Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Trasteveren tunnelmia - miksi tänne palaamme aina uudestaan - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Italia Rooma

Trasteveren tunnelmia – miksi tänne palaamme aina uudestaan

4.10.2016

Rooman lentokentällä turistit juoksevat vetolaukkujen pyörät kirskuen Leonardo Expressin (14€) kyytiin. Meillä ei onneksi ole vielä kiire mihinkään, sillä hitaampi paikallisjuna (8€) lähtee vasta hetkeä myöhemmin. Olemme varanneet majapaikan tuttuun tapaan Trasteveresta, jonne pääsee helpommin Fara Sabinan paikallisjunalla. Junan molemmat kerrokset täyttyvät paikallisista työmatkalaisista ja kieltämättä lievästi ahdistaa ahtaissa penkeissä kaikkien matkatavaroiden kera. Ahdistus kuitenkin unohtuu, kun sulkee silmät ja keskittyy kuuntelemaan ympärillä pulppuavaa italialaista keskustelua. Trasteveren asemalta päätämme kävellä majapaikallamme, vaikka toki ratikka tai bussi veisi perille nopeammin. Matkatavaroita rehatessa päätös kuitenkin kaduttaa muutama kortteli myöhemmin, sillä alkuun miellyttävältä tuntunut +28 astetta saa meikäläiset hikoilemaan kuin pienet possut.

Kaikki kuumuus ja hikoilu kuitenkin kummasti helpottaa saapuessamme tutulle Piazza di San Cosimaton aukion laidalle. Olemme Rooman vierailuilla maijoittuneet monessa eri kaupunginosassa, mutta Trasteveren alue on muodostunut suosikiksemme ja erityisesti tämän elämää täynnä olevan aukion ympäristö. Loman aluksi olimme valinneet majapaikaksi hotellin, jossa olimme yöpyneet yhdeksän vuotta aiemmin. Rooman hintatasoon nähden Tamara Suites on passeli valinta huoneen irrotessa parhaimmillaan alta sadan euron. Huoneemme on pieni, mutta emme anna sen häiritä, sillä kaikki haluamamme löytyy suoraan etuoven läheisyydestä. San Cosimatolla on suosikki baarimme ja monta kivaa ravintolaa. Aamulla torikojut nousevat pystyyn ja illalla näin kesäaikaan näytetään suurelta valkokankaalta elokuvia. Alueella liikkuu toki paljon turistejakin, mutta jotenkin tuntuu, että täällä pääsee edes hieman lähemmäksi paikallista Roomalaista arkea, kuin esimerkiksi historiallisen keskustan alueella.

trastevere-7 trastevere-4rooma_-2 rooma_ trastevere trastevere1 trastevere2

Trasteveren rappioromantiikka on iskenyt suoraan erityisesti Millan sydämeen. Kapeat mukulakivillä päällystetyt kujat, katutaide, rönsyilevät köynöskasvit ja seesteinen tunnelma saa rouvan haikailemaan ajasta näillä kujilla uudestaan ja uudestaan. Katuja tallustellessa ja yksityiskohtia kuvaillessa käymme aina samaa keskustelua, olisko täällä oikeasti ihana asua. Mitä jos Tanto era tanto Antico olisikin meidän lähikuppila? Entä jos tietäisimmekin tuon putiikkia vartioivan sympaattisen bulldogin nimen? Tai miten siistiä olisi omistaa oma vanha Fiat500! No tämän viimeisen haavekuvan kohdalla Juhana lähinnä nauraa ja vannoo hiljaa mielessään, että ei koskaan. Olisi kuitenkin hienoa päästä joskus asustamaan suosikki kaupunkiimme pidemmäksi aikaa ja leikkiä kotia hieman pidempään. Tänä kesänä saimme nauttia Trasteveresta vain viiden päivän ajan.

Loman lopulla palaamme Roomaan uudestaan. Koska loman aluksi olimme hotellissa, niin leikimme Rooman kotileikkejä vasta ennen kotiin paluuta asunnossa Piazza di San Cosimaton laidalla. Iso ja kauniisti sisustettu asunto pulitti vain 88€ yöltä ja tarjosi jopa aamiaiskupongit läheiseen kahvilaan, missä nautimme aamukahvit ja pullat. Viereisestä Tod’sista täytimme jääkaappiin huikopalaa ja kylmää juotavaa. Viimeisenä lomapäivänä talsimme kaipeita kujia laiskasti askeltaen ja pysähdymme viinille satunnaiseen kuppilaan. Pikkunälkään on pakko saada supli ja jäätelöä. Juusto venyy ja paukkuu pitkin poskia, mutta maistuu höyryävän riisipalleron keskellä niin hyvältä. Kämpällä otamme pikku siestat. Alkuillasta istumme Apertivolle suosikkibaariimme aukion laidalle ja seuraamme kuinka paikalliset leikkivät lastensa kanssa viereisessä leikkipuistossa ja vanhempi väki vaihtamaan kuulumisia päivän päätteeksi naapuri pöydässä. Päivällisen jälkeen illan vaihtuessa yöksi otamme paikkamme paikallisten seasta aukiolla ja katsomme italiaksi dubattua, mutta englanniksi tekstitettyä päivän elokuvaa.

