Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tarunhohtoinen ja odotukset täyttävä Sintra - Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Eurooppa Portugali Sintra

Tarunhohtoinen ja odotukset täyttävä Sintra

31.1.2016

Sintra-3

Haltijoita, ritareita, prinsessalinnoja, velhoja ja mitä ties mielikuvia oli jo ennen Sintran matkaa. Lähes kaikki jotka kuulivat meidän suuntaavan jouluksi Lissaboniin sanoivat, että Sintra on ehdoton päiväretkikohde! Vaivainen 40 minuutin junamatka Lissabonista veisi kuulemma tarinoitakin upeampiin maisemiin ja aikaa kehotettiin varaamaan mahdollisuuksien mukaan jopa pari päivää. Halusimme kuitenkin selvitä vierailusta yhdessä päivässä ja lähdimme aamulla kymmenen aikaan liikkeelle rauhassa nautitun aamiaisen jälkeen. Olimme päättäneet, nähdä alueen suurimman komistuksen, eli Penan palatsin, Maurien linnoituksen ja Quita da Regaleiran palatsin. Milla oli hieman huolissaan siitä kuinka nämä kaikki ehdittäisiin päivässä, kun ystävämme Cocoa etsimässä blogistakin olivat ehtineet viime kesänä käymään vain kahdessa. Arnalla ja Artolla oli kulunut paljon aikaa kävelyyn, joten ensimmäinen asia mitä päätimme oli, että otamme bussin 434, jonka kyydistä sai hypätä halutessaan pois ja nousta taas takaisin kyytiin kunhan kiersi paikat siinä järjestyksessä kun ne bussin yksisuuntaiselle kierrokselle sattuivat. Korvauskin vaivaiset viisi euroa.

Vaikka ei pahin turistisesonki ollutkaan, niin emme olleet ainoita Sintraan menijöitä aamun junassa. Emmekä myöskään ainoita jotka olivat ajatelleet hypätä asemalta bussin kyytiin. Jono säikytti meitä siinä määrin, että päätimme kävellä ainakin ensimmäiselle pysäkille asti, jonka läheltä myös Quinta da Regaleiran palatsi löytyisi. Lissabonissa vaivannut sumu ja viileähkö kymmenen asteen lämpötila olivat jääneet kauas taakse ja aurinko pisti parastaan. Kyseessä oli vuoden pimein päivä, joka näyttäytyi Sintrassa lämpimän aurinkoisena. Takkia pakattiin reppuun jo ensimmäisen kilometrin jälkeen. Itse kylä näytti varsin sympaattiselta, eikä tarvinnut miettiä miksi monet vannovat palaavansa seuraavan kerran yön yli visiitille.

Sintran sympaattista keskustaa

Sintran sympaattista keskustaa

QUINTA DA REGALEIRA

Quinta da Regaleiran palatsi tuli näköpiiriin kuin varkain ja huokaisimme ihastuksesta. Talviaikaan osa puista on ihan nakuina, jonka ansiosta maisemassa oli sopivasti draamaa. Kesällä palatsi näyttää varmasti satumaiselta vehreiden puiden ja kukkaloiston ympäröidessä. Palatsin on rakentanut 1800-luvun lopulla brasilialaissyntyinen António Augusto Carvalho Monteiro ja arkkitehtina toimi oopperalavastuksia rakennellut italialainen Luigi Manini. Antónion kerrotaan olleen kiinnostunut erilaisista salaseuroista ja puutarhasta löytyvän initiaatiokaivon huhtaan liittyneen vapaamuurarireiden initiaatioriiteissä. Kaivo itsessään kiinnosti erityisesti Juhanaa kovasti ja Milla ihastui taas sinne vievään suihkulähteen ali kulkevaan tunneliin. Puutarha suorastaan kuiski erilaisia tarinoita menneiden vuosien ajoilta. Uskomaton paikka! Kaivo itsessään ei herättänyt kuitenkaan niin suuria tunteita. Olihan se vaikuttava kaivo ollakseen jonkun kämpän pihalla, mutta pari vuotta sitten Italiassa näkemämme Orvieton kaivo oli yksikertaisesti niin paljon suurempi.

