Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat
Pallontallaajat.net
Valikko
Kohteeton

Vuoden 2014 huipuimmat kuvat!

24.1.2015

*** Juhanan Jupina ***

Eli kuvat joiden piti olla parhaat koskaan. Vaikka joka kerta kameralaukun heilahtaessa olalle olen vilpittömästi matkalla ottamaan vuoden parasta kuvaa, sellaisen saa vain kerran vuodessa. Tässä jutussa on paljon kuvia, joiden piti olla vuoden parhaita. Niitä oli saatettu suunnitella ja työstää paljonkin, mutta sitten karu todellisuus astui kehiin muodossa tai toisessa.

Toinen lukunsa ovat sattumalta saadut. Ne, mitä napataan kun kävellään kamera laukaisuvalmiina kourassa kaupungilla ja tädiltä tippuu hattu. Kävelemme selkeästi liian vähän kaupungilla, sillä näitä on vähän ja ihmisten kuvaaminen kylillä muutenkin vaatii vähän etukäteisasennoitumista ja valmistautumista.

Tässä kasa kuvia mitä syystä tai toisesta halusimme vielä esittää. Meriselityksin.

Pingviinimatkat Pagoda

Työvoitto, huvimaja Pagoda-alueella Penangilla. Olin todella kiukkuinen itselleni jätettyäni jalustan sekä harmaasuotimen hotellille. Päätin siitä huolimatta saada pidemmän suljinajan kuvan ja käytin kala-altaan reunaa tukena (minkä takia sommiteltu kattoa leikaten), laskin ISO:n ja aukon minimiin, sekä ylivalotin minkä kuva kesti. Mieletön paikka, mutta puuttuvat palat katosta muistuttavat viiltävästi omasta laiskuudesta

Sokos Hotels

Sokos Hotels 40v kampanjaa varten halusin ottaa niin tykin huonekuvan juttuumme kuin vaan kykenen. Mielestäni onnistuin ja pidän kuvasta todella paljon. Ikkunanäkymät, värit, fiilis, valotukset ja ylipäänsä mittasuhteiltaan tasapainoinen laajiskuva.

i_MG_3487

Huumorisarjan edustaja Norjasta. Muistuttaa myös mitä dedikoitu kuvaaja tekee sillä aikaa kun muut saavat leikkiä ninjaa märkäpuvuissa. Niin, ja lopulta joku tuli kertomaan että toimii paremmin vedessä.. heh

i_MG_3739

Telen kanssa väijyttyä! Deep Red Bluesin Kea loikkasi sillalta Norjan matkallamme. Ilme kertoo kaiken.

Madeira Selfie

Vuoden ehdotonta parhautta Madeiralla! Puolentoista kilsan korkeudessa harjanteella otettu järkkäriselfie. Kamerassa kaikki manuaalille (etenkin tarkennus ettei jää sahaamaan), pari koekuvaa ja 10s vitkalla jalustan kanssa ylös. Kovin montaa ei ollut voimia ottaa, joten hammasta purren pikaiset poussit ja äkäseen tukevammalle maalle

i_MG_8477-Edit-Edit

Marrakechin käärmekoijarit vauhdissa. Tämän sarjan suurin ongelma oli alle metrin päässä heiluva silmälasikäärme ja siitä aiheutuvat “lievät” pelkotilat. Kirosin, ettei mukana ollut muuta optiikkaa kuin laajis ja jälkeenpäin etten tarkentanut manuaalisesti. Kameraa pidin yhdellä kädellä suorana ja ajattelin keskipiste AF:n osuvan ainakin kerran kymmenestä käärmeeseen tai etualaan. Eipä osunut. Toisaalta oikeassa reunassa käppäpilevä ukkeli saa hymyn naamalle

i_MG_8535

Täti ja tippuva hattu osastoa. Marrakechin taksit tinkasivat mielellään. Paitsi ne keillä oli uusi auto. Kolikon kääntöpuoli konkretisoitui tälle murjottavalle turistille

