Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Matkapodcast: Pakkaamisen jalo taito ja ne monet omat mokat - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Kohteeton

Matkapodcast: Pakkaamisen jalo taito ja ne monet omat mokat

12.5.2016

Reissaamiseen liittyvä välttämätön paha on pakkaaminen. Millan ja Inkan kolmas matkapodcast käsittelee tätä aihetta ja parhaita vinkkejämme reissussa raahattavien romppeiden ympäriltä. Kuten podcastin alussa sanonkin, niin kuvittelin olevani hyvä pakkaamaan kunnes tapasin muita bloggaajia ja lueskelin heidän postauksiaan aiheesta (vinkkilistaa löytyy tämän postauksen lopusta). Olen saanut aivan valtavan paljon hyviä neuvoja kanssasisarilta ja oppinut reissujen varrella yhden jos toisen jipon itsekin. Vielä opittavaa riittää ja siksi olikin todella mielenkiintoista käydä aiheesta keskustelua Inkan kanssa.

Mitä huomioidaan matkagarderoobia suunniteltaessa, miten tavarat saadaan mahdollisimman pieneen tilaan ja missä niitä sitten lopulta kannetaan. Toinen kantaa  puoliomaisuutta maailman ääriin ja toinen pärjää vähemmällä. Oppia on kuitenkin otettu toisiltamme matkalla mestaripakkaajiksi. Kuuntele alla olevasta linkistä tarkemmin.

Rinkka – pitkien matkojen luotettava ja kestävä ystävä

Podcastissa mainittiin rinkka, joka on luottokassini kaikilla pidemmillä reissuilla. Ihan blogin yhdessä ensimmäisistä postauksista kerroin aikoinaan tarkemmin rinkan valinnasta. Ospreyn sininen 70-litrainen Aether on tarkoitettu itse asiassa miehille, mutta koska selkäni on melko pitkä, niin sopii se kantoon kuin nakutettu. Rinkka on todella kevyt tyhjänä (noin kaksi kiloa) ja erityisesti tykkään ohuesta ja lämpömuotoiltavasta lantiovyöstä. Myös selkää vasten tuleva materiaali on mukavan ilmava. Olin harkinta-aikana oikea Partioaitan painajainen, sillä vierailin Yrjönkadun myymälässä varmaan viisi kertaa mallailemassa ja sovittelemassa. Juhana osti omansa yhdellä sovituksella kadun toiselta puolelta ja on ollut varsin tyytyväinen Jack Wolfskin merkkiseen hankintaansa.

Ostimme myös molempien rinkoille suojapussit mihin ne pakataan lennoille ja bussien alaosiin siirrettäessä näiden pussien ansiosta ovat 2011 hankitut rinkkamme edelleen erittäin puhtaat ja kaikin puolin kuin uudet. Siitäkin huolimatta, että rehasimme niissä 20 kiloa reissaajaa kohti rompetta puolen vuoden ajan pitkin maita ja mantuja ja sen jälkeenkin ne selässä olemme kierrelleet paljon! Suosittelemme lämpimästi tuollaisen pussin hankintaa, eikä maksa paljon!

_MG_7789-6

Kameli bussiasemalla jossakin päin Aasiaa

mimu_MG_1383

Katsokaa ja kauhistukaa! Näin paljon raahasin 6kk matkallamme rinkassa tavaraa 😀 Kenkien alla näkyvä pötkö on kuulkaas joogamatto, eli sitäkin on kuskailtu mukana… Olen ehkä hieman itsekin järkyttynyt…

 

DSC01462

Team Lava50 Tallinnassa

Procida_-18

Hikinen, mutta onnellinen reissaaja astumassa laivaan Napolissa

Käsimatkatavaraksi kelpaava tilaihme

Toisen luottolaukkuni sain viime keväänä Haglöfsiltä lähtiessäni polvileikkauksen jälkeen keppien kanssa Royal Caribbeanin pressireissulle. Siitä lähtien tuo Lava50 on kulkenut mukanani lähes kaikkialle! Käsimatkatavarakoko, mahdollisuus kantaa laukkua selässä ja roiskeen kestävä pintamateriaali on tehnyt kassista moneen sopivan mitä parhaan ystävän.

