Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - Solo
Pallontallaajat.net
Valikko
Helsinki Suomi

Tornin juurella, klassikkojen äärellä

21.6.2015

Osana Solo vierailuamme Tornissa pääsimme myös nauttimaan päivällistä ravintolan puolella ja seuraamaan keittiöhenkilökuntaa työssään. Helsingissä on useampi klassikkoravintola, jotka ovat olleet toiminnassa jo 1930-luvulla ja Tornin lisäksi joukkoon kuuluvat muun muassa myös maineikkaat Elite, Lasipalatsi ja Savoy. Tornin ravintolan kerrotaan olleen aikoinaan Helsingin kulinaristisen elämän keskus, joten jo oli meidänkin korkea aika käydä maistamassa annoksia ihan itsensä ravintolan puolella.

Tornin 75-vuotisen historian kunniaksi on sen vaiherikkaasta menneisyydestä kirjoitettu kirja, josta selviää myös mielenkiintoisia yksityiskohtia ravintolatoiminnasta. Olimme kyllä kuulleet siellä vierailleen nimekkäiden henkilöiden kuten Mannerheimin ja U.K.K:n, mutta emme todellakaan voineet edes kuvitella siellä sijainneen ensimmäisen Suomalaisen kiinalaisen ravintolan. Ylemmissä maisemakerroksissa sijaitsevat kabinetit ovat nykyäänkin ahkerassa käytössä ja ruoka tilaisuuksiin valmistetaan alakerran ravintolan keittiössä. Vaikka vierailumme aikaan ei itse ravintolan puolella ollut ruuhkaa, niin keittiössä olikin täysi kuhina päällä kun kabinettivieraille valmistettiin elämyksiä.

_MG_4044

_MG_4046

_MG_4056

Juhanan valokuvatessa ruuan valmistusta jututti Milla keittiössä ahertavaa Siiriä. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan kuinka omat taideteoksia muistuttava annokset valmistuivat ja samalla saattoi kysellä henkilökunnalta heidän päivittäisestä työstä. Päivällisen aikaan iltavuoron työ on kuulemma pitkälti annosten ”nostamista” lautasille, sillä kabinettivieraiden kymmenet annokset on tilattu ennakkoon ja aamuvuoro on huolehtinut alkuvalmisteluista. Iltavuoron työhön näytti kuuluvan pitkälti itse taideteoksen luominen lautaselle ja tietysti myös ala carte vieraiden ruuan valmistus kolmen hengen voimin.

_MG_4070

Hoang auttoi Millaa valitsemaan hyvistä vaihtoehdoista mieleisensä

_MG_4094

Juhanalle saksanhirveä alkuun

_MG_4100

Annoskateutta herättänyt parsakeitto

Salin puolella Hoang huolehti tilauksistamme ja vinkkasi aina kun keittiössä alkoi tapahtua, jotta pääsimme seuraamaan annostemme valmistumista. Juhana nautti Tornin Menun, jonka alkuruokana komeili saksanhirvi. Välissä maisteltiin äärimmäisen herkullista parsakeittoa, joka herätti vaimossa annoskateutta. Pääruuaksi oli päivän kalasaaliista valittu nieriä, jota seurasi välijuusto. Jälkiruuaksi oli vielä savariini parsajäätelöllä, joka annoksena oli niin komea, että se oli suorastaan sääli rikkoa ja syödä. Kauden tuote parsa oli esillä myös Millan lautasella, missä pääruokana komeili klassikko annos parsaa ja Hollandaisekastiketta. Alkuun Milla söi pinaatti-fetapiirakkaa ja jälkiruuaksi valkosuklaata ja raparperia. Jälkkärit vaihtoivat tosin omistajiaan annosten puolivälissä, sillä molempien oli saatava maistaa luomuksia. Odotuksemme olivat korkealla, joten varsinaisesti keittiö ei päässyt meitä sen puoleen yllättämään. Annosten kauneus jaksaa tosin aina ihastuttaa!

_MG_4114

Jälkkäriä syntyy

_MG_4123

_MG_4136

Siiri laittoi vielä pari kukkaa Juhanan savariiniin…

_MG_4142

…ja näin upea siitä tuli!

