Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Suunnitelmat ensi pääsiäiseksi - loma Levillä - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Levi Suomi

Suunnitelmat ensi pääsiäiseksi – loma Levillä

16.4.2017

Pääsiäinen on ihana pitkä vapaa, joka tarjoaisi mainion mahdollisuuden pienelle irtiotolle. Kuitenkin lähes joka vuosi tartun tuohon mahdollisuuteen liian myöhään ja matkojen hinnat ovat nousseet pilviin ja me jäädään kotiin ihmettelemään. Näinpä päätin, että ensi vuonna emme taas makaa kotisohvalla ja katsoin jo kalenterista mihin kohtaan ensi keväälle merkataan loma. Siellä se nyt on vuoden 2018 kalenterissa merkittynä: Loma Lapissa! Tämän vuoden syyskuulle tein merkinnän ’osta lennot Kittilään’, koska kokeneemmat vinkkasivat niiden tulevan silloin myyntiin. Tämän vuoden maaliskuun matka Leville teki niin ison vaikutuksen ja liian monta asiaa jäi vielä odottamaan seuraavaa reissua. Näin on loma oikeastaan jo valmiiksi suunniteltukin. Tein myös itselleni listan siitä miksi haluan matkustaa juuri Lappiin tuolloin, jotta voin palata sen pariin ruskan aikaan, kun alan kyseenalaistamaan kalenterimerkintöjäni. Miksi siis matkustaa keväällä 2018 Lappiin?

Valo ja revontulet

Maaliskuun lopulla päivä on pohjoisessa jo pidempi kuin etelässä. Aurinko laskee vasta seitsemän aikaan, joten aktiivista päivää ehtii viettämään pitkälle iltaan. Päivälläkin hangilla loistava valo on hengästyttävän kaunis. Lämpötilat ovat myös huomattavasti lempeämmät, kuin tammi-helmikuussa. Mikä tahansa aktiviteetti on mielestäni mukavampaa, jos ei tarvitse pukeutua kaikkiin mukana oleviin vaatteisiin. Keväisestä Lapin reissusta selviää ilman, että täytyy ostaa varastoon erilliset vaatteet laskemista varten, kun kerrospukeutuminen riittää.

Revontulet jäivät näkemättä tälläkin reissulla ja ensi kerralla asia on korjattava. Haaveilen aina Instagramissa Eeva Mäkisen upeita lumimaisemia ihastellessani, että pääsisin sukeltamaan johonkin hänen kuvistaan. Avuksi nappaan revontulihälytys –nimisen aplikaation ja yritän pysyä hereillä pidemmälle kuin ilta kymmeneen.

Luonto ja puhdas ilma tekevät hyvää

Katu- ja siitepöly kun valtaavat etelän kadut, niin tekee enemmän kuin hyvää päästä hengittelemään Lapin puhtaaseen ilmaan. Kenelle nyt ei puhdas ilmanala tekisi hyvää! Puhtaalla luonnolla on voimaannuttava vaikutus ja saan siitä paljon energiaa. Tunturissa lumikenkäillessä ei voi kuin ihailla ympäröivää kauneutta ja voi suorastaan tuntea, kuinka askel askeleelta tai lasku laskulta stressi jää kauas taakse.

Huippurinteet ja rakkaus laskemiseen

Tämän talven pikapyrähdyksellä jäi niin moni lasku laskematta. Saimme Inkan kanssa nauttia yhden illan ajan Levin rinteillä Ski Patrolina työskentelevän Kiden opastuksesta ja kuulla monen monta tarinaa siitä mitä Levin rinteillä työskentelevät kohtaavat. Ensi kerralla haluan myös oppaan joka vie reiteille, jotka itse kiertäisin kaukaa ja viittaa kintaalla meikäläisen uikutukseen offareilla ja odottaa kärsivällisesti kun kerään rohkeuteni rippeet. Tällä reissulla tultiin auraten metsäreittiä ja vanha laskija sisälläni kuoli pieneen myötähäpeään. Vanhenemisessa tylsintä on kasvava itsesuojeluvaisto…

Rinteet olivat aivan huippu hyvässä kunnossa!

