Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko
Helsinki Suomi

Helsinki Bike Tours – Helsinki pyöräillen

22.9.2014

Heinäkuisena kesälomapäivänä tarjoutui minulle mahdollisuus osallistua turistikierrokselle koti- ja synnyinkaupungissani Helsingissä. Jo pidempään olen halunnut käydä kokeilemassa omakohtaisesti miten pääkaupunkiamme esitellään turisteille, joten lähdin innolla mukaan Helsinki Bike Toursin järjestämälle kolmen tunnin kierrokselle. Kierroksia sinisillä Jopoilla vetävät reippaat ja varsin innostavat Riku ja Petri. Tällä kertaa jätin siis oman Jopon kotiin ja suuntasin Kasarmitorille mieli avoimena mielenkiintoiseen päivään. Mukaan kierrokselle mahtuisi kahdeksan henkeä, mutta meillä oli onni jakaa kokemus ihan kaksin ihanan Lauran kanssa. Ja voi miten hauskaa meillä olikaan!

IMG_1757

Käynnistelimme liikkeelle Kasarmitorin laidalta Suomen oman Pentagonin kupeesta aamulla kymmeneltä. Herrasmiehet virittivät satulamme oikeille korkeuksille ja ojensivat tyylikkäät katu-uskottavat kypärät päidemme suojiksi. Rullailimme ensimmäiseksi Olympia-terminaalin ohi samalla kun turistilaumat pakkautuivat TallinkSiljan putkista ulos. Ensimmäinen pysähdys olikin ihan terminaalin lähellä, nimittäin Helsingin oman Flatiron buildingin ja Venäjän suurlähetystön välissä. Tiesin, että kierros ei todennäköisesti tulisi minulle tarjoamaan uutta maisemien tai nähtävyyksien muodossa, mutta innolla odotin mitä uutta voin oppia rakkaasta kotikaupungistani. Ensimmäinen oppi oli se, että kotinaapurustooni vuonna 1952 sotakorvausrahoilla rakennetun aavemaisen linnakkeen innoittajana on toiminut Buckingham Palace.

IMG_1739

Seuraavaksi otimme kunnolla vauhtia ja kurvasimme Kaivohuoneen ohi kilpaa Kaivopuiston korkeimmalle kohdalle ihastelemaan Helsingin yhtä kauneinta maisemaa. Kaverikuvien ja laivojen bongauksen jälkeen matkamme jatkoi rantaviivaa pitkin Huvilakadulle, eli kadulle jossa pienet värikkäät kerrostalot ovat kuin suoraan satukirjasta. Huvilakadulta jatkoimme matkaa samaa reittiä pitkin mitä itse ajan joka päivä töihin. Työmatkani reittiä en ole valinnut matkan pituuden vaan esteettisyyden mukaan. Rakastan vanhan Eiran vanhoja kauniita taloja ja epämääräisesti mutkittelevia kapeita katuja! Valistuneet oppaamme kertoivat pysähdyksellä Helsingin kaupunginosien eroista ja Tehtaankadun ympäristön historiasta. Alueella on montakin rakennusta, joita jaksan aina vaan pysähdellä ihastelemaan, mutta jos yhdessä näistä pääsisin joskus käymään, niin haluaisin ehdottomasti vierailla Armfeltintie 13:sta. Huvila on ollut kohta kymmenen vuotta tyhjillään, viimeisen asukkaan Sven Grönblom kuoltua. Huvilan kohtalosta tiedetään niin kovin vähän julkisuudessa, että olisi äärimmäisen mielenkiintoista päästä kurkistamaan noiden taatusti paksun pölykerroksen peittämien verhojen taakse. Voisin vaikka vannoa, että huonekalut on peitetty valkoisilla lakanoilla ja että joku Grönblomeista siellä vielä kummittelee…

IMG_1746

Eiran jälkeen Jopon renkaat rullasivat Telakkakadun rinnalle vanhan junaradan paikalle rakennettua pyörätietä pitkin Hietalahteen. Emme jääneet kuitenkaan kirppikselle kiertelemään vaan jatkoimme rantaa pitkin työpaikkani viereen Baanan alkupäähän. Nousimme vanhaan ratakuiluun rakennetulta pyörätieltä jo Runeberginkadulla ja teimme reissun ensimmäisen kunnollisen turististopin Temppeliaukion kirkolla. Melko moni muukin oli tiensä löytänyt samaan osoitteeseen, busseja oli tien varressa letkaksi asti, vessajono kiemurteli pihalle siitäkin huolimatta, että ovella tilojen käytöstä perittiin euron verran korvausta.