Sintra-14-horz

Sintra-11-horz

Sintra-11

Sintra-9-horz

Initiaatiokaivon pohjalta oli komeat näkymät ylös

Initiaatiokaivon pohjalta oli komeat näkymät ylös

Sintra-10

CASTELO DOS MOUROS – Maurien linna

Päiväreissulla ei kuitenkaan voinut unohtua ensimmäiseen puutarhaan haaveilemaan, joten laitoimme jälleen tossua toisen eteen. Vaimonsa odotusten mukaisesti Juhana ilmoitti haluavansa kävellä Maurien linnalle. Milla tuskaili päätöksen kanssa ja päässä soi Arnan ja Arton varoitukset kävelystä ylös rinnettä pitkin. Edellispäivien viinit ja herkuttelut kuitenkin painoivat takapuolessa jo siihen malliin, että lopulta ylös omin jaloin kapuaminen vei voiton bussista. Repussa olevat eväätkin maistuisivat todennäköisesti paremmalta pienen reippailun jäljiltä. Seurasimme ensin autoille merkittyjä tienviittoja kunnes vastaan tuli Maurien linnalle vievän kävelyreitin merkki. Ensin vaelsimme kapeita mukulakivikatuja ja lopulta viitat johtivat vehreälle metsäreitille. Polku muuttui askelmiksi, jotka veivät yksi kerrallaan ylemmäksi. Päätimme nauttia eväät puiden siimeksessä penkillä, josta aukeni komea maisema alas kylälle.

Safka on vakava asia!

Safka on vakava asia!

Viileämmästä vuoden ajasta mahdollisesti johtuen kävely ei ollut mitenkään erityisen paha. Tai sitten meitä oli peloteltu siitä niin paljon ennakkoon, että odotimme jotakin paljon suurempaa urakkaa. Evästauko toi mukavasti myös lisäpotkua tarpomiseen ja olimme muurilla ennen kuin huomasimmekaan. Muurilla noustujen rappusten määrä toki kertaantui nopeasti, kun kipusimme romanttista muuria pitkin tornilta toiselle. Tänä päivänä paikalla oleva linnoitus ei kuitenkaan ole pohjoisafrikkalaisten valloittajien 800- tai 900-luvulla rakentama kokonaisuus, vaan nykyiset on rauniot ovat peräisin 1800-luvulta.

Sintra-7

Sintra-6

Sintra-7-horz

PALÁCIO DA PENA – penan palatsi

Linnoitus oli osaltamme varsin nopeasti nähty sillä kello lähestyi jo kolmea ja edessä oli vielä Millan päivän kohokohta Palácio da Pena, eli Penan palatsi. Taapersimme vielä lyhyen matkan palatsin portille ja puntaroimme jaksaisimmeko katsastaa myös linnan sisätilat. Tässä vaiheessa Juhana oli jo täysin uuvuksissa ja päätimme tyytyä palatsin ulkopuoliseen tarkkailuun. Portilta palatsille oli vielä jonkin verran matkaa ja sen olisi voinut taittaa minibussin kyydissä. Kun tänne asti olimme kiivenneet, niin emme todella meinanneet enää turvautua bussikuljetukseen. Oli jokseenkin jopa antoisampaa lähestyä kukkulan laella komeilevaa rakennelmaa pikkuhiljaa omassa tahdissa ja tarkkailla sitä eri kulmista.

Palatsille päästyämme ei voinut kuin todeta, että aikamoisen pytingin on Pena mennyt ja rakentanut! Tai ei oikeastaan Pena vaan kuningas Ferdinand, joka osti maat 1800-luvulla ja rakennutti mielikuvituksen täyteisen luomuksensa. Jonkin tarinan mukaan kuningas loi paikan omaksi ja lastensa leikkipaikaksi. Olisi helppo uskoa, että kuningas myös antoi lastensa suunnitella kokonaisuuden, sillä niin energisen iloinen leikittely palatsi kokonaisuudessaan on. Auringon laskiessa pääsivät kaikki eri värit täyteen loistoonsa tummansinistä taivasta vasten. Iltapäivän valo teki linnasta vielä taruakin komeamman.

