Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pingviinimatkat - matkablogi
Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi Turku

Turistina Tykkivene Karjalalla – Inttijuttujen aatelia

31.8.2014

“Olen nähnyt painajaisia takaisin kouluun menosta, mutten koskaan inttiin uudestaan joutumisesta” lohduteltiin 19 vuotiasta itseäni sukulaismiehen toimesta ennen armeijan harmaisiin astumista. Tai paremminkin laivaston sinisiin. Kauan on niistä päivistä aikaa ja nyt heinäkuussa tuli mahdollisuus käydä kurkkaamassa vanhalla palveluspaikallani kuinka aika on muistoja kullannut.

Tykkivene Karjala nykymaalissaan. Tuon lankonkin päässä tuli poussailtua tovi jos toinenkin

Tykkivene Karjala nykymaalissaan. Tuon lankonkin päässä tuli poussailtua tovi jos toinenkin

Alokasajan koulutuksen, siis sen missä on kiire odottamaan, jälkeen meitä matruuseita testailtiin eri hommia silmälläpitäen ja saatuani “kitaranviritystestistä” vimpan päälle komeat pisteet sain kuulla olevani oivallinen sukellusveneentorjuntamies! Tämä kuulosti korvaani niin merkitykselliseltä, että vastasin siltä seisomalta myöntävästi ja sain siirtyä Upinniemen parakeilta legendaariselle Tykkivene Karjalalle ihka-oikeisiin SuTo-hommiin. Red October, Nautilus ja U96 – Beware!

Sergei 23mm ilmatorjuntatykki. Legendan mukaan eräs tykkimies olisi joskus 80-luvulla osunut sillä harjoitusmaalin

Sergei 23mm ilmatorjuntatykki. Legendan mukaan eräs tykkimies olisi joskus 80-luvulla osunut sillä harjoitusmaalin

Laiva oli kutakuinkin mitä odotin. Pitkä, tykkejä uskottavasti sotalaivaksi ja harmaa väriltään. Sapluunalla maalailtu numero 04 kylkeen. Oikeassa paikassa oltiin, ja hetkeä myöhemmin meitä jo jaeltiin vahteihin ja vuoroihin. Minä pääsin alikersantti Rottanaaman ryhmään, joka näkikin välittömästi potentiaalini tiskaajana, maalaajana sekä 0-4 koiravahdin suorittajana. Siinä sitä sitten pönötettiin seuraavien viikkojen öitä lankongin vierellä pilli valmiina vislaamaan! Laivapalveluksessa!

Tässä keittiössä tehtiin safkat seitsemällekymmenelle viidesti vuorokaudessa

Tässä keittiössä tehtiin safkat seitsemällekymmenelle viidesti vuorokaudessa

Tiskauspiste. Astianpesukone vasemmalla alhaalla oli kovassa käytössä

Tiskauspiste. Astianpesukone vasemmalla alhaalla oli kovassa käytössä

Muutamaa tuhatta tiskattua lautasta myöhemmin pääsinkin jo oman alani hommiin. SuTo Ixamme (vanhemman tuloryhmän varusmiehet) Suto-Pehtoori sekä Suto-Tohtoori opettivat minua ja kollegaani alan hienouksiin. Neukkuvalmisteisiin kaikuluotiin, hydrofoniin, syvyysraketteihin sekä -pommeihin, ja miltä osiolta Mikromikko tietokoneestamme löytyi Tetris. Toki koulutustamme ohjasivat myös alaan vihkiytyneet ylikessu sekä Luutnantti mm. soittamalla c-kasetilta 70-luvulla nauhoitettuja vieraan vallan sukellusveneiden koneääniä. Hyvin jäivät mieleen. Whisky -luokka sanoi bzzzzzrmrmrm ja niin päin pois.

Where all the magic happened - SuTo-keskus! Laitteet olivat kaikki made in cccp lukuunottamatta kuvan oikeassa laidassa pilkottavaa mikromikkoa. Huomion arvoinen on myös aivan näköiseni mallinukke Kapteeni-luutnantin formussa

Where all the magic happened – SuTo-keskus! Laitteet olivat kaikki made in cccp lukuunottamatta kuvan oikeassa laidassa pilkottavaa mikromikkoa. Kaikuluoti vasemmalla ja piirturi keskellä. Huomion arvoinen on myös kovin näköiseni mallinukke Kapteeni-luutnantin formussa väänneltynä jostain syystä katu-uskottavaan karate-asentoon.

Monet eivät tästä vehkeestä tiedä. Syvyysraketinheitin, joita laivalta löytyi kaksi. Jokaiseen paikkaan ladattiin 70 kiloinen raketti, jonka päässä 30kg syvyyspommi. Komea oli täyslaidallinen pimeällä!

