Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Lennusadam lentosataman merimuseo ja Kilpajuoksu maailman ääriin -näyttely, Tallinna - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Tallinna Viro

Lennusadam lentosataman merimuseo ja Kilpajuoksu maailman ääriin -näyttely, Tallinna

5.3.2016

Taannoisen Tallinnan matkamme kohokohta oli vierailu paikallisessa merimuseossa Lennusadamissa. Lähdimme Lennusadam lentosatamalle hotellilla rauhassa nautuitun aamupalan jälkeen. Museolle on helppo kävellä paitsi keskustasta, niin myös vaikka päiväristeilyn puitteissa satamastakin. Suosittu Telliskiven alue ravintoloineen on sekin kohtalaisen lähellä. Museo on avattu 2012 ja vakituisen merimuseon lisäksi siellä on vaihtuvia näyttelyitä kuten Kilpajuoksu maailman ääriin, jonka perässä me sinne suuntasimme. Historiallisiin vesitasohalleihin on onnistuttu rakentamaan museo jollaista emme ole missään muualla nähneet. Kokonaisuus on todella tyylikkäästi toteutettu ja kiinnostavaa katseltavaa riitti useaksi tunniksi. Hallista löytyy mm. Lembit-sukellusvene, vesitaso, purjelaivoja, veneitä, merimiinoja ja simulaattoreita.

Lennu sadam

Lennu sadam-3

Itse merimuseo on perustettu jo vuonna 1935 entisten merimiesten toimesta, mutta se on joutunut muuttamaan moneen kertaan. Lentosatamaan perustettu näyttely on merimuseolle itse asiassa toinen, sillä päänäyttely sijaitsee Paks Margareeta -tykkitornissa. Merimuseo on Viron suurimpia, joten ehkä suuntaamme ensi kerralla tutustumaan itse päänäyttelyyn. Museolla on ihana missio, joka uppoaa meihin ihan täysin, nimittäin lisätä ihmisten tietämystä, kunnioitusta ja rakkautta merta kohtaan.

Lentosatamassa sijaitsevan toisen näyttelyn ansiosta merimuseo on myös Viron suosituimpia. Lentosataman omistusta on selvitelty Viron itsenäistymisestä lähtien ja vasta vuonna 2006 maa sai sen haltuunsa. Tilana lentosataman vesitasohalli on upea! Rakennus on pistetty pystyyn sata vuotta sitten ja se on aikakaudellaan ollut varsin ainutlaatuinen rakennus. Kupolien seinämät olivat huipulla vain kahdeksan senttimetriä paksut ja alhaalla 15 senttimetriä. Hangaarissa ei ollut välipilareita kuorirakenteen tukena, mikä oli siis tuohon aikaan hyvin erikoinen rakenneratkaisu. Tila on hyödynnetty hienosti ja näyttely purjeveneineen päivineen on rakennettu niin, että siitä tulee todella mieleenpainuva elämys. Eipä se siis turhaan ole keräillyt erilaisia kunniamainintoja ja palkintoja. Ensi kerralla voisi ottaa ihan opastetun kierroksen, niin saisi kokonaisuudesta vielä enemmän irti, kuten saimme esimerkiksi KGB-museosta. Ensi kerralla Milla ei myöskään katoa museokauppaan kertomatta miehelleen, niin säästytään yksiltä hepuleilta ja voi vaikka ostaa jotain kotiin viemiseksikin. Kaupassa oli nimittäin hurjan paljon kaikkea mielenkiintoista, erityisesti englannin kielisiä kirjoja olisi voinut hankkia useammankin.

Lennu sadam-2-horz Lennu sadam-10

Ei tullu ryssä läpi tällä vahtivuorolla..

Ei päässyt vihollinen läpi tällä vahtivuorolla..