trastevere-9 trastevere-3 trastevere-8

Viimeisen Italian iltamme elokuva sattuu olemaan Martin Scorsesen Mafiaveljet ja vaikea kyllä sanoa olisiko mikään ollut täydellisempi päätös onnistuneelle kolmelle Italian viikolle. Siinä istumme Millan joogamatolla lämpimässä kesäyössä, kippistämme proseccolla lomalle, samalla kun ilman täyttää Joe Pescin, Robert de Niron ja Ray Liottan italiaksi puhutut äänet. Jossakin lähistöllä alkaa kuin tilauksesta ilotulitus, jonka valot näemme vain ikkunoista heijastuessa. Lähtöpäivänä muistamme ensimmäisen päivän hikoilun ja ostamme ennakkoon bussiliput Tabaccheriasta. Bussin ikkunasta huikkaamme äänettömästi kaupungin kauduille, että nähdään taas pian!

Lopuksi vielä vinkattakoon kahdesta muusta majapaikasta joissa olemme Trasteveressa yöpyneet:

Jos haluat panostaa, niin Relais Le Clarisse hotellia voimme suositella erittäin lämpimästi. Tunnelmaa ja uskomattoman kattava aamiainen.

Kohtuun hintainen Guest House Nina Casetta de Trastevere on myös oivallinen valinta. Oma huone on kuin hotellissa, mutta yhteisistä tiloista löytyy mm. keittiö sillä palvelut muuten puuttuvat.

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 4.10.2016 at 12:52

  Asuin Trasteveressa miltei neljä vuotta ja voin sanoa, että siellä asumisessa on myös huonot puolensa. Viihdyn paremin täällä Monteverdessä, jossa kauppiaat ja kahvilan pitäjät eivät joka kerta aloita turistimyyntipuhetta englanniksi, eikä kiireessä törmää (kirjaimellisesti) edellä matelevaan turistiin, joka pysähtyykin ottamaan kuvaa. Niin ja pyykit voi laittaa ulos kuivumaan ilman, että ne päätyvät tuhansiin kuviin 🙂 Kieltämättä kesäisin kaipaan Trastevereen, mutta eihän se Cosimaton viinibaari ole kuin vartin ratikkamatkan päässä. Rooman kävijöille suosittelen ehdottomasti Trasteverea majoittumispaikaksi, sieltä kun on noiden mainitsemienne syiden takia kävelymatka niin Vatikaaniin kuin Colosseumillekin. Kiitos myös hotellivinkeistä, niitäkin minulta kysellään usein, mutta itselläni ei ole juurikaan kokemusta hotelleista Roomassa…

  • Vastaa Pingviinimatkat 4.10.2016 at 21:29

   Helppo uskoa, että huonoja puoliakin piisaa. Tuskin sellaista paikkaa onkaan, joka autuaaksi tekee. Meillä kommunikointi toimii niin, että annetaan kauppiaiden ja tarjoilijoiden puhua englantia ja puhutaan takaisin italiaa niin paljon kuin suinkin pystyy. Kunhan ymmärretään puolin ja toisin, niin se vielä riittää. Muualla Italiassa saa sitten kieltä harjoitella enemmän kuin taidot lähimainkaan vielä riittää 😀 Edessä hidastelevat, leveästi kulkevat ja äkisti pysähtelevät ihmiset ärsyttää ihan missä vain, joten jos itse on hitaalla päällä, niin valppaana on syytä pysyä niin Roomassa, New Yorkissa, kuin Helsingissäkin. Voin vain kuvitella miten paljon se ärsyttää Roomassa asuvaa, jos se ärsyttää itseänikin siellä ilman että on yleensä kiire minnekään. Mietittiinkin muuten juuri viime kesänä, että paljonkohan mahtaa italialaisia naurattaa turistien tarve kuvailla pyykkejä kuivumassa 😀 Ja mikä olisi meistä yhtä hupsua täällä Suomessa. Tai ehkä se ei enää naurata, vaan ärsyttää… Kiva jos hotellivinkeistä oli apua. Ehkä ens kerralla Roomassa ollessamme otetaan viinilasilliset Cosimaton baarissa ja voidaan puhua enemmänkin siitä miltä se elämä Trasteveressa oikeasti tuntuu?

