Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - Sidi Ifni ja Legzira
Pallontallaajat.net
Valikko
Afrikka Marokko

Sumuinen Sidi Ifni ja Legzira Beach

28.12.2014

Marokon matkamme oli kaksiosainen Marrakechin ja Agadirin yhdistelmäloma. Ensimmäisen kolmen Marrakechissa vietetyn yön jälkeen siirryimme Agadiriin, jonne myös Aurinkomatkojen lomalennot saapuvat. Agadir oli meille enemmänkin tukikohta, sillä teimme kahtena päivänä retket muihin maisemiin ja ainoastaan viimeisen reissupäivän löhöilimme. Vaikka Agadirissa aurinko paistaakin sen 300 päivää vuodessa, niin sattui meille yhdelle retkipäivälle varsin sumuinen keli. Päivän kohde oli Agadirista 166 kilometriä etelään sijaitseva kalastajakylä Sidi Ifni. Aamulla kahdeksalta liikkeelle lähtiessä, emme kuitenkaan uskoneet koko päivän verhoutuvan sumuun, vaan olimme vakuuttuneita siitä, että päivä vielä auringoksi muuttuu. Lomaoptimismia!

Marokon kansalliskukka on paikallisen vitsin mukaan muovikassi. Teiden varret sekä näköalapaikat ovatkin välillä aika tuhdisti roskattuja

Marokon kansalliskukka on paikallisen vitsin mukaan muovikassi. Teiden varret sekä näköalapaikat ovatkin välillä aika tuhdisti roskattuja

_MG_9071 _MG_9077 _MG_9417

Sidi Ifnillä itsessään on mielenkiintoinen pitkä ajanjakso historiaa Espanjan siirtomaan ajalta. Itse asiassa Espanja on luovuttanut alueet Marokolle niinkin myöhään kuin 1969. Kaupunki muistuttaakin enemmän Välimeren kylää valkoisiksi rapattuine taloineen ja sinisine yksityiskohtineen. Hetkeksi saattoi ihan unohtaa, että olimme Marokossa, sillä niin erilainen paikka oli muihin reissulla nähtyihin kaupunkeihin verrattuna. Sidi Ifnin kaupungin lisäksi halusimme vierailla parilla sen läheisellä rannalla. Olimme nimittäin nähneet kuvan ruosteisesta haaksirikkoutuneesta laivasta, joka lepäsi rannalla parisenkymmentä kilometriä kylästä etelään. Sumu itsessäänhän oli kuin tilattu aavemaisia hylkykuvia varten, joten emme varsinaisesti harmitelleet sääilmiötä heti alkuun. Samalla kun pysähdyimme ihmettelemään itse Sidi Ifnin kylää, kyseli kuskimme paikallisilta tarkempia koordinaatteja. Hän sai huonoja uutisia, hylkyä ei enää olisi vaan se on purettu osiin ja metalli viety pois noin vuosi aiemmin. Emme halunneet uskoa huonoa onneamme todeksi vaan itsepintaisesti ajelimme vielä tarkistamaan paikan itse. Rannalle päästyämme jouduimme tunnustamaan tappiomme. Hylkyä ei näkynyt ja siinä hernerokkasumussa sen tarkempaan etsintään ei yksinkertaisesti voitu lähteä. Kuski varmisteli vielä tiellä vastaan tulleelta nuorelta pojalta vahvasti toteen käyvää tietoa ja ikävä kyllä myös hän vahvisti hylyn olevan poissa.

Lisää kuvaan ruostuva rahtilaivan hylky

Lisää kuvaan ruostuva rahtilaivan hylky

Tappion tunnustamisen jälkeen käännettiin auton renkaat kohti Sidi Ifnin pohjoispuolella sijaitsevalle Legziran rannalle ja sormet ristissä toivoimme ihmettä sumun hälvenemisestä. Ei auttanut toivoa, sillä hernerokkasumu oli ja pysyi rantaviivan päällä. Legziran rannalle tulimme ihastelemaan upeita luonnon muovaamia kallioita. Voitte uskoa millaiseksi olimme kuvien perusteella paikan ja tulevat kuvamme siitä visioineet. Sumu toi kuvaamiseen ihan omat haasteensa, mutta muutama kelvollinen otos paikanpäältä saatiin siitä huolimatta. Ehkä olikin hyvä vaan, että näimme paikan erivalossa kuin moni muu, niin tuli vähän erinäköisiä kuviakin. Sumua tai auringon paistetta, on paikka ehdottomasti vierailun arvoinen! Rannalta löytyy majapaikkakin ja pari pientä ravintolaa, joten yöpyminenkin olisi ollut mahdollista. Muutamat rastapäät olivat laittaneet teltat pystyyn ja pitelivät selvästi vähän pidempiaikaista majaa rannalla. Ei lainkaan pöllömmät maisemat heräillä auringon noustessa esimerkiksi surffaamaan!

