Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kun A320 Hudsoniin laskeutui - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
New York

Kun A320 Hudsoniin laskeutui

18.9.2016

Ensimmäinen yhteinen matkamme New Yorkiin tapahtui tammikuussa 2009. Costa Ricasta saapuvan Continental lentoyhtiön koneemme laskeutuessamme Newarkin kentälle saimme ihailla kaukana auringossa kylpevää Manhattanin siluettia. Millan huokaillessa ihastuksesta selitti Juhana lukeneensa jostain kuinka tarkkaan nykyisin on säädetty siitä kuinka läheltä kaupunkia koneet saavat lentää. Vierailumme kaupungissa oli nopea kolmen päivän visiitiksi venytetty koneen vaihto matkalla kotiin. Kuuman kosteasta etelän lämmöstä saapuessamme otti talvinen New York meidät hyytävän kylmästi vastaan. Pakkasta oli parhaimmillaan lähes kaksikymmentä asetetta ja kyseisillä leveyksillä tuulen puhaltaessa viivasuoria katuja pitkin, niin menee se todella luihin ja ytimiin.

Kiertelimme kaupungilla pakkasesta huolimatta. Kaunis aurinkoinen päivä Central Parkissa oli todellisuudessa melko pikainen kierros ja yhteiskuvassa hymy muistuttaa enemmän irvistystä. Kuljimme kaupungin kaduilla kaikki mahdolliset mukana olevat vaatteet päällämme ja kylvimme hotelli New Yorkerin kylpyammeessa tulikuumassa vedessä päivän päätteeksi jäseniämme sulattelemassa. Tammikuun 15. päivä kaupungilla kulkiessa kuulimme erittäin selvästi lentokoneen äänen. Totesimme yhdestä suusta, että nyt lensi kyllä takuulla liian läheltä ja jatkoimme matkaa sen enempää miettimättä. Illalla hotellilla Juhanan ollessa kylpyvuorossa sai herra shokkihoitoa, kun vaimo rymisti kylppäriin kertomaan uutisissa näkemäänsä. Kuulemamme kone oli todella lentänyt liian läheltä, sillä se oli laskeutunut Hudson-jokeen kyydissään 155 henkeä!

img_1267img_1185img_1239  img_1221 img_1234

Viime viikon sunnuntaina kävimme katsomassa tapahtumista kertovan elokuvan Sully – Uroteko Hudson-joella. Oli äären mielenkiintoista katsoa elokuvaa tapahtumista, joiden tietää päättyvän onnellisesti ja saattoi keskittyä tarkkailemaan ihan eri tavoin yksityiskohtia ja muistelemaan mitä kaikkea sitä mediassa paikan päällä kerrottiinkaan. Vielä näin vuosiakin myöhemmin muistamme kuitenkin sen hyytävän kylmyyden. Elokuvan kautta ei pystytä mitenkään jakamaan sitä jäsenet jähmettävää ja jäädyttävää kylmyyttä, joka kyseisenä päivänä vallitsi. Se yhdistettynä lentokoneen siivellä seisomiseen keskellä jokea, niin voi vain kuvitella mitä kaikkea näiden ihmisten päässä mahtoi liikkua. Onneksi tarinalla on todella poikkeuksellisen onnellinen loppu.

Elokuvan kautta oli mielenkiintoista päästä näkemään miltä asiat näyttivät koneen matkustamosta ja erityisesti ohjaamosta käsin. Sitä on vaikea ymmärtää kuinka miehistö pystyi säilyttämään rauhallisuuden moisessa tilanteessa ja saattamaan kaikki hengissä (veden kautta) maan kamaralle. Tämä mielessä menemmekin testaamaan ensi viikolla miltä tuollaisen A320 puikoissa tuntuu, kun pääsemme testaamaan Takeoff:in lentosimulaattoria! Saa nähdä miltä lentäminen simulaattorilla tuntuu. Lähdöt ja saapumiset on tosin standardisoitu, joten Hudsoniin laskeutumista emme pääse kokeilemaan. Hudsonin yllä olemme sentään päässeet muuten liitelemään ja tuosta helikopteerielämyksestä voitte lueskella tarkemmin täältä. Ikimuistoinen positiivinen kokemus jota suosittelemme kaikille New Yorkin kävijöille!

