Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kaunis ja mielenkiintoinen Slovenia, sekä mini-info Bledistä - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Slovenia

Kaunis ja mielenkiintoinen Slovenia, sekä mini-info Bledistä

6.8.2013

Vintgar-solan pääsymaksu 4€ / hlö
Pääruoka kiinalaisessa n. 8€ 
Pyörän “vuokra” hotelli Alp Penzionesta 0€ 

Slovenia on aivan uskomattoman monipuolinen maa, joka tarjoaa matkaajille ihastuttavia yllätyksiä lähes jokaisen nurkan takana. Välimatkat ovat lyhyitä, joten vuokra-autolla pääsee helposti reissaamaan vähän tukikohtaa pidemmällekin. Yleisesti ottaen tiet ovat hyvässä kunnossa ja serpenttiiniteitä on ihan miellyttävä ajella kunhan vatsa kestää. Hintataso on hieman noussut kolmen vuoden aikana, mutta edelleen Slovenia on varsin edukas maa ja muihin euronaapureihin verrattuna varsin kilpailukykyinen hinnoittelultaan. Slovenialaiset itsessään ovat erittäin ystävällisiä ja kielitaitoista porukkaa. Monilta tuntuu ainakin turistialueilla taipuvan Saksa ja Italia perinteisen Englannin lisäksi. Koskaan emme ole kokeneet, että meitä viilattaisiin linssiin tai ettemmekö voisi luottaa kohtaamiimme ihmisiin. Päinvastoin!

Itsellämme kokemukset maasta rajoittuvat toistaiseksi maan luoteisosiin Triglavin luonnonpuiston ympäristöön. Alueella on kaikkien oppaiden mukaan valtavasti turisteja tähän aikaan vuodesta, mutta emme kyllä minkään laisista ruuhkista kärsineet jalan tai autolla. Bled on yksi suurimpia ”turistipyydyksiä”, mutta sielläkin sai arkipäivinä kuljeskella ihan riittävän väljästi. Yhdelläkään metsäreitillä tai serpenttiinitiellä ei ollut tungosta, vaan lähes keskenämme saimme kuljeskella.

_MG_0431-4 _MG_0418-6_MG_0273-2

Mikäli käytössäsi ei ole autoa, niin tarjoaa Bled kaikesta huolimatta oikein mukavasti puuhaa päivien ratoksi. Bled on noin tunnin bussiajelun päässä Ljubljanasta (bussit lähtevät juna-aseman vierestä). Periltä löydät jokaiselle kukkarolle sopivaa majapaikkaa. On niin hienostohotellia kuin sitten perinteistä B&B:tä (eli SOBE), hostellia tai vaikkapa ihan camping-aluetta järven rannan tuntumassa. Majoituitpa missä vain, niin on ulottuvillasi helposti monenlaisia patikointireittejä, ravintoloita ja uimarantaa.

Bledin oma kuuluisin nähtävyys lienee järven keskellä olevassa saaressa komeileva kirkko. Järven rannalla jyrkänteen reunalla on asiaankuuluvasti myöskin linna, josta kohtuu helposti pääsee ihastelemaan järvimaisemaa lintuperspektiivistä. Toinen helppo tapa on ottaa linnasta katsottuna vastarannalla olevalle nyppylälle johtava tuolihissi ja fotojen jälkeen kurvailla alas ratakelkalla. Hikisempi vaihtoehto ja ehdottomasti komein maisema on kuitenkin silmiesi edessä, jos vaivaudut kipuamaan kaupungista katsottuna järven vastarannalla kohoavalle kukkulalle merkittyä reittiä nro 6 pitkin. Jos kunto ja polvet kestää, niin suosittelemme ehdottomasti tätä vaihtoehtoa, sekä kuumana päivänä kunnon vesiarsenaalin mukana kantamista. Näköala kyllä sitten lopulta palkitsee! Kelkalla alas tulo on tosin myös ihan hauskaa, joten vaikka näköala ei ole yhtä hulppea, niin varsin hyvä vaihtoehto tämäkin.

_MG_0185-2 _MG_0143-5

Bledistä käsin on helppo päästä harrastamaan myös muita aktiivilajeja ja majapaikan vastaanotosta auttavat varmasti mielellään. Kolme vuotta sitten kokeillessamme varjoliitoa, niin oli aktiviteetin järjestävä taho muistaakseni 3glav Adventures, joihin voi toki olla itsekin yhteydessä. Kuljetukset kuuluvat moniin hintoihin jo valmiiksi.

Kaiken muun lisäksi on Bledin ympäristössä ihan mukavaa kävellä muuten vaan. Joka päivä ei ole pakko sykettä nostattaa, vaan voi ihan vaan rauhakseen kävellä (tai vaikka pyöräillä hotellin ilmaisilla polkupyörillä) kuuden kilometrin lenkin järven ympäri, pulahtaa uimaan kylmään veteen tai käydä ihastelemassa 4km päässä sijaitsevaa Vintgarin solaa. Kolme neljä päivää humahtaa ihan huomaamattaan vaikket koko kylästä poistuisikaan.