Uskollinen kettureppu

Käsimatkatavaroistakin podcastissa keskusteltiin. Fjällrävenin Kånken läppäritaskulla (taskuun mahtuu 15″ kannettava) on ollut uskollinen edellisen Fjällrävenin repun joudettua monien retkien ja vuosien jälkeen eläkkeelle 2011. Kånkeniin saan mahtumaan mainiosti kamerat, läppärin ja muut tykötarpeet. Sen sijaan samalle repulle tarkoitettu Photo Insert ei ole ollut investoinnin arvoinen. Väliseinämät eivät ole tarpeeksi jämäkät, joten tavarat eivät pysy omissa koloissaan ja idea vähän vesittyy. Kotioloissa Kånken on mukana viikottain muissakin harrastuksissa, eikä se viidessä vuodessa ole mennyt juuri miksikään. Varsin hyvä investointi itse reppu siis.

Siinäpä ne tärkeimmät lisäykset mitä tähän podcastiin halusin vielä tuoda postauksen muodossa. Inkan blogista kannattaa tosiaan lueskella vinkkejä pakkaamiseen ja siihen kuinka saat vähennettyä nesteiden määrää oleellisesti.

Inspiraatiota pakkaamiseen podcastissa mainituilta muilta bloggaajilta:

Rimma + Laura matkablogi, rouvat reissaa pienellä tavaramäärällä vaikka mukana kulkee lisäksi myös pikku-ukot varusteineen. Ihailtavaa!
Curious Feet – mestaripakkaaja, joka selviytyisi varmaan viikon viidakossa pelkän Kånkenin kanssa!
Siveltimellä – maailmaympäri käsimatkatavaroilla. Tsekkaa myös video!

Bonusinspiraatiot:

Kaukokaipuu – Retkeilyvarusteista ja minimalistipakkaamista
Kotona kaikkialla – Nomadielämää käsimatkatavaroiden varassa

Tästä kokonaisuudesta inspiroituneena haastan itseni taas kesän tulevia reissuja silmällä pitäen ja lupaan raportoida kuinka olen onnistunut pienentämään reissussa raahattavan tavaran määrää. Sitä odotellessa jos tulee toiveita podcastien aiheiksi, niin laittakaahan tulemaan! Pääsen perjantaina workshoppaamaan Suomen suurimpien sisältöfestareiden eli Ping Helsingin puitteissa myös podcasteista. Meillä on vielä paljon opittavaa, joten workshop ja Ping Helsinki ei voisi tulla juuri parempaan saumaan. Ai mutta mitäs pirskattia mä näille festareille nyt sitten pakkaankaan mukaan….?!

_MG_6759-3

 

Saatat myös pitää näistä

9 Kommenttia

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 12.5.2016 at 22:01

  No johan oli taas ajankohtainen aihe! Mä täällä hulluna pakkailen viime tingassa (kuten aina). Niin viime tingassa, ettei nyt ehdi kuunnella, mutta mä palaan tänne vielä! 😀 Kymmenet reissut ei nimittäin ole yhtään jalostanut mua hyväksi pakkaajaksi, joten niitä vinkkejä tarvittaisiin. 😀

  • Vastaa Pingviinimatkat 15.5.2016 at 11:43

   Hah, jäämme odottamaan ajatuksiasi ja kommentteja siitä oliko vinkeissämme sinulle mitään uutta 😀 Ihanaa matkaa!

 • Vastaa Sara I Sara's Fab Life 13.5.2016 at 10:13

  Mä oon todella huono pakkaamaan, ja itekkin tosiaan jossain kohtaa reissussa huomaan että on tullu vaatteita mitä en käytä, mutta silti vaatteet loppuu kesken. Viimeksi oli haastaavaa pakata viileälle aussi-seelantireissulle 3 viikoksi, ja sitten vielä 2vko malesiassa, ja sen lisäksi saada ostokset mahtumaan laukkuun (jouduin turvautumaan isäni isompaan laukkuun, painoraja meni yli kilolla, ja käsiamtkatavaroihin meni kånken, sekä uusi iso käsilaukku ihan täynnä)

  Sanoitte että teillä on yhden päivän vaihtovaatteet mukana. Itsellä on aina hirveen vaikee pakata käsimatkatavart kun olen tunkenut sinne läppärin (normi kånken, ei läppäri kånkenia) tabletin, kirjan, huivin, lompakon/passin yms. ja aika usein myös latureita ja johtoja ja vara-akkuja. Kuulostaa jotenkin tosi vähältä, mutta aina ne sitten menee viimeistään turvatarkastuksessa pieleen, kun yrittää reippaasti toimia. Itse otin kans juuri edellisellekkin reissulle kuivaajaan mukaan, mutta en käyttänyt sitä ollenkaan. Luulin viimeistään malesiassa käyttävän, mutta ei siellä ollut kylppärissä pistorasiaa muualla kuin isäni kylppärissä. Se siitä sitten. Kosmetiikkaa tulee raahattua liikaa, samoin kenkiä. (lenkkarit, balleriinat, sandaalit ja crocsit jotka vievät oikeastaan laukusta turhaa tilaa vaikka sukkia sinne työnnänkin sisään). Pala shampoo kuulostaa kyllä mielenkiintoselta, enkä siitä aikasemmin ole ollut tietonen.