Lennu sadam-5

Lennu sadam-6

Lennu sadam-8

Lennu sadam-9

Lennu sadam-7

Museon puolella eniten aikaa meillä vierähti huhtikuun alkuun (3.4.2016) asti avoinna olevassa Kilpajuoksu maailman ääriin (Race to the end of the earth) näyttelyssä, jonka ovat järjestäneet American Museum of Natural History (New York, USA), Musée des Confluences (Lyon, Ranska) sekä Royal British Columbia Museum (Victoria, Kanada). Näyttely kertoo norjalaisen tutkimusmatkailija Raold Amudsenin ja brittilaivaston upseeri Robert Falcon Scottin vuoden 1911 tehdystä tutkimusmatkasta. Molempien tavoitteena oli retkikuntineen valloittaa etelänapa. Tarinasta dramaattisen tekee se, että molemmat herrat pääsivät kyllä perille, mutta vain norjalainen palasi.

Näyttelyssä esitellään retkikuntien varusteita, tapoja selviytyä luonnon armottomissa olosuhteissa, ajatuksia ja valokuvia. Kokonaisuus on upeasti toteutettu ja äärimmäisen mielenkiintoinen. Päiväkirjamerkinnät tuolloin vielä pitkälti tutkimattomalta Etelämantereelta tuovat tarinan lähemmäksi näyttelyä kiertävälle ja antaa edes jonkinlaisen käsityksen siitä miltä näistä miehistä tuntui tehdä tuhansien kilometrien matkaa luonnon armoilla.

Lennu sadam-16

Erityisen mielenkiintoisia ovat myös näyttelyssä esitetyt varsin erilaiset taktiikat, joilla etelänapaa lähdettiin kilpaa valloittamaa. Retkikuntien välillä oli suuria eroja vetoeläimien, varusteiden ja ruokamäärien suhteen. Kaikki nämä erovaisuudet tuodaan näyttelyssä esiin, missä katsojaa johdatellaan etelänavan valloitukseen varsin seikkaperäisesti. On uskomatonta kuvitella miltä loputon luminen maisema on miehistä mahtanut tuntua aikana jolloin ei ollut nykyaikaisia suunnistusvälineistö olemassa. Jokainen miehistä sai niukasti ravintoa uurastukseensa nähden ja monet heistä sairastuivat. Samalla voi vain kuvitella miten upealta on mahtanut Norjalaisista tuntua pystyttää oman maan lippu ensimmäisenä maaperään tehtyään matkaa kokonaista 56 päivää. Kolmen päivän jälkeen he lähtivät jo paluumatkalle. Scottin retkikunta joutui kohtaamaan 77 matkapäivän jälkeen tappionsa. Amudsen saapui takaisiin rannikolle 99 päivää lähtönsä jälkeen taitettuaan retkikuntansa kanssa 99 päivää matkaa. Sitkeää sakkia… Scott valitettavasti menehtyi paluumatkalla.

Lennu sadam-17

Suosittelemme lämpimästi vierailemaan Lennusadamissa ja mikäli suinkin mahdollista, niin käykää katsomassa näyttely ennen huhtikuun alkua ennen kuin se siirtyy taas maailmalle edelleen.

Hinta aikuiselta 14€ (lapset 7€), vaatesäilytys 1€ pantilla. Liikkuminen lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla onnistuu muuten paitse tutustuminen sukellusveneeseen. Avoinna: toukokuusta syyskuuhun ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun ti–su klo 10–18.

Kelekkaposeeraus talon rotseilla oli must!

Kelekkaposeeraus talon rotseilla oli must!

Saatat myös pitää näistä

3 Kommenttia

 • Vastaa Lyhyt Oppimäärä Tallinnaa 6.3.2016 at 19:34

  Upeita kuvia Lentosatamasta! 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 8.3.2016 at 06:59

   Kiitos paljon 🙂 Oli kyllä todella komea rakennelma sisältä!

 • Vastaa Chennai Express 8.3.2016 at 20:03

  Oli tosi kiva lukea tämä teksti ja hyviä kuvia muuten! Kävin itse Lennusadamissa, kun siellä oli aika huikea Titanic-näyttely ja jäämistö hylystä! Sitä niin helposti jää Tallinnassa vanhan kaupungien muurien suojiin, mutta Lennu on kyllä kannattava harharetki 🙂

 • Vastaa