_MG_9091 _MG_9437 _MG_9154-Edit _MG_9151-Edit _MG_9115-Edit _MG_9123-Edit

Sumuisen rannikon jälkeen jatkui matkamme sisämaata kohti. Vierailimme vielä iltapäivästä lounaan merkeissä Messa nimissä kylässä. Kylä on rakennettu joen varrelle ja taas saimme ihastella aivan uuden näköistä maisemaa kaikessa vehreydessään. Siinä tuijotellessamme joenuoman reunalta avautuvaa maisemaa, puhuimme jälleen siitä kuinka monipuolinen maa Marokko onkaan. Päivän aikana olimme nähneet vehreitä palmumaisemia, kuivaakin kuivempaa aavikkoa, upeita rantoja ja toisistaan täysin erinäköisiä kyliä. Kyllä täällä kelpaa reissaajan ihmetellä.

IMG_2152

Matka Marokkoon tehtiin yhteistyössä Aurinkomatkojen kanssa.

Saatat myös pitää näistä

15 Kommenttia

 • Vastaa Elina / Vaihda vapaalle 28.12.2014 at 19:24

  Aivan uusi ihana sana tuo lomaoptimismi! Sidi Infi näyttää oikein viihtyisältä paikalta. Toki sitä toivoo lomaltaan aurinkoista säätä, mutta on nämä sumuisen utuiset kuvatkin upeita 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 28.12.2014 at 22:57

   Hah, lomaoptimimi olkoon kanssanne lievistä takaiskuista huolimatta 😀 Kyllä ne aina parhain päin kääntyy loppuen lopuksi. Ainakin tällä kertaa oli kivasaldona vähän jotain muuta, muttei lainkaan huonoa sekään 😉

 • Vastaa Laura- Urbaani viidakkoseikkailijatar 29.12.2014 at 00:28

  Marokko on kiinnostava ja kaunis maa, satoi tai paistoi. Tuo Agadiria ympäröivä rannikko on kyllä kaunista seutua. Jopa auton ikkunasta käsin olisin voinut ihailla noita karuja rantoja tunti toisensa jälkeen. Surffiaallotkin houkuttelivat kovasti, vaikka esimerkiksi Essaouirassa ei aaltoihin menisi tavallisen laudan kanssa (ilman purjetta) hullukaan. Sumussakin on kyllä oma juttunsa, joku jännä satumaisuus ja hämyisyys. Toi teltta kitaroineen on hauska :).

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 29.12.2014 at 07:51

   Voisin helposti kuvitella sinut riippumattoinesi tuonne rannalle surffiporukan sekaan laudalle ja iltaisin nuotion äärelle kitaraa soittelemaan Marokon tähtitaivaan alle 🙂 Harmi ettemme ehtineet vierailemaan Essaourissa, mutta jäipähän ensi kerralle odottamaan.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 29.12.2014 at 18:47

  Marokko on ollut kevyesti suunnitelmissa jo jonkun aikaa, mutta Agadir on kuullostanut tylsältä kohteelta siellä, tuntuu, että vähän pohjoisempana olisi niin paljon nähtävää – mutta ehkä tähänkin vaihtoehtoon pitäisi paneutua tarkemmin!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 30.12.2014 at 13:11

   Agadirissa ei tosiaan ole ihan kamalasti nähtävää, mutta toimi erittäin hyvänä tukikohtana muita kohteita varten. Agadirissa on paljon palveluita turisteja varten, joten ehkä helpompikin löytää esim kuski vaikka pariksi päiväksi. Jos joskus menette niin mielellään annetaan tutun ja mukavan kuskin tiedot, joka puhui hyvää englantia ja pystyi kertoamaan maasta paljon mielenkiintoisia tarinoita 🙂 Sidi Ifni, Essaouira, Taroudant, Tafraoute ja Tiznit on kaikki kohtalaisen lyhyen matkan päässä. Toki pohjoisemmassakin on vaikka mitä, joten helppo ymmärtää miksi se kiinnostaa 🙂

 • Vastaa Iitukka 29.12.2014 at 21:31

  Huoh taas mitä kuvia. Jos mut lätkästäs kamerani kanssa tonne sekaan, olis otokset luokkaa “en nyt kyllä yhtään tiedä mitä tässä on haettu” (Joita on kyllä muutenkin puolet lomakuvista 😀 )

  Toi punaisuus kiehtoo Afrikassa,mutta siihen on jotenkin sellanen etäinen pelko/uteliaisuus suhde. Toisaalta ei mua sais sinne kirveelläkään ja toisaalta, no miks ei. Tiedättekö. Sellanen, että en nyt ihan heti lähtis, mutta täälä olen nuuskimassa kuitenkin nenä ruudussa että “ai noi on ollu tuola”. Kuvissa toi näyttää hienolta kyllä.