i_MG_9188-Edit-Edit

Eräs vuoden lempikuvistani. Karim, kuljettajamme oikealla, tippasi perhettään auttavaa poikaa. Ilmeet kertovat kaiken. Tarkennusmielessä kohteet vähän hajallaan mutta aikaa tarkennella oli kun sällit heittivät hetulaa mukavan liikkumattomina

i_MG_9487-Edit

Ameriikan kulttuuria. Ballerina nykin ruskaisessa keskuspuistossa oli odottamaton näky. Pehmensin taustaa orton-efektöimällä ja siksi terävyysero kasvojen ja taustan välillä niin suuri. Pidän ortonista, mikä näkynee etenkin maisemakuvissa

k_MG_8600-Edit

Jaksaisko kaivaa kameran vielä kerran laukusta… Marokossa olimme yhteistyössä Aurinkomatkojen kanssa ja lupautuneet tuottamaan kuvamatskua myös heille. Päätimmekin ottaa komeat auringonlaskukuvat Marrakechin torilta ja muutaman tunnin odottelun jälkeen pääsimme työn touhuun löytämästämme ylimmän kerroksen kahvilasta. Olimme jo saaneet haluamamme ja lähdössä pois kun kahvilan reunalta vapautui pöytä jonka takaa löytyi tämä näkymä. Kävin lyömässä kameran tiukasti kaiteelle (taas kerran) ja kortille tallentui tämä. Minttu Mustakallion sanoin Tikkurilan mainoksessa “tykkään”

k_MG_9256-Edit

Valitettavasti 1776 jalkaa oli liian korkea “kokonaiseksi” talokuvaksi n. 100 asteen kuvakulmalla (16mm). Suorille vertikaaleille muunnettuna harmittavan lyhyeksi jäi WTC sommitteluni, mikä olisi kallistettua kuvaa paremmin demonnut uuden pilvenpiirtäjän massiivisuutta. Tulee blogiin “tiltattuna”. Pilvenpiirtäjässä roikkuvasta ikkunanpesijän telineestä löystyi muuten vaijeri seuraavana päivänä mikä aiheutti massiivisen pelastusoperaation ja koko alue suljettiin.

k_MG_9445-Edit

Siluetti, joka ei jätä kylmäksi. Jalusta mukana olisi tullut parempaa ja helpommalla, mutta onneksi on ne kaiteet… Talojen ikkunavaloja kaiveltu photarissa ihan urakalla, työvoitto tavallaan

k_MG_9872

Jotain erilaista. Näin erään kuvaajan töitä missä korkean talon katolta kuvataan suoraan alas kadulle. Päätin apinoida ja kokeilla “kotitalomme” katolta. 6D:ssä on wlan joten etälaukaisun saa esim. android puhelimeen tai tabletiin. Kameran laitoin jalustalle, jatkoin jalat pitiksi ja nostin jalustan päähän hihnalla tuplavarmistetun kameran reilusti katon reunan yli vaakatasossa. Milla näytti tabletiltani miltä näytti ja paineli laukaisinta. Valotusajat olivat 5-15s, pitkiä sekunteja

l_MG_1156-Edit

Kameran dynamiikka koetuksella kylmänä aamuna stadissa. Jalusta oli mukana mutten jaksanut pystyttää -20c pakkasessa. Auringon olisi saanut siististi mukaan toisella valotuksella ja kiviin sävyt kolmannella. Se olisi se ero “ihan ok” ja “tässä sulle euroja” kuvan välillä

l_MG_3297-Edit-Edit-Edit-2

Norjassa jalusta ja harmaasuotimet pääsivät käyttöön. Vastavalo tappaa sävyjä joten värejä piti nostella aika tavalla jotta näyttäisi samalta kuin koettu. Siitähän tässä kuitenkin lienee kysymys. Vaikka ehkä juuri tämä nyt vähän överiksi tuli vedettyäkin…

l_MG_5395-Edit

Hyvä esimerkki paikoista minne päätyy vain kuvan vuoksi. Tämä kallioreuna madeiralla sijaitsi kaukana sivulla yläviistoon polulta eikä siellä muita näkynyt. Monesti tullutkin könyiltyä “vielä pikkasen ylemmäs”.