 • Vastaa miija 4.10.2016 at 16:06

  Aivan ihania kuvia! Voi kun vielä joku päivä pääsisi Italiaan… 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 4.10.2016 at 21:29

   Kiitos Miija, ihana kuulla, että tykkäsit 🙂 Toivotaan, että Italia kutsuu sinua pian.

 • Vastaa Katja /Fat in BKK 4.10.2016 at 19:33

  Omalla Rooman visiitillä Trastevere muodostui nopeasti lempparialueeksi ja sinne me kaverin kanssa lopulta melkein joka ilta päädyttiin syömään ja viettämään rentoa iltaa. Ah, ne pizzat ja tiramisut ja 10 euron rose-viinipullo! <3

  • Vastaa Pingviinimatkat 4.10.2016 at 21:30

   Ai ai, kyllä tulee nälkä ihan jo ajatuksestakin 😀 Trastevere <3

 • Vastaa Arna / Cocoa etsimässä 4.10.2016 at 21:44

  Ah, mikä tunnelma! Meidän aikokaisella Rooman-reissulla majoituttiin (ja hengailtiin) juurikin Trasteveressa ja viihdyttiin erinomaisesti. Meidän Arco dei Tolomei -niminen guesthouse oli myöskin suosittelemisen arvoinen (en tiedä miksi muistan mestan nimen vielä näin monen vuoden jälkeen, mutta ehkä siksi että se teki vaikutuksen).

  • Vastaa Pingviinimatkat 5.10.2016 at 09:29

   Kiitos Arna 🙂 Ja mahtavaa, että lisäsit oman hotellivinkkisi tähän mukaan! Helppo uskoa, että te olette myös Trasteveressa viihtyneet 😉

 • Vastaa Mika / Lähtöportti 4.10.2016 at 22:58

  Olipas tässä Trasteveren tunnelmia kerrakseen! Ei pitäisi lukea näitä juttuja, kun olisi kova hinku Italiaan, mutta joutuu odottamaan ensi vuoteen 😀 Viimeksi viime vuonna oltiin muutama päivä Roomassa, mutta vain yksi ilta Trasteveressa. Tykkään kyllä tuosta kaupunginosasta paljon. Jos oma Fiat 500 jää ostamatta, niin olen kuullut että Roomassa järjestetään kierroksia, joissa saa ajella tuolla klassikkoautolla muutaman tunnin ajan.

  • Vastaa Pingviinimatkat 5.10.2016 at 09:31

   Kiitos Mika! Kiva kuulla, että tunnelmaa löytyi myös kokeneelle Italian kävijälle 🙂 Tuo yhden kuvan punainen Fiat500 oli tietääksemme juurikin sellainen kierroksella ollut auto. Tai vuokrattu. Niitäkin näimme olevan tarjolla, joten ehkä ensi kerralla sellaisella liikenteeseen!

 • Vastaa Ili 5.10.2016 at 17:49

  Trastevere on myös ehdottomasti meidän suosikkialueemme Roomassa. Asuimmepa missä tahansa, niin Trastevereen tulee lähdettyä aika usein vähintään iltaisin syömään. Sinnehän on itse asiassa äärettömän helppo mennä. ”Turistialueelta” Pantheonista Tiberille päin kävellessä tulee vastaan Corso Vittorio Emmanuelle katu, jota pitkin valtaosa linja-autoista kulkee. Torre Argentina aukiolta (vanhat rauniot) lähtee Trastevereen raitiovaunulinja. Ratikkaa käyttämällä pääset toiselle puolelle jokea nopeasti ja kätevästi.
  Trasteveren suosikkiravintolaksi on meille muodostunut Ivo, San Francesko A Ripa – kadun varrelta. http://www.ristoranteatrastevere.com/ Ivossa on läsnä vahvasti jalkapallo ja alueen historia. Pöytävaraus? No suosittelen, tai sitten saa toisinaan varautua ulkona jonottamiseen, jotta taivaspaikka sokkeloiseen ravintolaan avautuu. Kyseessä on mutkaton pizzeria/trattoria. Paikallisväri on taattu.

  Toinen Trasterveren suosikkimme on Piazza dei Mercantilla sijaitseva Taverna dei Mercanti. http://www.tavernademercanti.it/en/ . Aukiolla sijaitsee useampi rafla, mutta tässä vanhassa vaunuvajassa on taikaa. Kesällä ulkoterassi. Ulkoseinillä loimuavat tervasoihdut tuovat koko aukiolle omaa tunnelmaa. Pöytävaraus. Jep. Suosittelen. Tänne käveleminen halki läheisten katujen on muuten turvallista. Aivan vieressä korttelissa sijaitsee mellakkapoliisin iso varikko.