Euro Disneykin kalpenee kateudesta

Euro Disneykin kalpenee kateudesta

Sintra-4

Linnanneitoleikit sääntö #1 - joka torni käydään poussaamassa

Linnanneitoleikit sääntö #1 – joka torni käydään poussaamassa

Maisemankatselupiste mallia style

Maisemankatselupiste mallia style

Sintra

Vartiomies

Vartiomies

Palatsilta poistuessamme päätimme sortua paluukuljetuksena tuk-tukin kyytiin. Nuori naiskuskimme kertoi vielä tarinan, jonka mukaan palatsin tiluksilla oleva mökki olisi kuninkaan rakastajattaren salainen paikka. Eli kuninkaan oma pieni lemmenpesä. Tarinoita tiluksista piisaa ja niitä palaamme kernaasti kuuntelemaan vielä paremmalla ajalla uudemmankin kerran. Seuraavan kerran aloitetaan Penan palatsin tiluksilta ja mennään sitten vielä muualle jos aikaa on. Päivä menisi nimittäin kevyesti palatsin hehtaarien kokoisella alueella käyskennellessä. Tai sitten jäädään yöksi johonkin Sintran romanttisista majapaikoista ja kipuamme Maurien linnalle katsomaan auringonnousua. Ei olisi yhtään pöllömpää sekään!

Päivässä siis ehdimme kiertämään suunnittelemamme kohteet pääosin kävellenkin. Kuten Arna ja Artokin, niin myös me suosittelemme tosiaan aloittamaan Penan palatsilta. Otit sitten sinne Tuk-tukin tai bussin, niin kannattaa jättää muut väliin ja suunnata sinne suoraan. Jos kaipaa reippailua, niin sitä saa ihan mukavasti myös sillä, että vaeltelee tiluksilla ja kävelee kukkuloilta alaspäin kaupunkiin. Näin joulukuussa ei turisteja ollut ruuhkaksi, mutta voimme vain kuvitella miten niitä kuhisee kesäkuukausina. Aurinko laski mailleen vuoden pimeimpänä päivänä meidän istuessa jälleen junassa matkalla takaisin Lissaboniin. Koko retkeen meiltä meni noin kahdeksan tuntia, joten siihen nähden ehdimme varsin mukavasti. Yötä kohti mennessä Juhanan voimakkaalle uupumukselle alkoi löytyä selitystä vatsan heittäessä kuperkeikkaa ja kuumeen pakastaessa miehen useamman peiton alle.

Päivä Sintrassa kustannukset per aikuinen:
– Junalippu meno-paluu Sintraan 4,30€
– Quinta da Regaleira palatsi 6€
– Castelos dos Mauros, eli Maurien linna 6,50€
– Palácio da Pena ulkoalueet 6,50€
– Tuk-Tuk kyyti 5€
Yhteensä 28,30€

Vaihtoehtoiset kustannukset
– Palácio da Pena kokonaisuudessaan 11,50€
– Kuljetus portilta palatsille 3€
– Bussikuljetus Sintran asemalta asemalle, nouse pois ja kyytiin eri pysäkeiltä kierroksen varrella 5€ per kierros (viimeinen pysäkki Penan palatsi)

Saatat myös pitää näistä

23 Kommenttia

 • Vastaa Katja | Historia de Viajes 31.1.2016 at 09:58

  Mua kyllä vähän harmittaa, kun omalla reissulla kierros tuolla jäi vähän vajaaksi. Kovin innoissaan lähdettiin linnaa valloittamaan, mutta tarpeeksi noustua saavutettiin sumuraja ja todettiin, että ei täällä mitään näe. Sintra oli silti sumuisenakin ihana ja nää kuvat kyllä kertoo sen, että tonne on joskus palattava aurinkoisella kelillä!

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:28

   Ainahan sitä jotain jää näkemättä, joten sitten on onneksi hyvä syy palata takaisin 🙂 Helppo myös uskoa, että sumuisena päivänä on paikassa ollut taikaa ja tunnelmaa.

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 31.1.2016 at 10:27

  Pena ei värejä kaihtanut 😀 Ihanaa, kun Etelä-Euroopassa on uskallettu revitellä väreillä. Tulee todellakin hieman Disneyland mieleen. Sintra täytyy ehdottomasti painaa mieleen, jos ja kun Lissaboniin jossain vaiheessa suunnataan. Näyttää erittäin kivalta päiväretkikohteelta tai mikä jottei yhden yön arvoiseltakin paikalta, jos vain jaksaa matkalaukkuja liikutella mukanaan.