l_MG_5802

Erittäin suurin odotuksin ajoimme yöllä Madeiran eräälle korkeimmista huipuista, mutta kirkkaana mollottanut täysikuu murensi plänit minuuttien valotuksesta missä pilvien ja tähtien liike näkyisivät. Pilvipeitteen takia emme olleet nähneet kuuta aiempina päivinä ja tajunneet millainen halogeeni taivaalla möllötti

l_MG_5927-Edit-Edit

Kesäinen suomi on toisinaan hämmästyttävän värikäs

l_MG_8725-Edit

Maisema Marokossa. Jokin tässä itselle toimii ja pidän kuvaa erittäin miellyttävänä. Pyöröpolarisaatiosuodin nokalla väreistä tulee syvempiä korkean auringon keleillä

l_MG_9082

Tyhjää. Marokossa matkustimme 5h autolla myrskyssä rannalle ajautuneen rahtilaivan hylyn vuoksi. Tultuamme lähistölle kysyimme neuvoa ja paikalliset kertoivat hylyn puretun metalliromuksi muutama kuukausi aiemmin. Tässä se oli ollut.

Vaikka juttu päättyy tuohon hieman masentavaan kuvaan, niin se auttaa selittämään missä matkustamisen suola, ainakin meillä, piilee. Uuden ja ihmeellisen löytämisessä. Harvoin se etapin halutuin kuva on kävellyt nättinä päivänä kadulla vastaan, vaikka niinkin on tosin tapahtunut. Joskus se on sitten ollutkin työn ja tuskan takana, Franz Josefefin jäätikkö ehkä rankinpana mielessä.

Turhasta työstä ja kamojen raijaamisesta huolimatta kuviin joiden eteen on tehnyt paljon duunia on palkitsevinta palata. Huomaa muistavansa tuoksut, lämpötilat, auringon polttavuuden, paikallisen ruuan maut ja fiiliksen ylipäänsä. Tämä on ollut itselleni erittäin positiivinen ylläri, sillä eräs pelkomme oli ettemme koe matkaa kuvaamiselta / kirjoittamiselta itseltään.

Siltähyppykuvassa esiintyvän Kean blogi löytyy täältä.

Saatat myös pitää näistä

32 Kommenttia

 • Vastaa Eevi 24.1.2015 at 10:01

  Huh, nämä kuvat ei jätä kyllä ketään kylmäksi. Aivan mahtavia! Pidin erityisesti Madeira-selfiestä ja koskenlaskijoista kivillä.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 24.1.2015 at 11:36

   Kiitokset Eevi! Mukavaa, että kävit kommentoimassa ja löysimme mainion blogisi samalla

 • Vastaa Kea / Deep Red Blues 24.1.2015 at 10:04

  Mielenkiintoista lukea tarinoita kuvien takana. Pitää joskus itsekin tehdä vastaava postaus. Kaikista huikeista matkakohteista huolimatta, tuo stadikuva on silti mun suosikki. Oli ihan maaginen keli ja valo tuona viikkona joulun jälkeen!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 24.1.2015 at 11:38

   Stadi pääsi todellakin yllättämään tuolloin! Harvoinhan reissuilla tulee edes osuttua tuollaisiin kerran vuodessa päiviin

 • Vastaa Maarit 24.1.2015 at 11:06

  Ihana postaus ja monta hienoa kuvaa! Tuo on niin tuttu tunne kun jostain syystä jotain kuvaa ei tule ihan täysin panostaen ja sopivilla vehkeillä otettua ja sitten kotona harmittaa joku onneton rajaus tms. Minulla on aika paljon vielä harjoittelemista kuvankäsittelyn kanssa, että saisin kuviin sen lopullisen silauksen. Kamerakalustoa täytyy kyllä myös vähän uusia, pieni peilitön on kyllä joissain tilanteissa vaatimaton. Huomaan kyllä eron jo kotona kun mies käsittelee kuvia, niin se tekee ne ihan eritavalla rohkeammin ja lopputuloksessa on eroa. Hotellihuonekuva on hieno, samoin käärmekuva, aasikuva, New York ja tykkään tuosta Norjan vesiputouksesta ja monista muista. 🙂 Näitä oli ilo katsoa ja lukea. Ja sen voin allekirjoittaa, että vaikka avaa kymmenen vuotta vanhan kuva-albumin niin ne hetket palaa takaisin juuri kuin sanoit; tunnelmineen ja jopa tuoksuineen.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 24.1.2015 at 11:51

