Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Lissabonin klassikot: Ratikka 28 ja Feira da Ladra –kirppis - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Lissabon Portugali

Lissabonin klassikot: Ratikka 28 ja Feira da Ladra –kirppis

16.3.2016

Lissaboniin matkaa suunnitteleva ei voi välttyä kuvilta, joissa ratikat kurvailevat pitkin kapeita mukulakivikatuja. Mielikuvissa ennen matkaa on helppo kuvitella itsensä paikallisen sporan kyytiin. Olimme lukeneet myös tarinan jos toisenkin siitä kuinka turistien suosima ratikkakierros on jäänyt monilta Lissabonin vierailulla väliin, sillä kulkupeli pursuaa ihmisistä ja kyytiin saa jonottaa pysäkillä vähän turhankin pitkään. Kierros saattaa olla klisee, mutta sen verran kiehtovalta tuntui ajatus ajelusta vanhalla nitisevällä ja natisevalla puisella klassikolla, että päätimme yrittää kyytiin.

Eräänä lauantaiaamuna onnistummekin nousemaan jo yli 90 vuotta Lissabonin katuja pitkin kolistelleen ratikan numero 28 kyytiin Largo de Camoes –aukion laidalta. Meillä oli tuuria, sillä kyydissä ei ollut kuin kourallinen matkustajia ja pääsimme istumaan penkkiin kuskin taakse. Nuori naiskuski ohjasi värkkiä näppärästi korkealla penkillä keikkuen, kunnes johdin(?) yhdessä kapeassa kurvissa tipahti paikoiltaan. Matka määränpäähämme Feira da Ladra -kirpputorille oli enää muutama sata metriä, joten loikkasimme kyydistä ja kävelimme loppumatkan. Suurimmaksi osaksi kaupungilla tuli käveltyä paikasta toiseen, mutta kokemuksena ajelu oli kuitenkin hauska. Saimme todistaa reissun aikana myös näitä ruuhkavuoroja kolistelemassa pitkin kaupungin katuja ja ihmettelimme pitkiä jonoja esimerkiksi Martim Monizin aukiolla. Helppo uskoa, että kesäisempinä kuukausina jonot sen kuin kasvavat ja tunnelma käy todella tiiviiksi.

Lissabon 2-12-horz

Ratikkamatkan voi maksaa vihreällä Viva Viagem –kortilla, jollaiset olimme hankkineet jo lentokentällä metrolla suhailua varten. Näin turistikierros ratikalla maksaa vaivaisen 1,40€ per aikuinen. Kasseista ja lompakoista kannattaa pitää kiinni, sillä kuten asuntomme meille luovuttanut Laura ensimmäisenä päivänä varoitti, niin ovat taskuvarkaat töissä myös silloin kun me turistit rennosti lomailemme. Ahtaat ja turistien suosimat ratikat ovat mitä oivallisinta saalistustannerta.

Täältä löytyy muuten ratikkalinjoje ja muiden julkisten aikataulut, reittikartat ja muuta hyödyllistä infoa!

Feira da Ladra -kirpputori

Lissabonin mielenkiintoinen Feira da Ladra –kirpputori on käynnissä Alfaman kaupunginosassa Campo de Santa Claran aukiolla aina tiistaisin ja lauantaisin. Kirppistä kutsutaan usein myös varkaiden marketiksi, sillä sana Ladra tarkoittaa paikallisella kielellä naispuolista varasta. Tavara kirppiksellä ei kuitenkaan näytä varastetulta vaan enemmänkin vuosikymmenien saatossa kaappeihin ja komeroihin kerääntyneeltä ihmeroinalta. Oli paikalla toki mielenkiintoistakin tavaraa, mutta iso osa oli sellaista mistä ei henkilökohtaisesti olisi oltu valmiita maksamaan mitään. Onneksi toisen romu on toiselle aarre. Tinkaamisen kuuluisa taito tulee jälleen tarpeeseen jos mielii ostoksia ja löytöjä tehdä. Rennot myyjät antavat katsella rauhassa tarjontaa, mutta hallitsevat selvästi kaupankäynnin sitten kun aletaan puhumaan euroista. Kirppiksellä on pitkät perinteet, sillä se on jo 1800-luvulta asti levittäytynyt Campo de Santa Claran aukiolle. Tunnelma on mukava ja visiitti kannattaa vaikkei mitään ostaisikaan.