Ravintolan listalla on muuten myös Easy Food –nimellä kulkeva osio, josta löytyy keväällä Amerikka-henkisissä bileissä testattu hevosburgeri. 1950-luvulla listalta on löytynyt aikansa Easy Food ja ravintolan yksi tilatuimmista annoksista oli nakit ja muusi. Siinä missä kyseinen annos on aikanaan varmasti tehnyt syöjästään kylläisen, niin myös hevosburgeri riittää kuittaamaan kokonaisen menun edestä nälkää!

Nälän kuittaa myös samassa tilassa nautittu hotellin aamiainen, jota kannattaa tulla testaamaan ihan vaikkei hotellissa yöpyisikään. Kadun tallaajalle se nimittäin irtoaa vaivaisella 16 euron hinnalla, mikä peittoaa monet Helsingin brunssit hinta-laatusuhteellaan 6-0. Viikonloppuisin aamuvirkut myös kiittää, sillä hotellin aamiaiselle pääsee jo varhain, kun taas monet brunssipaikat avaavat ovensa vasta lounasaikaan.

_MG_4177

_MG_4182

Vierailu Tornissa on osa vuoden 2015 projektia, jossa vierailemme jokaisessa Solo Sokos Hotellissa brändibloggaajan roolissa.

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Mari 21.6.2015 at 22:13

  Upeita annostaideteoksia! Muistan myös selailleeni tuota Tornin menneisyydestä kertovaa kirjaa viime joulukuiselle visiitillä. Ja aamupala oli todella maukas – jostain syystä etenkin tummapaahtoisen kahvin maku jäi mieleen positiivisena kokemuksena, taisi kahvihammasta kolottaa silloin aamutuimaan 🙂 Ihana postaus, tykkäsin!

  • Vastaa Pingviinimatkat 22.6.2015 at 18:40

   Kirja oli tosi mielenkiintoinen. Hyvin koostettu! Soloissa onkin kiva, kun saa valita tumman ja vaalean paahdon väliltä aamukahvinsa. Ja muutenkin aamiaisilta löytyy usein positiivisia yllätyksiä. Kiitos Mari 🙂

 • Vastaa Sanna I Siveltimellä 21.6.2015 at 22:37

  No todella huikean näköisiä luomuksia 😉 Aamishan kuulostaa brunssin korvikkeena varsin houkuttelevalta, nälkä tuli 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkat 22.6.2015 at 18:43

   Eikö olekin! Ja tuota brunssikuviota on mietitty monesti. Miksi niitä edes kutsutaan brunsseiksi, kun ne tarjoillaan vasta jossakin lounaan ja päivällisen välimaastossa monissa paikoissa 😀

 • Vastaa Maarit Johanna 21.6.2015 at 22:50

  Vau vau vau… Tuollainen vierailu olis varmasti makuhermoja kutkuttava ja silmiä hivelevä. Olen aina rakastanut parsakeittoa, joten tuolla se varmasti maistuisi erityisen hyvälle. Ihania kuvia, onneksi just söin!

  • Vastaa Pingviinimatkat 22.6.2015 at 18:44

   Kiitos Maarit! Ravintola Torniin sitten vaan maistelemaan kun Helsinkiin seuraavan kerran tie vie 😉

 • Vastaa Hotelli- ja ravintolamuseo 24.6.2015 at 10:57

  Tornin ja muidenkin suomalaisten hotellien historiaan voi sukeltaa Helsingin Kaapelitehtaalla Hotelli- ja ravintolamuseossa. Esillä on mm. Sokos Vaakunan huone 1950-luvun asussa. Ainutlaatuinen ja vierailemisen arvoinen paikka. Tervetuloa!

  • Vastaa Pingviinimatkat 24.6.2015 at 22:15

   Aivan totta muuten! Meillä olikin ilo päästä tutustumaan museoonne Sokos Hotellien 40-vuotisjuhlien merkeissä. Todella mielenkiintoinen ja ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Kiva kun kävitte vinkkaamassa tänne muillekin 🙂

  Vastaa