   Kiitos Maarit kommentista! Meilläkin kulkee peilitön (eos-m) mukana, mutta minä olen tosi hidas kuvaamaan sen kanssa. Valtaosin laite kulkeekin Millan käsilaukussa kun peilillistä ei jakseta raijata kaupungille syystä tai toisesta. Mitä käsittelyyn tulee niin me olemme alkaneet enemmän ja enemmän ottamaan kuvia tietokoneella valmistettaviksi. Mahduttamaan niin paljon infoa rawina kuin mahdollista “oikein” valottamisen sijaan. Suurella näytöllä on sitten helpompi laittaa palaset kohdalleen kuin yrittää korjata kameran parhaita arvauksia. Toki joskus kaupungilla kävellessä tulee pidettyä asetukset täysautolla ja keskipiste-tarkennuksella nopeiden juttujen varalta. Harvoja Scott Kelbyn oppeja mitä oikeasti jäänyt päähän 😀

 • Vastaa Rimma 24.1.2015 at 12:36

  Niin huikeita! Jokainen, mutta etenkin tuo kuva kotitalon katolta. Mulla olisi niin paljon opittavaa maisemakuvaamisesta, kun on tullut enemmän keskityttyä pottetteihin. Joku maisemakuvauksen vinkit-postaus ois aika kingi! 🙂 Kivaa viikonloppua!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 08:12

   Kiitokset Rimma! Ja onhan sulla nyt homma hallussa ja tosi komeeta kuvaa teet. Laajista nokalle vaan ja menoksi!

 • Vastaa Veera 24.1.2015 at 13:22

  Vau mikä Madeira selfie! Enpä osannut kuvitella että Madeiralla noin upeita maisemia.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 08:13

   Tuli meillekin yllätyksenä Madeiran komeus. Olen iloinen, että käytiin katsastamassa se 🙂

 • Vastaa Jenna 24.1.2015 at 13:28

  Näiden kuvien jälkeen en varmaan kehtaa julkaista omassa blogissa enää mitään :D…. Kyllä sitä pitäis itekkin opetella käyttämään kameraa kunnolla, ai että!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 08:17

   No kyllä kehtaat 😀 Pääasia, että pitää hauskuuden matkassa. Kuvaushommissakin siis.

 • Vastaa Photography is Travel 24.1.2015 at 16:02

  Lisää näitä postauksia! Esitän kyllä eriävän mielipiteeni kahdesta kuvasta, jotka ovat näistä omia suosikkejani tuon Suomi-maiseman lisäksi 🙂
  Käärmekuvasta mielestäni tekee uniikin nimenomaan tuo tarkennus, joka osuu kuvan vangitsevimpaan osioon. Itselläni olisi kyllä ko. kuva jäänyt kokonaan laajiksella ottamatta… Ja tuo talvimaisema on myös mielestäni sellainen tunnelmaltaan, että toimii juuri noin. Teknisesti tuunatummalla HDRllä voisi kuvan tunnelma jäädä astetta heikommaksi.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 08:27

   Kiitokset kommentista! Voisi olla ihan hyvä ajatus tehdä enemmän juttuja myös valokuvaamisen kantilta tai jotenkin sisällyttää sitäkin puolta kertomuksiin. Kiinnostaa myös itseämme. Talvimaiseman tummemman valotuksen olisin liittänyt “luminosity maskingilla”, en ajamalla hdr:ksi koko alueelta. Kuva näyttäisi siis muuten samalta mutta arskassa sävyt eikä tukossa / puhki. Esimerkiksi hotellihuonekuva koottu tällä tekniikalla kasasta valotuksia.