IMG_1754 IMG_1775

Temppeliaukion kirkon perään matkan varrelle sattuivat mukavasti Eduskunta-, Musiikki- ja Finlandia-talot. Näistä viimeistä suuntasimme ihastelemaan Töölönlahden toiselle puolelle ihastuttavaan Sinisen Huvilan kahvilaan, joka oli ehdottomasti päiväni kohokohta. En ole kahvilassa ennen käynytkään ja vierailu oli kesälomani kotikaupungin to do –listalla. Näkymä kahvilan terassilta on kaunis ja itse leivotut pullat ja leivokset suussa sulavan herkullisia. Taas sain uutta tietoa Helsingin rakennuksiin liittyen, nimittäin en tiennyt Alvar Aallon suunnittelemasta optisesta illuusiosta jonka voi nähdä vastarannalta. Nimittäin kun sopivassa kulmassa katsoo rakennusta, niin näyttää siltä kuin Mannerheimintien toisella puolella oleva Kansallismuseon torni olisi osa Finlandia-taloa. Paluumatkalla pysähdyimme vielä Hakaniemen torilla ja keskustelimme jälleen pääkaupunkimme kaupunginosien eroista. Hakaniemestä lasketeltiinkin luontevasti Unionikatua pitkin Senaatintorin ohi, Mantan ja Esplanadin puiston välistä takaisin Kasarmitorille.

IMG_1781 IMG_1788 IMG_1794

Vajaassa kolmessa tunnissa ehtii Helsinkiä näkemään varsin paljonkin ja turistille sanoisin tämän olevan mitä parhain muoto tutustua kaupunkiin. Pyörällä pääsee paikkoihin, joihin bussilla ei ole mitään asiaa, ei tarvitse hikoilla liikenneruuhkissa ja kuitenkin ehtii saamaan varsin kattavan kuvan kaupungista. Kierroksen jälkeen onkin sitten helppo lähteä tutustumaan omatoimisesti kiinnostavimpiin paikkoihin tarkemminkin. Oppaat kertovat koko ajan missä ydin keskustaan nähden ollaan liikkeellä, joten kaupungista saa heikommallakin suuntavaistolla hyvän käsityksen. Riku ja Petri ovat molemmat oikein asiantuntevia, mielenkiintoisia tyyppejä, joiden kanssa olisi viettänyt mieluusti enemmänkin aikaa keskustellen.

Suosittelen lämpimästi kierrosta turistien lisäksi myös pesun kestäville Helsinkiläisille, sillä on paitsi todella mielenkiintoista, niin myös antoisaa astua muutamaksi tunniksi turistin saappaisiin kotikaupungissaan. Se, että kierros kulki osin nykyisillä ja vanhoilla kotinurkilla sai minut vain arvostamaan omia kulmia entistä enemmän. Laura parka sai mukaansa kahden asiantuntevan oppaan lisäksi ja yhden ylinnokkaan selostajan, joka kertoi kierroksen lomassa varmaan vähintään puolet samoille kaduille sijoittuneesta elämäntarinastaan. Ihanaa kuitenkin todeta, että maailmalla on paljon hienoja paikkoja, mutta on tämä Helsinki vaan upea kaupunki, jolla on vaikka mitä tarjottavaa. Ainakin minut Helsinki jaksaa hurmata yhä uudelleen!

Kierroksen jälkeen palasimme Lauran kanssa vielä Eiraan ja köllöttelimme nurmikolla herneitä syöden ja reissuista jutellen. Päivä oli siis kaikin puolin mitä mainioin. Kiitos vielä omasta puolestani mahtaville oppaillemme ja tietysti päivän parhaalle kaverille Lauralle huippu seurasta!

HEL_Tours

 

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Helsinki Bike Toursin kanssa

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa inka 22.9.2014 at 10:13

  Vähän näyttää kivalta tuo teidän päivä! Muistan ku kurkkasin häämatkalla yhen kerran instan feediä ja näin tuon teidän kaverikuvan ja Eka ajatus oli että nääki haluan mukaan! Sitte tajusin missä oon ja laitoin instagrammin kiinni. Mutta fiilikset on samat ku Sillon, eli vitsi tuo olis siistiä!!

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 22.9.2014 at 22:18

   Oli kyllä kerrassaan maino päivä! Ens keväänä menet sinäkin sitten ja opit taas vähän lisää uudesta kotikaupungistasi. Parempi mennä kokeilemaan itse, kuin ihastella instasta häämatkalla 😉

 • Vastaa Jenna 22.9.2014 at 16:21

  Kuulostaa huikelta päivältä! Yhden päivän aikana ehtii kyllä näkemään paljon Helsinkiä! Ja kyllähän kaunista kaupunkia kelpaakin ihastella kerrasta toiseen 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 22.9.2014 at 22:19

   Täysin samaa mieltä! Pyöräily on parasta ja kierros niin paljon parempi kuin bussissa koettu ikinä 🙂

 • Vastaa Riku Nurminen 22.9.2014 at 17:23

  Kiitos, oli mahtavaa fillaroida ja kylpeä auringossa teidän kanssa!
  Talven tullen näitä kuvia on ihana katsella ja muistella kiitettävän kuumaa Jopoilu kesää.