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:31

   Penan palatsin tiluksiin täytyy ehdottomasti palata tutustumaan uudemmin. Ehkä ensi kerralla vuokraamme auton ja suuntaamme Lissabonista ja Sintrasta edelleen muihin Portugalin komeisiin maisemiin, niin yön yli stoppi olisi kätevä tehdä siinäkin yhteydessä 🙂

 • Vastaa illusia 31.1.2016 at 10:44

  Sintra on kyllä mainio paikka ja lähettyviltä löytyy muitakin mukavia kohteita. Vietimme siellä vuosia sitten muutaman yön ja tykästyimme kovasti.
  https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/05/ensikosketus-portugaliin-2010/
  Kaverini kanssa teimme päiväretken Lissabonista ja ostimme päivälipun (silloin 12€), johon sisältyi myös Sintran sisäiset kuljetukset, matka Cabo da Rocaan, Cascaisiin ja takaisin Lissaboniin.
  https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/08/kevainen-lissabon-2011/

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:33

   Lissabonista on kyllä kätevä tehdä päiväretkiä useampiin paikkoihin. Juuri Cascais oli harkinnassa myöskin. Mukavaa, kun voi karata päiväksi pois kaupungin vilinästä. Ja vieläpä edullisesti!

 • Vastaa Jenna / With huge passion for life 31.1.2016 at 13:34

  Just lueskelin viime vuoden Matkaopas-lehdestä Sintrasta ja totesin, että tuonne mä tänä vuonna haluna. Kuulostaa täydelliseltä päiväretkeltä 🙂 Penan palatsi on kivan värikäs.

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:35

   Kuulostaa ihan siltä, että teillä on ihan vakavissaan Lissabonin reissu edessä 🙂 Palaisimme sinne itsekin mieluusti, joten eihän sitä voi kuin onnitella hyvästä valinnasta 😀

 • Vastaa Anne 31.1.2016 at 13:44

  Kysymykseni liittyy aiempiin Nykin postauksiin joissa mainitsit marraskuun matkoistanne sekä ainakin kerran kesäkuun loistolentolippulöydöstä, oma reissu ajoittuu lokakuun alkupuolelle ja suora lento olisi 499e juuri nyt – jäisitkö itse odottalemaan parempia tarjouksia sekä eteenkin uskaltaisiko sen jättää jopa kesälle jolloin ehkä tulee lähempänä matkaa vielä tarjouksia?
  Ja kiitos tajuttoman upeasta blogista sekä juuri nyt itseä erityisesti kiinnostaviin Nykin vinkkeihin sekä mahtaviin kuviin!!

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:39

   Kristallipalloa ei tietysti ole ja 499€ kuulostaa jo aika hyvältä hinnalta sekin. Eli jos on tarkat reissupäivät katsottu ja niihin loma sovittu, niin en ehkä jäisi enää odottelemaan. Totta kyllä, että touko-kesäkuun vaihteessa on tarjouksia loppuvuodeksi Jenkkeihin, mutta niitä on dollarin vahvistumisen myötä näyttänyt piisaavan muutenkin. Kahteen kertaan olemme touko-kesäkuun taitteessa ostaneet marraskuulle lennot alle 400€, mutta saattaa olla ennemmin sattumaa.

   Kiva kuulla, että Nykin vinkeistä on ollut iloa 🙂 Viime syksyn reissutarinoiden purkaminen on ollut niin hidasta, että juttuja varmasti piisaa vielä ensi sykysäkin kohti mennessä. Onneksi kaupunki on siinä mielessä ajaton, että sinne voi palata blogissa moneenkin kertaan 🙂

 • Vastaa katareissaa 31.1.2016 at 14:20

  Oi miten upeat ja värikkäät kuvat! En muista aiemmin tästä kohteesta kuulleenikaan, vaikuttaa kyllä vierailun arvoiselta 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:40

   Kiitos Kata 🙂 Mukava kuulla, että pystyimme tarjomaan ideoita jostaikin uudesta kohteesta 🙂

 • Vastaa Sonja 31.1.2016 at 15:08

  Upeita kuvia! Kävin itsekin Penassa vuonna 2012. Olin ostanut liput sinne ja toiseen Sintran kohteeseen, jonne ei kuitekaan ollut bussikuljetusta, vaan sinne olisi pitänyt hurauttaa taksilla. En nyt millään saa enää päähäni, mikä paikka se oli. Jokin mystinen ja metsäinen, ei mikään linna kuitenkaan. Sintrassa aika meinaa kyllä tosiaan loppua kesken, ja näin kävi minullekin. Quinta da Regaleira täytyy kyllä tsekata seuraavan kerran kun Sintraan pääsen.