Lissabon 2-10

_MG_1157

Lissabon 2-11

_MG_1164

National Pantheon

Samalla kun vierailee kirppiksellä, niin kannattaa suunnata tutustumaan Portugalin National Pantheoniin eli Santa Engracia kirkkoon. Pytinkiä oli alettu rakentamaan jo 1600-luvun lopulla, mutta se saatettiin valmiiksi vasta 1966. Paikallinen vastine siis ikuisuusprojektille. Kirkko on sisältä kaunis, mutta mielenkiintoisinta siinä meille oli upea 360 asteinen maisema, joka aukeaa kupolin juurella olevalta tasanteelta. Tuulisena päivänä tukka menee takkuun, mutta yläilmoista on varsin mukava seurailla maisemien lisäksi maatasossa vallitsevaa kirpputorielämää.

Lissabon 2-8

Lissabon 2-6

Lissabon 2-7

Lissabon 2-5

Lissabon 2-3

Saatat myös pitää näistä

7 Kommenttia

 • Vastaa Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi 17.3.2016 at 12:59

  Siis toi eka kappalehan voisi ihan hyvin kertoa myös San Fransiscosta ja siellä kulkevasta vanhasta sporasta, joka niin ikään pullistelee aina turreja! 🙂 Lissabon-sanan voisi suoraan korvata SF:lla 😀 Sporat jopa näyttää aika samanlaisilta!

  Ihanan näköisiä nuo värikkäät kuviolliset laatat tuolla kirpparilla, ah! Kevään tullen sisustuskärpänenkin aina nostaa päätään niin sitä kiinnittää matkailupostauksissakin huomiota näemmä just siihen olennaiseen, heh 😉

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.3.2016 at 21:32

   Totta muuten tuo SF vertaus vaikkei omakohtaista kokemusta olekaan! Siellä kyllä haluaisin varmasti kokea sporalla matkustamisen, vaikka se ei varmasti olisi yhtään sen ihmeellisempi kuin tämäkään 😀

   Jännä muuten tuo kuva laatoista, sitä katsoessa on nimittäin alkanut harmittaa, etten hankkinut yhtä aika keskellä olevaa puukehyksellistä vaikka lasinaluseksi… Lissabonissa oli kyllä muutenkin kaikkea ihanaa ja kivaa kotiin hankittavaa. Ensi kerralla isomman kassin kanssa siis!

 • Vastaa miija 17.3.2016 at 14:38

  Tää postaus tuli kyllä hyvää saumaan kun kesällä ois tarkoitus tuonne Lissaboniin suunnistaa 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.3.2016 at 21:34

   Mukava kuulla ja oikein erityisen kiva kuulla, että sinulla on reissu sinne luvassa! Kelpaisi meillekin 😀 Toivottavasti myös muista Lissabonin postauksistamme on ollut hyötyä. Nautinnollista matkaa!

 • Vastaa Sara I Sara's Fab Life 17.3.2016 at 14:46

  Jotenki tykästyin noihin Playmobile ukkoihin xD Ja mullakin tosiaan tuli kans ekana mieleen SF:n ratikka 😀

  • Vastaa Pingviinimatkat 17.3.2016 at 21:35

   Ukot olivat kyllä manioita 😀 Kernaasti voisi kyllä lähteä tekemään vertailevan ratikka-ajelun Friscoon tai miksei uudestaan Lissaboniinkin. Sen verran mukava kaupunki!

 • Vastaa Susanna 26.5.2016 at 00:42

  Mielenkiintoinen kohde! säästyittekö varkailta?
  joo myös Roomassa yksi Colosseumin ohi ajava paikallisbussi on lukemani mukaan oikea varkaiden aarreaitta, käyvät siellä päivittäin viemässä ihmisiltä. Minä en mennyt koskaan sillä bussilla. Harmi kun Portugali on niin harvoin Välimeren risteilyiden reiteillä, olisin halunnut sinne risteilyllä mutta ehkä menenkin sitten joskus junilla, äkkilähdöllä tms.

 • Vastaa