  • Vastaa Pingviinimatkat 15.5.2016 at 11:57

   Kiitos Sara ajatuksistasi pakkaamiseen liittyen! Vaihtovaatteiksi riittää usein pelkkät alushousut, sukat ja t-paita. Riippuen tietysti kohteesta. Ne sellaiset henkilökohtaiset vermeet joiden ostaminen voi olla heti perille saavuttua aikaeron tuskissa todellinen painajainen. Ne kun pakkaa sinne Kånkenin ihan pohjalle, niin pehmentävät samalla mahdollista iskua pohjalla, jos reppu putoaa tai saa muuten osumia. Itselläni kulki pitkällä 6kk reissulla Kånkenissa ihan pohjalla iso Lonely Planet, kulloinenkin romaani, kannettavan laturi ja kameran laturi. Siinä päällä kankainen pienempi kassi, missä järkkäri ja toinen linssi. Siihen sivuun mahtui sitten vielä hyvin aurinkolasikotelo ja lompakko. Passi kulki usein siinä repun selkämyksessä olevassa taskussa, ettei olisi ihan heti saatavilla jos joku pitkäkyntinen olisi päässyt laukkuun ujuttamaan kätensä. Aika samalla tavalla pakkaan edelleen, paitsi isommat kirjat hylkään ruumaan menevään kassiin lentomatkoilla sillä harvoin jaksan mitään koneessa lukea. Silloin jää paremmin taas tilaa nesteiden kuljetuspussille ja niille vaihtovaatteille. Hiustenkuivaaja on itselleni must, sillä muuten tämä tukka kuivuu sellaiseksi pörröksi, että reissukaverikin häpeäisi varmasti silmät päästä 😀 Käytän sitten aina sitä töpseliä mikä sattuu majasta löytymään. Viimeksi Thaimaassa se oli ulko-oven vieressä 😀

 • Vastaa Kaukokaipuun Nella 17.5.2016 at 11:45

  <3

 • Vastaa Sanna I Siveltimellä 26.5.2016 at 21:32

  Nyt pääsin vihdoin kuuntelemaan näitä teidän podcasteja – ihan huippuja ovat!
  Kiitos tosi kivasta pakkaamis-aiheisesta castista ja maininnoista. Täytyy sanoa, että yllättävän vähällä sitä pärjää maailmalla, varsinkin jos kohteet on suht lämpimiä. Kyllä mullakin pipo ja pieneen tilaan menevä kevyt toppatakki kulki mukana. Just in case. Välillä yölennoilla tai kentillä oli niin kylmä, että oli kiva kietoutuna toppatakkiin, hihh…
  Kosmetiikan tiivistäminen mineraalimeikkeihin ja shampoon palashampooseen, on kyllä reissaamisenkin kannalta älyttömän kätevää. Lushin shampoopala on todella hyvä (se sellainen punainen). Hoitoainetta sen sijaan en ole löytänyt vielä hyvää palamallisena. Siitä jos joku osaa vinkata, niin otetaan ilolla vastaan 🙂
  ps. Loistovinkki tosiaan tuo bikinien pakkaaminen käsimatkatavaroihin!

 • Vastaa Tiia 11.9.2016 at 15:44

  Kiitos tästä. Olen jonkin verran rinkan kanssa jo reissaillut. Onko muilla tullut vastaan sellaista että joutuu viemään rinkan lentokentällä “erikoistavaroiden tiskille”. Eli siis sinne mihin matkustajat vievät polkupyöriä, vaunuja yms.?? Muutaman kerran olen joutunut jonottelemaan kyseisellä tiskillä Saksassa ja Englannissa ja nyt kun on pidempi reissu tulossa niin mietityttää että onko tullut usein vastaan rinkan kanssa matkustaessa?

  • Vastaa Pingviinimatkat 11.9.2016 at 15:52

   Kerran tai kaksi olen joutunut viemään, mutta harvinaista se on ollut sen jälkeen kun nuo suojapussit hommattiin. Sitä ennen oli yleisempää. Tuntuu, että on aika virkailijasta kiinni. Joskus on kysytty haluammeko mieluummin viedä ne sinne pusseista huolimatta, mutta ollaan annettu mennä normi tavaroiden kanssa. Kiva jos tästä podcastistä oli sinulle iloa 🙂

  Vastaa