  • Vastaa Pingviinimatkat 31.1.2016 at 20:45

   Kiitos Sonja 🙂 Sintrassa onkin haastavaa pohtia mitkä paikat haluaisi katsastaa, kun osa on niin etäällä taas toisistaan. Näinpä meillekin jäi vielä monia mielenkiintoisia kohteita odottamaan seuraavaa kertaa. Quinta da Regaleira näyttää myös kartalla olevan etäällä muista ja varmaan siksi jää monilla välistä. Onneksi kävimme katsastamassa paikan, sillä yllättävän helpon matkan päässä se loppuenlopuksi oli.

 • Vastaa Aron Koominen 31.1.2016 at 23:07

  Sintra on kyllä ihan ehdottomasti vierailun arvoinen, mikäli Lissaboniin tie vie. Päiväretkellä ehtii kolme kohdetta vilkaista. Me tosin käytimme bussia siirtymiin, mikä tietysti säästi vähän aikaa. Jonoja ei marraskuisella vierailullamme bussipysäkillä juuri ollut. Meiltä jäi tuo Quinta da Regaleira tsekkaamatta, joskin kameralla rakennusta tuli zoomailtua Maurien linnan muureilta käsin. Sen tilalla vilkaisimme Sintran kylässä kuninkaallisen palatsin, joka tosin ei ulkoapäin ollut laisinkaan yhtä hieno. Sisällä kyllä riitti ihmeteltävää. Lienee tarpeen aikatauluttaa uusi visiitti mestoille.

  • Vastaa Pingviinimatkat 1.2.2016 at 07:25

   Mukavaa, että selvisitte ilman jonoja bussiin. Olisimme toki itse voineet nauttia ensin kupposet kahvia ja sen jälkeen lähteä vasta katsomaan bussia, sen sijaan, että heti junasta ulos tultua yritimme muiden junasta kirmanneiden turrejen kanssa kyytiin. Sintrassa onneksi on vielä toisellekin visiitille hyvin nähtävää, joten voimme ottaa uusinta yritystä viisaampina 🙂 Quinta da Regaleiraa voimme lämpimästi suositella, oli varsin komea sisältäkin, vaikka niitä kuvia tässä postauksessa ei nyt sitten ollutkaan.

 • Vastaa Maarit Johanna 1.2.2016 at 21:35

  Ihan hengästyttävän upeita kuvia! Tuo “Kiinan muuri” oli pakko näyttää Markulle. Sintra otetaan ehdottomasti kohde listalle ja kiinnostaisi kyllä viettää useampikin päivä. Huh mitä kuvia ja palatseja. 😀

  • Vastaa Pingviinimatkat 2.2.2016 at 08:12

   Voi kiitos Maarit Johanna 🙂 Sintrassa on varmasti nähtävää pariksikin päiväksi ja kesällä se tarjoaa todennäköisesti hieman viileämmät olosuhteet kuin mitä kaupungissa on. Hiki toki kiivetessä tulee, mutta kelpaapahan sitten taas herkutella illemmalla.

 • Vastaa Mika / Lähtöportti 2.2.2016 at 11:46

  Jopas sattui, kun julkaisitte tämän juuri omaa Sintra-juttua viimeistellessäni (http://www.rantapallo.fi/lahtoportti/2016/02/02/sintra-ja-mina/). Me oltiin yötäkin, mutten saanut silti kyllikseni. Sintra kun todellakin täyttää ne odotukset!

  • Vastaa Pingviinimatkat 3.2.2016 at 11:50

   Olipas hauska sattuma! Ja kiva saada majoitusvinkkejä samalla 🙂 Sintraan siis yöksi seuraavalla kerralla.

 • Vastaa Anna / Muuttolintu 3.2.2016 at 01:56

  Wau, hienoja kuvia! Ja aika päheitä pytinkejä! Miten en oo tästä paikasta ikinä kuullutkaan! No, en oo kyllä monistakaan mestoista Euroopassa, mistä olisi ehkä pitänyt. Tämä ainakin jäi nyt mieleen semmoisena, mihin pitää Portugalin matkalla päästä!

  • Vastaa Pingviinimatkat 3.2.2016 at 11:51

   Eipä Sintra tullut meillekään tutuksi ennen kuin vasta Lissabonin reissua suunniteltaessamme 🙂 Kiva kuulla, että olemme onnistuneet nostamaan Portugalin kuumetta lisää.

 • Vastaa Jossus Travelpics 3.4.2018 at 20:50

  Sintra on kyllä satumaailma.

 • Vastaa