Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Alpolla kurvaillen – loma renkailla - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa

Alpolla kurvaillen – loma renkailla

30.11.2013

Edellisessä postauksessa käytiin läpi kesälomareissun taloudellista puolta ja vielä olisi vuorossa käsitellä hieman tarkemmin itse liikkumista, eli autoilua Euroopassa. Autohan varattiin noin kuukausi ennakkoon Rentalcars.com sivuston kautta ja meidän Alpo sattui tällä kertaa tulemaan Thriftyltä. Tämän yhden kokemuksen pohjalta voimme vallan hyvin suositella kyseistä palvelua, sillä kaikki sujui moitteitta. Ainoastaan loman loppupuolella mietimme, että mikäli vuokra-aikaa olisi halunnut extempore pidentää, niin se olisi voinut tulla ainakin kalliiksi. Vakuutus puoli on myös toinen asia, joka olisi saattanut tehdä jatkosta hankalaa, sillä lisävakuutus oli ostettu suoraan Rentalcarsilta.

Valitsimme listalta alun perin ”Volgswagen Polo tai vastaava” kategorian auton, sillä meillä ei ollut kiire, matkatavarat olivat kahdessa rinkassa, emmekä muutenkaan kokeneet tarvetta yhtään isommalle menopelille. Tavoitehan oli kuitenkin kulkea enemmän pienempiä teitä, kuin autobaanaa pitkin, joten ennemmin valittiin edellisien Italian reissujen kokemusten pohjalta sellainen, joka taipuu kapeammassakin kurvissa. Toistaiseksi olemme selvinneet reissuista yhdellä kuskilla, sillä toinen maksaa yksinkertaisesti liikaa sen tarpeeseen nähden. Eli kitupiikit matkaavat päivässä juuri sellaisia etappeja joita kuski on valmis ajelemaan. Onneksi tämän kuskin kaasujalka ja takalistat ovat osoittautuneet rautaisiksi.

_MG_8160

Kuskina olemisesta sanottakoon, että Euroopassa loma-aikaan kurvaillessa on hyvä omata rautaiset hermot. Tiet ovat täynnä ties minkä maiden rekisterikilpiä ja erilasia ajokulttuureita. Kuskin on siis syytä pysyä valppaana, sillä koskaan ei tiedä mitä vaikkapa Ukrainalainen ”ammattiautoilija” viereisellä kaistalla keksii, tai näkeekö Itävaltalainen farmariautoilija itse asiassa mihinkään muualle kuin suoraan eteensä. Kokemuksemme mukaan ainakin Italiassa ja Saksassa saa varautua ruuhkiin, joten kiireisellä aikataululla ei kannata yrittää viilettää. Välimatkat sen sijaan ovat lyhyitä, joten mikäli haluaa keskittyä ennemmin pienemmälle alueelle, niin eipä niitä kuskin hermoja tarvitse montaa tuntia päivässä koetella. Toisaalta päivässä (n. 12h) on mahdollista kurvailla vaikkapa koko Saksan ja Itävallan halki Travemündestä Como-järvelle asti. Reittejä, tullimaksuja ja muuta ajosuunnittelua on kohtuu helppo tehdä esim. ViaMichelinin avulla.

_MG_7070

Mitä muuta sitten matkan varrelle sattuikaan…. Ainakin Itävallassa, Sloveniassa ja Sveitsissä täytyy varautua maksamaan Vignette, eli tiemaksu, joka osoitetaan maksetuksi tuulilasissa olevalla tarralla. Näitä myydään maiden rajoilla tai esimerkiksi kaikilla meille vastaan tulleilla huoltoasemilla. Saksassa pääsimme ostamaan kerralla Itävallan ja Slovenian tarrat. Näiden tarrojen lisäksi päälle tulee sitten ainakin Itävallassa vielä muita tiemaksuja mm. tunneleista. Sloveniassa sen sijaan Vignetteä pystyy välttelemään jos ei aja tietyillä teillä. Esimerkiksi matkalla Kroatiasta Italiaan säästyttiin Slovenian jo umpeutuneen 7pv minimi Vignetten hankinnalta (15€), kun tarkistimme vain miltä teitä on pysyttävä poissa. Itävallan halvin Vignette taas kustansi 8,30€ ja minimiaika oli 10 päivää. Sveitsiin emme tällä kertaa matkanneet ollenkaan, mutta ymmärtääksemme siellä on myös mahdollista vältellä Vignetteä ajelemalla muita kuin suurimpia ja kauniimpia moottoriteitä. Tuolla ViaMichelinissä on myös mahdollista valita sellainen reittivaihtoehto, joka välttelee näitä tulleja. Pieni perehtyminen kannattaa ja voi säästää pitkänkin pennin.

_MG_7043

Tiemaksuista informoivat kyltit ovatkin monesti Euroopassa ainoa mistä perinteisten tervetuloa –kylttien rinnalla huomaa maan vaihtuneen. Matkalla olimme heinäkuussa ja vaikka Kroatiakin oli vasta kuun alussa EU:n liittynyt, niin ei rajalla tarvinnut kuin hieman passin kantta virkailijalle vilauttaa. Eiköhän sekin muodollisuus pian poistu käytöstä. Noin muuten autoa vuokratessa kannattaakin olla tarkkana, että mihin kaikkialle vuokrausehdoilla saa ajella. Satu vinkkasikin meille tästä keväällä ja näin pidimme huolen siitä, että vuokrasimme sellaisesta paikasta, joka salli auton viemisen myös Sloveniaan ja Kroatiaan. Näiden maiden osalta emme kyllä kohdanneet yhtään kieltoa, mutta ainahan se on hyvä tarkistaa.