_MG_0625-2 _MG_0607-3 _MG_0575-4 _MG_0564-5

Majapaikaksi voimme tosiaan lämpimästi suositella Alp Penzionia. Saman perheen vuodesta 1984 pyörittämä pieni yhdeksän huoneen hotelli on ansainnut kaikki Trip Advisorissakin keräämänsä kehut. Palvelu on erittäin ystävällistä ja kotoisaa. Huoneet eivät ole viimeisimmän muodin mukaisia, mutta tilavia ja ennen kaikkea todella siistejä. Aamiainen on runsas, sekä puolihoitoon sisältyvä illallinen vähintäänkin täyttävä. Bledistä löytyy toki ravintoloitakin (vaikka kiinalaista ja tex-mexiäkin), mutta jos on päivän jo ollut hyperaktiivinen, niin on maittava, vaihteleva ja nenän eteen tarjoiltu illallinen oikein hyvä vaihtoehto. Majapaikan baarista noudat itse juomat ja merkitset ylös vihkoon minkä kokoiseen kannuun tuli viiniä valutettua ja lähtiessä kuitataan kerralla koko lasku. Viinin litrahinta on 10€ ja ison oluen saa kolmella eurolla, joten taloutta ei näillä hinnoilla ihan heti pääse kaatamaan. Illallinen kruunataan omistajan tarjoilemilla snapseilla ja jos vielä on energiaa jäljellä, niin sen energian ja pennosensa voi mennä kuluttamaan vaikka järven rannalla sijaitsevaan 24 tuntia vuorokaudessa auki olevaan casinoon 😀

Voimme vain suositella Sloveniaa ja Blediä oikein lämpimästi kohteeksi.  Tulemme varmasti myös itse tänne vielä joskus palaamaan, sillä vielä on paljon nähtävää ja koettavaa näillä(kin) nurkin.

_MG_0678-1 _MG_0497-1 

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Laura 6.8.2013 at 20:36

  Vautsi, ihan mielettömiä kuvia ja ihan mielettömät maisemat! Slovenia on pitkään ollut jo mietintälistalla mutta tämän postauksen jälkeen se kyllä ampaisi sinne kärkeen!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 7.8.2013 at 16:33

   Kiitos Laura! Slovenia on päässyt kyllä yllättämään meidät oikein positiivisesti ja lämpimästi suosittelemme muillekin. Vielä en ole kuullut kenenkään haukkuvankaan, joten positiivisia puolia löytynee muitakin kuin ne mitä me olemme pystyneet nimeämään 🙂

 • Vastaa Heini 8.8.2013 at 12:30

  Tahtoo Sloveniaan! Mieluiten nyt heti. Aivan mielettömiä kuvia Ihanista maisemista!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 8.8.2013 at 17:36

   Kiitos Heini 🙂 Lähtis tääkin kyllä vaikka heti uudestaan.

 • Vastaa Nella Kaukokaipuu 13.8.2013 at 21:43

  Mielettömiä kuvia! Oi hitto sentään. Ja nuo vuoret!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 14.8.2013 at 18:22

   Kiitos Nella 🙂 Slovenia on ihku!

 • Vastaa Maiju ja maailma on sun 17.8.2013 at 10:50

  No niin, nyt tiedän, mikä on meidän seuraavan matkan matkakohde! Siis kun tältä reissulta selvitään!
  Tämähän on huvittavaa suunnitella uusia reissuja jo nyt, kun ollaan vielä reissun päällä tovi, mutta vierivä kivi ei sammaloidu, vai miten se nyt meni… 😉
  Olemme aikaisemmin kierrelleet alpeilla vaelluspolkuja tallaten ja haaveena olisi joko palata tutuille poluille Itävaltaan pyörän kanssa tai etsiä jotain ihan uutta. Ja tässäpä se vastaus tuli, Slovenia it is! Kuvanne ovat aivan mielettömän hienoja, kuten aina!

  -Maiju

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 17.8.2013 at 12:44

   Eurooppa tulee kyllä helposti aliarvioitua ja unohdettua miten upeita paikkoja se onkin pullollaan.

   Ihanaa, että joku muukin tunnustaa miettivänsä jo seuraavaa matkaa vielä edellisellä ollessaan 😀 Meidän ollessa siellä Aasiassa pidenpään, niin mielessä kävi monesti milloinkohan sitä päästäisiin New Yorkiin ja nytkin kesälomalla mieli karkasi jo joululomalle hetkittäin.

 • Vastaa Satu VW 29.8.2013 at 13:10

  Oi oi, on niin tuttuja maisemia että ikävä tulee! Taitaa jäädä meidän seuraava Slovenian reissu ensi kesään…

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 30.8.2013 at 17:27

   Arvaa vaan olitteko monesti mielessä, kun näitä kirjoittelin ja tuolla kurvailtiin <3

  Vastaa