  Palataan taas ensi keväänä, hieman hiotulla kierroksella ja ikimuistoisilla HELsinki fiiliksillä stadin kaduille.

  Sillä välin meitä voi seurata;
  instagram.com/helsinkibiketours tai vaikka
  facebook.com/HELtours

  Tunnelmallista syksyä kaikille pingviinimatkojen lukijoille!

  Riku & Petri
  HELsinkiläiset,
  Helsinki Bike Tours by HELtours

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 22.9.2014 at 22:23

   Mietin ihan samaa tässä tänään, että mukava palata näihin tunnelmiin pimeinä syysiltoina. Kiitos vielä mahtavasta päivästä ja mielenkiintoisista keskusteluista. Kevättä ja aurinkoisia Jopoilukelejä odotellessa 🙂

 • Vastaa Sanna I Siveltimellä 23.9.2014 at 06:19

  Voi Helsinki! Ja kesä! Mahanpohjasta ihan ottaa! Voi että toi Huvilakatu on niin karkki! Ja vähänkö sulla on ihanat näkymät joka päivä työmatkoilla 🙂 Terkkuja Helsinkiin täältä New Yorkista! 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 23.9.2014 at 17:45

   Tänään voit ainakin lohduttautua sillä, että lämpöä ollessa +2 astetta, niin ei maisemalla ole juurikaan väliä, kun ei sitä silmien vuotamiselta juuri ehdi ihastelemaan 😀 Varsin upeat maisemat ne on teilläkin ollu viime aikoina pyöräillessä 😉

 • Vastaa Arja 23.9.2014 at 10:27

  Mielenkiintoista! Pitänee ensi kesänä suositella kierrosta joillekuille ulkkarivieraille ja liittyä itsekin joporyhmän mukaan 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 23.9.2014 at 17:47

   Suosittelen ehdottomasti kaikille ulkkari- ja pidemmältä kotimaasta tuleville vieraille. Oli todella mukava retki ja tarjoaa varsin monipuolisen kuvan Helsingistä.

 • Vastaa Lena / london and beyond 23.9.2014 at 11:11

  Tätä touria pitää ehdottomasti joskus kokeilla! Mun Helsinki-tietous on aika pientä, ja hauskaahan tuo olisi pyörän selässä kiertää ja katsella maisemia. Tietysti oppia jotain uutta samalla 🙂

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 23.9.2014 at 17:49

   Ehdottomasti suosittelen! Teilläkin kun on aina kaikki käännökset Helsingissä sen verran pikaisia, että näin ehtisi hyvin näkemään vähän normi nurkkiakin enemmän 🙂

 • Vastaa Riku Nurminen 23.9.2014 at 12:24

  Hei kaikki Pingviinimatkalaiset,

  Vau, olette todella tervetulleita ensi kesän kierroksillemme!

  Erityisesti Teille suosittelen kierrosta, heti kun ensimmäiset aurinkoiset ilmat saapuvat,
  tällöin “talvi-kesä -kontrasti” on voimakkaimmillaan.
  Juuri silloin mäntysuovan tuoksu on huumaavin ja Vanhan Eiran puiden silmut kauneimmillaan..
  ja HELsinkiläiset puhkevat elämään kuin kukat.

  Helsinki – Ihmeellinen kaupunki,
  vai onko joku nähnyt ketun juoksemassa Lontoon keskustassa
  tai Hirven Berliinin liikenteen seassa 😉

  Riku Nurminen
  HELtours

 • Vastaa Mari 23.9.2014 at 19:36

  Ihanan näköinen ja mielenkiintoisen kuuloinen kierros, mullakin ois vielä niiiin paljon opittavaa tästä kaupungista ja etenkin noista seuduista! Kevättä ja lämpimämpiä pyöräilykelejä taas ootellessa! 🙂 Ja nuo pastellinväriset talot <3

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 24.9.2014 at 07:22

   Sitä niin helposti kotikaupungissa urautuu niihin samoihin katuihin ja kulmiin, kun taas reissussa vierailee pitkin poikin kaupunkia ja tutustuu monenlaisiin paikkoihin. Tämä retki pyöri itselleni tutuilla kulmilla, mutta kyllä tästä kaupungista löytyisi minullekin vielä paljon nähtävää ja koettavaa ei niin tutuissa kaupungiosaissa. Eli ei muuta kuin tutkailemaan 🙂

 • Vastaa Laura R. 28.9.2014 at 17:06

  Ihana juttu, ihana päivä ja ihania pönötyskuvia meikästä! 😀 Ehdin lukea tän vasta nyt kun olin alkuviikon reissussa. Kiitos seurasta, pus! <3

  Ps. Saisko ton rusketuksen takaisn, kiitos…

 • Vastaa