  Trasteveren ympäristössä on myös hauska tehdä rauhallinen päiväkävely. Reittisuositus: Lähde aamulla Pietarinkirkolle. Kummastele sitä sekä alhaalta, sisältä ja ylhäältä kupoliin kiipeämällä. Lisää mukaan Vatikaanin museo, jos siltä tuntuu. Lounaan jälkeen läpi Giancolon- puiston Trastevereen iltapäiväksi. Älä suuntaa turistivirran mukana Castel De Sant Angelolle, vaan lähde Giancolo- puiston suuntaan. Puistosta aukeaa paikoin mitä mainioimmat näköalat alas kaupunkiin. Tämän puiston laidalla sijaitsee Villa Lante eli Suomen Rooman –instituutti. Sielläkin saa vierailla arkisin. http://irfrome.org/toiminta/ .

  Trasteveressä päiväkahvit/kaljat Piazza di Santa Maria i Trasteveren kahviloissa. Lukuisia ravintoloita löytyy myös via della Lungarettan varrelta. Kokemusta meillä ei tosin ole kuin Rugantinosta.

  Kun sitten päivä kääntyy iltaa ja illallinen on nautittu, voin suositella San Fransco a Ripan Tiberin puoleisessa päässä olevaa Blues/Jazz paikkaa. Itse asiassa se on viereisellä kadulla, mutta Ripaa pitkin sinne kuljetaan. Tämä Big Mama via di Marescottin varrella on ollut live musiikin esittämispaikka jo pitkään. http://www.bigmama.it/
  Yks hauska juttu muuten Roomasta. Monihan ajattelee, että kaupunkilomalla täytyy vain hikoilla ja tuskailla. Missä ottaisin aurinkoa? Mieli tekisi chillata ja ottaa iisisti ainakin päivä kaks. Roomasta löytyy siihen muutama oiva vaihtoehto. Hotellien uima-altaille pääsee päivämaksua vastaan. Yksi löytyy Trasteveren yltä läheltä Giancolon puistoa eli Grand Hotel Gianicolo. Muut ovat pitkin poikin Roomaa. http://www.romeing.it/swimming-pools-rome/

  Tällainen päivämaksua vastaan altaalle pääseminen- juttu toimii muuten monessa paikassa. Esim. Las Vegasissa pääsee maksua vastaan minkä tahansa hotellin altaalle. Asukkaillehan allasalue on ilmainen.

  • Vastaa Pingviinimatkat 7.10.2016 at 10:22

   Olipas tässä taas kerrakseen hyviä vinkkejä Ili! Erityisesti uima-allas kuviota täytyy päästä seuraavalla reissulla helteen sattuessa kokeilemaan. Olemme myös kävelleet monet monituiset kerrat Giancolo puiston kautta. Tuonne jos suuntaa, niin kannattaa todella käydä myös Villa Doria Pamphilj puistossa. Tästä Rooman suurimmasta puistosta kirjoittelimmekin pari viikkoa takaperin. Ravintolasuosituksesi on myös onneksi täällä hyvässä muistissa, joten täytyypä kokeilla niitäkin seuraavalla reissulla. Olemme näissä tutuissa kaupungeissa todella huonoja merkitsemään ylös hyväksi todettujen ravintoloiden nimiä. Suosikkibaarimmekin oli vuosia vain “se viinibaari siinä aukion laidalla” 😀 Tänä kesänä ensimmäisen kerran kaivoimme nimenkin vasta esiin.

 • Vastaa Marja 7.10.2016 at 14:23

  Viimeksi Trasteveressä eksyimme Alberton paikkaan, hiukan vahingossa. Oli ehkäpä parhaita eksymisiä ikinä, suosittelen: http://www.osteriadaalbertone.com/
  Rooman parasta kaupunginosaa fiilikseltään (turistin näkökulmasta).
  Päätettiin jo että seuraavalla kerralla varataan hotellikin Trasteverestä – ellei seuraava matka Italiassa ala sittenkin upeasta Firenzestä.

  • Vastaa Pingviinimatkat 7.10.2016 at 15:16

   Oi näyttääpä tämä Albertonkin paikka ihastuttavalta! Kiitos, että jaoit vinkkisi 🙂 Suosittelemme lämpimästi hotellin valintaa Trasteveren puolelta, mutta Firenze varmasti on myös mainio paikka. Kunhan sinne ei satu neljänkymmen asteen helteiden aikaan!

 • Vastaa Maarit 28.11.2016 at 17:54

  Ihania postauksia Roomasta! Osa oli jäänyt minulta huomaamatta aiemmin. Näyttää niin houkuttelevilta nämä kesäiset kuvat teidän postauksissa, mutta toivottavasti joulukuukin tarjoaa kauniita maisemia ensikertalaiselle Roomassa. Trasteveresta emme saaneet yöpaikkaa, mutta ihan varmasti tullaan siellä piipahtamaan. 🙂

 • Vastaa