  Minkälainen yleisilme? Voisi kuvitella juurikin tuon roskaisuuden paiskautuvan länkkärin naamalle kuin märkä rätti. Tai miten ihmiset, onko ne sitä hihasta kiinni pitävää osta osta osta, vai saako sielä kävellä ihan rauhassa? Ihan näin uteliaisuutta…

  Iitukka

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 30.12.2014 at 13:22

   Hah, kiitos Iitukka 😀 Marokko oli kieltämättä mielenkiintoinen paikka. Marrakechin jutussa tulikin hieman valoitettua sitä kaupankäyntikulttuuria, joka on hetkittäin ostaostaosta menoa, mutta kun siihen asennoituu ja lähtee leikkiin mukaan tinkaamaan, niin ei se niin paha ole. Erilaista tietysti kuin meillä täällä pohjoisessa 😀 Marokko on pääosin todella siisti, mutta siinä missä vaikka Italiassakin on näköalapaikoilla tai levähdyspaikoilla roskia normaalia enemmän, niin myös on Marokossa. Siniset muovipussit eivät voineet jäädä huomaamatta kun tuuli niitä kuljettaa pitkin aavikkoa ja pussit jäävät kiinni pieniin pensaisiiin. Paikoitellen niitä oli jossakin enemmän ja toisaalla ei taas näkynyt ollenkaan. Mutta hyvin pääsee huomamaan, että roskat joita ei asian mukaisesti hävitetä, niin päätyvät eittämättä luontoon “silmän iloksi”. Ihmiset taas ovat erittäin ystävällisiä ja turisteja kohdellaan hyvin, sillä ollaan erittäin tärkeä tulonlähde isolle osalle kansaa. Ja kielitaito on mainittava vielä erikseen, sillä joka jannu puhuu ainakin kolmea-neljää kieltä. Ranskaa ja espanjaa yleisimmin kotimaisten lisäksi, mutta erittäin monet myös englantia ja italiaa. Ja ehdottomasti Marokkoa voidaan suositella. Paljon nähtävää ja ihmeltävää, aurinkoista miellyttävää ilmastoa unohtamatta 🙂

   • Vastaa Iitukka 31.12.2014 at 21:18

    Ompas jännää. Mulla oli mutu, että se olis meluisa, turistirysän tyyppinen, ei nyt siisteimmästä päästä maa. Jossa turisti putsataan bussista ulostulon jälkeen ja sanotaan olkia kohautellen. ” Ma ei tieta mitaan”. 😀 Onko tässä siis ens vuoden kohde… who knows. 😀

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 31.12.2014 at 19:25

  Upeita nuo sumuiset kuvat. Näiden Marokko-postausten myötä olen itsekin ruvennut miettimään uutta reissua tuonne. Edellisestä on liian kauan aikaa!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 3.1.2015 at 09:23

   Kiitos Jenni 🙂 Marokko oli kieltämättä mielenkiintoinen ja jännä kohde. Vielä jäi kyllä niin paljon näkemättäkin, että varmasti joskus tulevaisuudessa matkataan uudestaankin.

 • Vastaa Satu VW I Destination Unknown 2.1.2015 at 23:46

  Täytyisi varmaan antaa Marokolle uusi mahdollisuus, tuo rannikko vaikuttaisi aikas houkuttelevalta… Ja nuo sumuiset kuvat ovat kyllä ihan parhaita!! Ihanaa uutta vuotta vielä täältäkin kautta! 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 3.1.2015 at 09:24

   Kiitos Satu ja ihanaa uutta vuotta myös sinulle 🙂 Rannikko oli kyllä mielenkiintoinen ja hieman yllätti peräti se kuinka paljon just surffausta esimerkiksi harrastettiin, mutta aallot nähtyä ei tarvinnut enää miettiä ollenkaan, sillä olihan niissä millä surffata!

 • Vastaa Kaukokaipuun Nella 4.1.2015 at 12:00

  Sumu on mun suosikkisää kuvata, joten arvatenkin ihastuin näihin kuviin! Niin upeita. 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 4.1.2015 at 22:54

   Kiitos Nella 🙂

  Vastaa