeltava.

_MG_8611-Edit

Valitsimme summamutikassa terassin josta uskoimme näkevämme auringonlaskun väriloiston parhaiten. Hämärä alkoi laskea torikojujen ylle ja aurinko maalata taivasta oranssilla. Tuntui, että jokainen hetki terassilta oli kameralle ikuistamisen arvoinen, mutta aina seuraava oli kuitenkin vielä piirun verran upeampi. Savu nousta kojuista ja valot syttyivät hiljalleen pimenevään iltaan. Minareteista kajahtava rukouskutsu sai koko torin hiljenemään ja tunnelma oli aivan uskomaton. Taivas ilotulitti vielä kaikissa mahdollisissa sinipunaisissa sävyissä ennen kuin lopulta tummui kokonaan ja tähdet pääsivät loistamaan.

Islaminuskon "äänimerkki" Azan eli rukouskutsu kajahtaa komeasti minareetin kajareista viidesti päivässä

Islaminuskon “äänimerkki” Azan eli rukouskutsu kajahtaa komeasti minareetin kajareista viidesti päivässä

_MG_9269-Edit

Alhaalla torilla kävi uudenlainen kuhina ja pienet katukeittiöt olivat täyttyneet illallista nauttivista iloisista ihmisistä. Siinä missä monet turistit nauttivat illallista kattoterasseilla, niin paikalliset nauttivat torikojujen antimista. Oli mukavaa kulkea ja kurkistella mitä missäkin värikkäissä annoksissa oli tarjolla. Ilmassa leijaili eksoottisten mausteiden, savun ja rasvan tuoksu. Välistä joku poika tuli iloisesi juttusille ja näyttämään edustamansa kojun ruokamenua. Jälkiruuaksi olisi voinut nauttia herkkuja pursuavien leivoskojujen antimista,
eikä 4 dirhamin (0,40€) tuorepuristettua appelsiinimehua kannata edes yrittää vastustaa. Torilta katsottuna kattojen yllä loistivat taas toinen toistaan tunnelmallisempia terassiravintoloiden valoja. Tänne ei todella kannata suunnata kylläisenä, vaan antaa tunnelman viedä ja nauttia ikimuistoisesta hetkestä.

_MG_8636-Edit

Liekit lyövät korkealle ja lämmön tuntee viilenevässä illassa kasvoillaan vähän kauempanakin

Liekit lyövät korkealle ja lämmön tuntee viilenevässä illassa kasvoillaan vähän kauempanakin

Monet kojut ilmoittavat hintansa asiallisesti. Vaihtorahakassa ei pojilla kovin suuri yleensä ole, joten kolikoita kannattaa kaivella esiin valmiiksi isolla setelillä hassuttelun sijaan.

Monet kojut ilmoittavat hintansa asiallisesti. Vaihtorahakassa ei pojilla kovin suuri yleensä ole, joten kolikoita kannattaa kaivella esiin valmiiksi isolla setelillä hassuttelun sijaan.

Matka Marokkoon tehtiin yhteistyössä Aurinkomatkojen kanssa.

Saatat myös pitää näistä

9 Kommenttia

 • Vastaa Mari 2.11.2014 at 15:06

  Aivan upeita auringonlaskukuvia! Mulla olisi myös haaveena Marokon Marrakech, etenkin nämä yötorit, musiikki, ruoan tuoksu ja se yleinen fiilistely. Ihanasti kirjoitit ja kuvailit tunnelmia paikan päältä, jotka välittyvät eläväisesti sekä tekstin että kuvien perusteella!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 3.11.2014 at 16:50

   Kiitos Mari 🙂 Mukava kuulla, että tunnelma välittyi sinne ruudun toisellekin puolelle.

 • Vastaa maarit 4.11.2014 at 09:09

  Onpas eksoottisen näköistä. Sellainen kohde, jossa vierailusta en ole koskaan haaveillut, mutta voi olla myös hieno elämys. Eksyin ekaa kertaa blogiisi, täytyypä tulla vielä uudestaan kurkkimaan vanhojakin postauksia!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 4.11.2014 at 10:11

   Mukavaa, että eksyit tänne ja näin myös me löysimme sinun upean blogisi. Tervetuloa uudelleen 🙂

 • Vastaa Inka 5.11.2014 at 07:55

  Auringonlasku näyttää kyllä upealta! Mullekin kyllä kelpaisi Marokon-reissu, minareetit ja arabimaiden toritunnelmaa on kyllä osaltaan jotain niin siistiä, vaikka tietty siinä ahdistavassa torimenossa on huonotkin puolensa. Pisteet erityisesti tuon mehukauppiaan ja Millan ilmeen kontrastille! 😀

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 5.11.2014 at 19:26

   Kiitos Inka 😀 Onneksi niihin huonoihinkin puoliin tottuu tai ainakin niiden kanssa oppii olemaan ja reissusta jää mieleen ennemmin ne auringonlaskut 🙂

 • Vastaa Kea 6.11.2014 at 10:55

  Ihan sanoinkuvaamattoman upeita noi auringonlaskukuvat! Mä haluisin vielä joskus kokea Marokon, mutta nyt täytyy mennä asia kerrallaan… 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 6.11.2014 at 11:13

   Kiitos Kea 🙂 Asia kerrallaan. Uskon kyllä, että tykkäisit.

 • Vastaa Maria 11.11.2014 at 23:14

  Vau mitä kuvia, en kestä! Nyt vasta lueskelen teidän Marokon-juttuja kun oon tänään käynyt urakalla blogeja läpi. Marokko on ollut mulla haaveissa jo pitkään, ja Marrakech on niin taianomaisen näköinen paikka… Viime vuonna Marokon piti olla mun talviloman kohde, mutta toisin kävi ja perinteinen Thaimaa vei voiton. Luksusloma marokkolaisessa riadissa on ehdottomasti mun reissu-unelmien kärjessä! One day… On siellä onneks ihan kivalta näyttäviä hostellejakin, jotka sopii ehkä paremmin tämän hetken budjettiin! 🙂

  Marokossa yksin matkustaneilta naisilta oon kuullut hyvin eriäviä mielipiteitä. Toiset kehuu ja hehkuttaa, toiset kertoo kauhutarinoita törkeästä käpälöinnistä ja jatkuvasta huutelusta. Te matkustitte tietty pariskuntana, mutta millaisen kuvan sait tämän reissun perusteella? Voisitko kuvitella lähteväsi yksin reppureissulle Marokkoon?

 • Vastaa