 • Vastaa Elina / Vaihda vapaalle 24.1.2015 at 18:39

  Nämä Juhanan kuvat on kyllä aivan omaa luokkaansa! Upeita otoksia, joita jää pitkäksi aikaa ihastelemaan kuva kerrallaan. Wau!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 08:28

   Kiitokset Elina, joskin tällaiset kommentit aiheuttavat kovia suorituspaineita seuraavan juttuun 😀

 • Vastaa Anne | Metallia Matkassa 25.1.2015 at 09:48

  Upeita kuvia, taas kerran 🙂 Millä objektiivilla nämä on otettu?

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 12:43

   Hauska kuulla Anne, kiitokset 😀 Kuvat on otettu Sigman 15mm kalansilmällä (Madeira selfie) sekä Canonin 24-70mm 2.8L ja 16-35mm II 2.8L obiskoilla. Kamerana joko 5DmkII tai 6D.

 • Vastaa AnskuBcn 25.1.2015 at 10:28

  Hurjan hienoja kuvia, ja kiva kuulla tarinat kuvien takana! Tuli katsottua niitä ihan uusin silmin 🙂

 • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 12:44

  Kiitti Ansku ja hauska että pidit!

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon 25.1.2015 at 13:09

  Ihana lukea nuo tarinat näiden kuvien takana. Upeita jokainen! Vaativat varmasti paljon työtä. Mä vaihdoin suuren järkkärin pienempään ja jalusta on saanut pölyttyä nurkissa, kun on vaan niin laiska ettei painavaa kalustoa jaksa mukana raahata. Siksi oma blogi on täynnä snapshotteja tällaisten upeiden teosten sijaan. 😉

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 25.1.2015 at 18:01

   Hauska kuulla Lotta! Meillä jalusta on meinannut kerran tai pari lentää pusikkoon jomman kumman hermostuttua kantamaan sitä 😀 Se voi olla todella ärsyttävä raijattava, kevyt matkamallisempikin

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 29.1.2015 at 12:41

  Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Siis se, että kerrot vähän, miten noi kuvat on saatu aikaiseksi. Tosi usein näkee hienoja kuvia, mutta tällaisena täysamatöörinä ei ole mitään havaintoa, mitä niiden eteen on tehty.

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 29.1.2015 at 17:20

   Mielenkiintoista on kertoa ja mukavaa jos niin on lukeakin 🙂

 • Vastaa Mari 29.1.2015 at 22:17

  Sen verran huikeita otoksia nämä, että jäin ihan sanattomaksi – mutta silti oli tultava tänne kommentoimaan. Eniten tykkäsin Marrakechin torikuvasta – värimaailma ja tunnelma on siinä mielettömän upeita, Norjan “koskenlaskua maalla” huumorikuvasta sekä pojasta aasin selässä Karimin tippaamana; ilmeet todellakin pysäyttivät tarkastelemaan kuvaa hetkeä pitemmän tovin.
  Kiitos tästä postauksesta, hienoa työtä!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 2.2.2015 at 15:27

   Kiitos Mari kommentista! Hauskaa, että pidit 😀

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta 1.2.2015 at 00:16

  Ah mitä kuvia! Aina välillä kimpoaa kiinnostus opetella kameran ja kuvankäsittelyn saloja ennemmänkin kuin vain ‘normibloggaajan’ verran, tässä upeita todisteita miksi kannattaisi 🙂 Muakin miellytti kovasti tuo Marokon torikuva ja loistava kontrasti ballerinan ja taustan välillä. Tulipa taas matkakuumetta vähän vaikka ja minne!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 2.2.2015 at 15:28

   Kiitti Annika! Matkakuume se paras kuume ja etenkin Nykiin voisi palata lähes heti sieltä palattuaan…

 • Vastaa Nora.T 11.2.2015 at 07:08

  Ei vitsi! Tässä on sit vähän tavoitetta oman blogin kuvamatskulle! Ihan huikeita kuvia ja siistiä kuulla, miten nuo on saatu aikaan. Löysin tämän blogin eilen ekaa kertaa ja meni kyllä samantien lukulistalleni! 😀

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 11.2.2015 at 07:36

   Loistohomma, että löysit ja pidit! Tervetuloa mukaan Nora 😀

 • Vastaa Anni 28.9.2015 at 22:11

  ai että nää kuvat on komeita!

 • Vastaa