_MG_9536-2 _MG_9564-Edit

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Sara|Sara's Fab Life 18.9.2016 at 20:55

  Upeita kuvia! Oon kattellu lentoturma tutkintoja telkkarista, joten toi leffa kiinnostais valtavasti nähä! Ihanan näköstä nycissä talvellakin! Malta odottaa että itsekkin pääsen!

  Onko muuten Matkapodcast saamassa vielä jatkoa vai hyytyikö se?

  • Vastaa Pingviinimatkat 19.9.2016 at 08:32

   Kiitos Sara! New York on kieltämättä ihana kaikkina vuodenaikoina. Podcast saa jatkoa tässä syksyn mittaan. Meillä on ollut pieniä teknisiä haasteita ja yhteisen ajan löytämisen aikatauluproblemosta, mutta eiköhän lähiviikkoina päästä taas vauhtiin.

 • Vastaa Maarit 19.9.2016 at 05:59

  Huh, en ole ollenkaan tajunnut, että New Yorkissa voi olla noin kylmä talvella! Ihan taatusti mieleenoainuva kokemus ja etenkin kun vielä samaan aikaan sattui tuo lentokone -tapaus. Kuulostaapa Jännältä tuommoinen Lentosimulaattori, varmasti hienoa päästä kokeilemaan. Meidän ekaa ja tähän asti ainutta New York vierailua väritti lento kaupunkiin 11.9, joka tajuttiin vasta kauan lentojen varaamisen jälkeen. Oli mielenkiintoista kierrellä kaupugilla 911 muistopäivänä, enkä kyllä unohda sitä miten upealta Manhattan näytti ilta-auringossa lentokoneesta! 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 19.9.2016 at 21:33

   Joo kylmä voi olla ihan tosissaan, mutta ei niitä pahimpia päiviä kai onneksi vuodessa montaa ole. Meillä on kokemus myös siitä toisesta ääripäästä super helteellä, joka ei ollut sekään kovin leppoisaa 😀 Ollaan muuten oltu myös 11.9. kerran kaupungissa, mutta yllättävän vähän se mielestämme missään näkyi. Uutiset tietty tuuttasi aamusta asti, mutta olis voinut kuvitella enemmänkin aiheen ympärille kietoutuneita tapahtumia tms.

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 19.9.2016 at 12:31

  No oottepa olleet tapahtumien ytimessä! Vaikkakin sillä hetkellä siitä tietämättä. Kyllä tuollaiset tapahtumat jäävät paljon paremmin mieleen, jos ne tapahtuu itselle tutussa paikassa, saatika sitten juuri sillä hetkellä kun on paikan päällä. Tuon New Yorkin kylmyyden kyllä tiedän liiankin hyvin, koska se on päällimmäinen muisto omalta ensimmäiseltä tammikuiselta New Yorkin matkalta. Hyi kamala, miten siellä voikin palella, vaikkei ollut tuota -20 astetta! Lentosimulaattoria olisi siistiä päästä joskus kokeilemaan ja tuon leffankin haluaisin nähdä. 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 19.9.2016 at 21:37

   Onneksi sulla on nyt myös kokemusta kaupungista kivan kesäisellä kelillä 🙂 Kylmyys siellä kyllä meni niin luihin ja ytimiin, että ei ollut tosikaan. Kertoillaan sitten miten simulaattorissa meni täällä blogissakin ja sitä postausta odotellessa kannattaa käydä kurkkaamassa elokuva. Luulen, että elämykseen vaikutti myös aika paljon kokemus valkokankaalta nautittuna, joten kannattaa ehkä suunnata teatteriin katsastamaan 🙂

  Vastaa