Metsään päädyttiin, kun halusimme Inkan kanssa nähdä tulevia nuoria lupauksia tekemässä temppuja ja naivisti luulin, että voisin itse seisoskella kamerani kanssa jossakin rinteen puolella. Näinhän asia ei suinkaan ollut, vaan kolme päivää Inkalle hokemani ’offareille en suksilla lähde’ -mantra osoitettiin turhaksi. Ihastellen seurasin umpihangessa suksieni kanssa nuorison pelottomuutta heidän tehdessä hyppyjä ja intohimoa, jonka vuoksi he alhaalla vain nakkasivat sukset tai laudan kainaloon ja kipusivat takaisin ylös. Se on meinaan melko raskasta hommaa! Mutta tulipahan siis taas ylitettyä oma mukavuusalue oikein kunnolla ja yhtenä kappaleena päästiin alas, vaikkakin pari kertaa itseäni sieltä hangesta ylös keräilinkin.

Kide näyttää mallia

Tyylinäytteitä saimme monenlaisia

Toiset saa sen näyttämään niin helpolta

Ensi kerralla menen myös hiihtokouluun! Enhän osaa edes laskea nykyisillä Carving-suksilla. Rinteessä enempikin viihtyessäni 90-luvulla laskettiin jalat yhdessä ja sukset olivat pitkät. Carvin-suksilla vaistomaisesti yritän laskea jalat tiukassa paketissa, enkä saa suksista kuulemma parasta mahdollista hyötyä irti. Edellisen kerran olin hiihtokoulussa niin, että Mikko Alatalo on opettanut, joten ehkä olisikin jo aika taas ottaa kokeneemmilta oppia. Onneksi laskettelu muuten on kuin pyörällä ajo, eli vaikka tässä on vuosia vierinyt välissä, niin alas päästään edelleen ja nautin vauhdin hurmasta. Levillä oli rinteet aivan huippukunnossa ja aurinkoisessa iltapäivässä laskeminen oli parasta mitä olen ehkä koko talvena kokenut.

Kide odotteli kärsivällisesti kun Inkan kanssa luovimme tietämme pehmeässä hangessa

Monipuoliset muut aktiviteetit

Itse jaksan aina yllättyä siitä miten paljon muutakin tekemistä ja aktiviteetteja Lapista löytyy. Jos ei halua rinteisiin, niin mahdollisuuksia tunturin kokemiseen piisaa. Luminkenkäilyä olen fiilistellyt jo paljon, mutta sanotaan vielä kerran: ihan parasta mindfulnessia! Ensi kerralla haluan kokea lumisessa maisemassa Fat Bikella ajon ja testata karvapohjasuksia jollakin vähän pidemmällä vaellusreitillä. Kiden kautta onnistuu muutkin kuin laskureissut, joten täytyy ottaa häneen yhteyttä aikanaan ja katsoa mitä mielenkiintoista herra tällä kertaa keksii.

Kyllä kelpasi näissä maisemissa moisilla keleillä kuluttaa aikaa ulkona!

Vaihtelu tekee hyvää

Yllättävintä itselleni oli se miten hyvää mielelle matka pohjoiseen teki. Rohkenen sanoa, että rentouduin neljässä päivässä Levillä auringossa jopa enemmän, kuin viikossa joululomamme Thaimaassa. Eikä tarvitse potea matkaväsymystä tai aikaeroa. Kotimaassa kaikki on äären helppoa ja maisemat vaihtuvat täysin alta tunnin kestävällä lennolla. Toki hintaa aktiviteeteille kertyy, mutta toisaalta niin maksaa sukellukset ja retket siellä Thaimaassakin, jos nyt näitä kahta talviloman viettotapaa haluaa verrata. Toisaalta en pidä kalliina sitä, että lumikengät päiväksi lähtee Levillä 18 eurolla ja Fat Bike 35 eurolla. Maaliskuussa päivä kun tosiaan on jo pitkä, niin ehtii siinä tekemään vaikka mitä. Auringon paistaessa saa valosta voimaa ja energiaa ja lumiset maisemat tarjoavat takuulla hyvää vaihtelua kaupunkielämälle.