Monet eivät tästä vehkeestä tiedä. Syvyysraketinheitin, joita laivalta löytyi kaksi. Jokaiseen paikkaan ladattiin 70 kiloinen raketti, jonka päässä 30kg syvyyspommi. Komea oli täyslaidallinen pimeällä!

Karjala oli aluksena hieman kummajainen. Siinä oli 3-dieselkonetta sekä Rolls-Roycen 16000kW tehoinen lentokoneturbiini. Täydellä teholla tämä 70m pitkä ja 700 tonninen alus saavutti päälle 40 solmun nopeuden (oikeasti 60, mutta se on sotasalaisuus), mikä on käsittämätön vauhti tuon kokoiselle alukselle. Ja se peräaalto! Airistolla kellunee vieläkin laiturinkappaleita ohiajojemme seurauksena. Laivan pitkänomainen muoto teki siitä myös huomattavasti esim. laivuekavereitamme Helsinki-luokan ohjusveneitä vakaamman, joilla taidettiinkin jättää aterioita väliin jo vähän pienemmässäkin merenkäynnissä (<25m/s). Annoimme hesareille lempinimen “yrjösimulaattori”, sen verran ne keikkuivat. Mikä olikin aivan oikein niille suklaapyllyille niissä sievissä kuuden hengen pikkuhyteissään.

Millan innostunut ilme kertoo kaiken ohjaamotilan jännittävyydestä. Ruorimies ei näe ulos ja komennot tulivat sillalta puhetorvea pitkin. Tukirakenne oli tarpeen vaikkakin helpotti ruoriinnukahtamista ohjaamon öisessä punavalossa.

Millan innostuneisuus kätkeytyi todennäköisesti vain jännityksen alle tämän päästessä ruorin taakse! Ruorimies ei näe ulos ja komennot tulivat sillalta puhetorvea pitkin. Tukirakenne oli tarpeen vaikkakin helpotti ruoriinnukahtamista ohjaamon öisessä punavalossa.

Peräskanssi. Joka ukolla oli oma punkka ja lokero. Missään ei ole nukuttanut yhtä hyvin kuin tämän tilan koneäänissä ja miehistökaasuissa

Peräskanssi. Joka ukolla oli oma punkka ja lokero. Missään ei ole nukuttanut yhtä hyvin kuin tämän tilan koneäänissä ja miehistökaasuissa

Mutta parasta laivahommissa olivat reissut ulkomaille sekä ruuat. Esimerkiksi muutaman viikon Köpiksen reissullamme taisi muutama matruusi kasvaa housuistaankin, sillä safkaa oli tarjolla joka vahdin jälkeen. Viidesti vuorokaudessa. Oma suosikkini oli 3:45-4:15 välissä tarjoiltu yöpala. Jotain pientä, kuten aurajuustokeitto, leipää ja kinkkua. Kokkeja oli 4 eli 10% laivan 40:stä varusmiehestä palvelivat keittiössä talouskessun vahdissa. Laivasto seilaa vatsallaan.

C- eli varusmiesmessi. Siellä annettiin safkaa ja katseltiin videoita. Kuvan käytävä johtaa keulasta peräkannelle

C- eli varusmiesmessi. Siellä annettiin safkaa ja katseltiin videoita. Kuvan käytävä johtaa keulasta peräkannelle

Toisin kuin sisarlaivansa Turunmaa (03) Karjala haluttiin säilyttää ja museoitiin Turun Forum Marinumiin (Mikki Hiirenkin pelastaneen) Suomen Joutsenen seuraksi. Mikä oli myös ihan oikein, sillä kukaan ei olisi sille Turunmaaksi kutsutulle pierusimulaattorille jalkaansa laskenutkaan.

 

 

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Sofia 4.9.2014 at 18:40

  Tein omaan blogiini postauksen parhaista matkablogeista, jossa mainitsen blogisi. Käythän vilkaisemassa ja mainitse kommenttikenttään mikäli haluat maininnan poistettavan! 🙂
  http://project4ever.blogspot.fi/

  • Vastaa Pingviinimatkalaiset 6.9.2014 at 07:00

   Kiitos kunniasta Sofia 🙂

 • Vastaa Lamppu 9.7.2017 at 06:49

  Sergei, 23 ItK 61. Olen ollut pudottamassa sillä pussia Lohtajalla kolme kertaa: suuntaajana, ryhmänjohtajana ja jaosjohtajana. Tämä ei ole legendaa.

 • Vastaa Sauli nieminen 2.9.2020 at 19:38

  Sergeillä ammuttiin merellä ja upinniemessä suuria ilmapalloja ohjusvene oulusta ja valojuovilla osui todella hyvin,mutta jos käytti aseen omaa ellipsi ristikkoo tähtäykseen niin onnea vaan. Terveisin Suomen laivaston historian ehkä paras tykkimies Hämeenlinnasta. Ohjusvene Oulun miehistöä 86-87 vuosilta.

 • Vastaa