_MG_7050

Meille loma renkaiden päällä sopii erinomaisesti, joten tulemme varmasti näitä reissuja tekemään tulevaisuudessa lisää. Vertailimmekin jo ihan huviksemme auton vuokrauksen hintoja Saksan ja Italian välillä ja tulimme siihen tulokseen, että ellei kyse ole ihan minilomasta, niin on kannattavampaa lentää Saksaan, kuin vaikka Roomaan ja vuokrata auto sieltä, sillä hinta on huomattavasti halvempi ja ehdot yleensä paremmat.

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Anne 30.11.2013 at 11:34

  Mekin oltiin elokuussa 3 viikkoa omalla autolla Euroopassa ja oli kyllä tosi kivaa! Lähettiin aika mistään tietämättöminä matkaan, joten esim. Tshekeissä tarvittu tarra auton tuulilasiin tuli ihan yllätyksenä, mutta onneksi niitä sai bensiksiltä ostettua. 🙂

  Meille autoreissu oli ensimmäinen laatuaan mutta uskon että vielä joskus toistekin tulee lähdettyä. Omalla, tai sitten lentää jonnekkin ja vuokraa sieltä!

  “Toistaiseksi olemme selvinneet reissuista yhdellä kuskilla, sillä toinen maksaa yksinkertaisesti liikaa sen tarpeeseen nähden.”

  Pitääkö vuokra-autoa ottaessa päättää, kuka autoa ajaa? Ei voi vaan vaihdella mielensä mukaan kuskia?

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 1.12.2013 at 09:11

   Joo me ei kans tiedetty oikeastaan muuta kuin, että jonkinlaisia tällaisia tarroja tätä nykyä tarvitaan. Edellisen kerran 9 vuotta sitten kun ajoimme Itävallan läpi, niin ei tätä käytäntöä vielä ollut. Tietytsi jos olisimme perehtyneet asiaan tarkemmin ennakkoon, niin olisimme ehkä osanneet hyödyntää porsaanreikiä enemmänkin.

   Ja juu ei sitä kuskia voi vaihtaa miten haluaa, vaan vuokratessa osoitetaan ajokortilla kuka autoa ajaa ja nämä tiedot vuokraamo kirjaa järjestelmäänsä. Me ei ainakaan uskalleta ottaa riskiä, että jos sitten toisen ajaessa sattuisikin vaikka onnettomuus, niin mitä kaikkea siitä sitten seuraisikaan.

  • Vastaa rental 6.2.2019 at 13:09

   Autonvuokraus – http://hespac.com/rentalfi.htm Olen nyt kaksi kertaa vuokrannut auton Economybookings kautta. Molemmilla kerroilla asiat ovat toimineet hyvin.

 • Vastaa Kea 30.11.2013 at 15:50

  Mua jäi nyt kiinnostamaan se sininen kyltti minkä postasit Instagramiin. Oliko sille jotain selitystä? 🙂 Mulle sopii myös mitä mainioimmin loma tien päällä. Kuten eilen puhuttiin, en ole mikään rinkka selässä matkailija per sé, enkä myöskään mikään luksuslomailija. Parasta on kun pääsee vapaasti liikkumaan ja näkemään maisemien vaihtuvan, eli autoilu käy siihen siis loistavasti. Niin kauniita maisemia tuolla vuorilla – ne on kyllä mun suosikkeja aina vaan!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 1.12.2013 at 09:21

   Hah 😀 Tämä kyltti oli lentokentän parkkihallissa (näimme näitä muissakin kyllä) ja idea on se, että parkkihallin muuten ollessa ns. suljettua tilaa, niin näiden paikkojen yhteydessä on aina näkyvyyttä tai kuuluvuutta hallin ulkopuolelle ja ne on exittien vieressa. Eli jos joku vaikka hyökkää kimppuun, niin on todennäköisempää, että joku näkee tai kuulee. Ja kun ei tarvitse kävellä koko hallin läpi omalle autolle, niin ainakin se lisää turvallisuuden tunnetta.

   Rinkalla tai ilman, mutta vapaus lienee se oikea sana tosiaan kuvaamaan meidänkin reissustyyliä. Keksittäiskö me joku uusi hyvä termi kuvaamaan tätä reissaamista iän ikuisen reppureissaajan rinnalle/tilalle? Vapaamatkustaja ei ole ehkä sopivin 😀 Tai jos vaikka vaan sana reissaaja riittäis?

   • Vastaa Kea 1.12.2013 at 15:46

    PItää laittaa mietintään! 🙂

 • Vastaa inkkap 2.12.2013 at 16:34

  Hyviä juttuja Milla, kiitti tästä! 🙂 Nuo tuulilasiin liimattavat tarrat tuntuu ajatuksena jotenkin hassulta, mutta maassa maan tavalla. Enkä muuten kiinnittänyt niihin mitään huomiota Itävallassa asuessani, aivan uutena tulivat vastaan nyt tässä postauksessa!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 2.12.2013 at 17:01

   Se voi muuten Inka olla, että ne ei oo ees olleet käytössä vielä silloin kun sä sielä asustelit. Eihän Italiassakaan ole, mutta sitten maksetaan taas aina luukulle matkan mukaan. Eipä tosin, en kiinnittäis mitään huomiota varmaan itsekään jos ei olis autolle tarvetta 😀

  Vastaa