Aktiviteetit tämän vuoden matkalla tarjosi Levin matkailu

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Destination LOMAn Satu 16.4.2017 at 20:54

  Tuli kyllä niin kaipuu hangille..mutta niinkuin sanoit, tuo itsesuojeluvaisto/nössöily on vaan vahvistunut vanhetessa ja luultavasti löytäisin itseni vaan rinneravintolasta. Toisaalta noiden naperoiden siivellä voisi itsekin taas aloitella vaikka sieltä lastenrinteen puolelta. Ei uskoisi, että esiteininä olin melkein joka päivä rinteessä.

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.4.2017 at 16:11

   Joo naperoiden siivellä vaan takaisin rinteeseen. Ehkä vanhemmiten on lupa kieltäytyä joistakin hulluimmista aktivteeteista tai kokeiluista 🙂 Vanhenemisessa mukavinta on nimittäin samalla se, että enää ei jaksa niin välittää mitä muut minusta ajattelee 🙂

 • Vastaa Suunnaton 16.4.2017 at 23:49

  Haha, voin niin allekirjoittaa tuon lausahduksen “Vanhenemisessa tylsintä on kasvava itsesuojeluvaisto”. Miten paljon kaikkea hauskaa nykyään jääkään tekemättä ihan vaan sen takia, että pääkoppa sanoo sen olevan riskialtista tai vaarallista.

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.4.2017 at 16:12

   Näinpä 🙂 Onneksi elämä kuitenkin heittää edelleen eteen tilanteita joissa on vain pakko mennä epämukavuusalueelle vain huomatakseen, että kyllä sitä vielä vanhempanakin osaa monenlaisia juttuja.

 • Vastaa Aron / Ja sitten matkaan... 17.4.2017 at 09:51

  Pääsiäisessä on vähän sama vika kuin muissakin yleisvapaissa. Kaikki ovat liikkeellä samaan aikaan ja, ylläri pylläri, tämä on huomioitu vähän kaiken hinnoittelussa. Minulla itsesuojeluvaisto on ollut koko aikuisikäni varsin vahva, mutta kylmänsietokyky sen sijaan on heikentynyt vuosi vuodelta. En viihdy, jos pitää olla toppavaatteet. Parasta on, jos pärjää ilman sukkia jalassa. Mäenlasku ei siis ole yhtään minun juttuni missään mielessä. Siitä huolimatta Lappi houkuttelee, koska revontulia on täällä Etelä-Suomessa asuessa ehtinyt jo tulla vähän ikävä. Keski-Suomessa kasvaneena olen niitä nähnyt paljonkin, mutta eihän niitä silloin tietenkään osannut arvostaa. Ja siis upeiltahan nuo lumisessa maisemassa otetut kuvat näyttävät.

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.4.2017 at 16:18

   Niin totta, että monesti tulee kartettua lomailua samaan aikaan kaikkien muiden kanssa. Sitten huomaan ottavani palkattomia vapaita, kun en saa niin pitkää reissua muuten järjestymään kun mitä toivoisin. Loppuen lopuksi luulen, että pankkitilin kannalta tilanne voi olla plus miinus nolla 😀 En ole varma kumpi ärsyttää enemmän: toppavaatteiden pukeminen vai aurinkorasvalla ja hyttysmyrkyllä läträäminen… Nyt maaliskuussa pakkasta oli onneksi enää pari asetetta, niin kummosia toppavermeitä ei tarvinnut hankkia Levin matkaa varten.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 17.4.2017 at 20:02

  Varmaan hyvä idea olla juhlapyhien reissujen osalta ajoissa liikkeellä. Lapsettomina tapaamme yrittää viettää ne kotona ja matkustaa ennen tai jälkeen niin on väljempää ja halvempaa, mutta sehän lienee hyvä perheellisillekin, että me edes olemme poissa ruuhkia luomasta 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 18.4.2017 at 23:00

   Olen niin samaa mieltä, että meidän lapsettomien kannattaisi kiertää sesonkiajat kaukaa. Valitettavasti molempien töiden vuoksi on lomailtava silloin kun asiakkaatkin lomailevat… Onneksi siinäkin löytyy kuitenkin aika paljon enemmän joustoa, kuin esimerkiksi päiväkotien kanssa pelaavien tilanteesta, joten mahdollisuuksien mukaan toki otetaan ilo irti sesongin ulkopuolisista ajoista 🙂

  Vastaa